И НА РЕКЛАМАТА ЛЪСКАВА КРАКАТА СА КЪСИ

Денчо Владимиров

Помни се още фарсът, когато на 24 май 2023 година в столицата се разпродаваше ударно книга на пловдивско издателство, рожба на злополучния български Преход.

Този ден бе истерично определен от платени медийни клакьори като Книжен Великден.

Само дето не се сетиха да определят книгата и като равна на Библията.

Сега свещената книга на това издателство може да се види да отлежава непродадена на купища по витрините на бившата столица на европейската култура в града.

В града с издигнатата за втори път в човешката История Вавилонска кула. Скъпо струваше тази грандоманска европриумица. Така и не се разбра - при толкова платени до спукване контролни органи - колко народни пари отидоха за тази реклама абсурдна на града.

А краката на рекламата, за почти равната на Библията книга на бройлерното пловдивско частно издателство, се оказаха къси като на всичко лъжовно в лъжовния български свят на цар Капитал.

Къси се оказаха обаче краката на рекламите и за отлежаващи и с години книги, избълвани от няколкото стотин вече частни български издателства.

Книги, които също си съперничат с Библията единствено по дебелина на книжното тяло /а много от тях и превишаващи я по брой на страниците, около и над хиляда!/.

Каквито и хватки да прилагат хитроумните книжни търговки, така и не могат да продадат дебелите лъскави книжни чудовища.

И ето се стигна до отчаян опит на една голяма лъскава пловдивска книжарница! В първата мартенска седмица тя направи яко намаление на книгите на десетки нови български и задгранични многословни до отврат класици!

Белким така да ги помръдне от рафтове и витрини.

Даден бе старт и краен срок на Великото пролетно букнамаление!

Уви, настана разочарование за книжарките хубавици - купищата от книгите дебелаци едва помръднаха.

И може би вече е дошъл ред книжарките да извадят от забутани места десетки други книги на български автори, които стратегически са потулвали, за да не направят конкуренция на лъскавите книжни чудовища на съвременното бройлерно ГМО българско и чуждоземско книгоиздаване от метрополиите.