„ГАНГСТЕРИТЕ, ПЕЧЕЛЕЩИ ОТ ВОЙНАТА, ЩЕ НИ ИЗБИЯТ ВСИЧКИ, ОСВЕН АКО НЕ СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ТЯХ”

Любомир Духлински

Не се нуждая от стени около мен.
Видях написаното на стената.
В крайна сметка всички сме само тухлите в стената.
Роджър Уотърс, „Стената”

При първото си посещение в България за концертите на прочутата рок група „Пинк Флойд” нейният основател, бас китарист, основен композитор и текстописец Роджър Уотърс пожела първо да посети гроба на на британския майор Франк Томпсън до Литаково, загинал рамо до рамо с българските партизани в борбата срещу фашизма през лятото на 1944 г. Уотърс пожела да остане сам на гроба поне половин час.

Организаторите на концерта са безкрайно учудени - защо там и защо по този начин? Странно. Може би нямаше да им е толкова необичайна молбата на музиканта, ако бяха се поразровили в житието-битието на Уотърс. Кой всъщност е той?

Легенда, бунтар, екстремист, анархист - това са само някои от определенията, които можете да чуете за него. В едно свое интервю той допълва - „и син”. Баща му - лейтенант Ерик Уотърс загива във Втората световна война. Това донякъде обяснява защо Роджър преседява своя половин час сам, седнал на един камък и не откъсващ очи от паметника на Франк.

В библиотеката на дома му стои снимка на неговия баща, чиято смърт през Втората световна война, когато Уотърс е бил още бебе, дълбоко го е потресла и преследва сънищата му, намирайки място в толкова много от песните му.

Уотърс е роден на 6 септември 1943 г. в Грейт Букъм, Съри, Англия. Той е по-малкият от двете момчета на Мери (родена Уайт; 1913-2009) и Ерик Флетчър Уотърс (1914-1944).

Баща му е учител, благочестив християнин и член на Комунистическата партия. Момчето завършва колеж и учи музика, с която се захваща още в най-ранната си младост - къде с успех, къде не. Докато идва времето на „Пинк Флойд”.

След първия си несполучлив брак Роджър се жени отново, този път за лейди Каролин Кристи , племенницата на 3-та маркиза на Зеландия. Имат две деца, но и този брак не устоява - развеждат се през 1992 г. Синът му Хари Уотърс е музикант, който свири с баща си от 2002 г., докато дъщеря му, Индия Уотърс работи като модел. Следват още два несполучливи брака, от които се ражда третото му дете - синът Джак Флетчър .

Роджър основава Pink Floyd със своите състуденти Сид Барет, Ник Мейсън и Ричард Райт през 1965 г. Групата постигна международно признание със своята прогресивна и психеделична музика.

Отличава се с използването на философски текстове, звукови експерименти, разширени композиции и сложни предавания на живо. Те са една от най-успешните търговски и влиятелни групи в историята на популярната музика.

Смята се, че считано до 2010 г., групата е продала над 200 милиона екземпляра от своите албуми по целия свят. През 1990 г. организира един от най-големите рок концерти в историята, „Стената - на живо” в Берлин, пред около 200 000 души. През 1996 г. той е включен в САЩ и Великобритания в Залата на славата на рокендрола.

Освен с музиката си, Роджър Уотърс често предизвиква вълнения със своите политически позиции, които изказва на сцената и извън нея. Дълбоко и искрено убеден пацифист, активен борец за мир, той никога не премълчава на когото и да било и винаги високо и ясно заявява какво мисли по този или онзи въпрос.

Отстоява позициите си и, най-важното, не ги променя с всяко подухване към ветропоказателя. За да не сме голословни, нека цитираме части от негови изказвания на концерти и интервюта, които му донасят не само възхищението на честните хора по света, но и доста неприятности:

На турнето в САЩ под наслов This Is Not a Drill, част от мултимедията на концертите са портрети на „военнопрестъпници”, сред които Джо Байдън и Доналд Тръмп. Снимката на Байдън е придружена с коментар: „Той едва сега започва”. На въпрос защо смята, че снимката на Байдън е подходяща 78-годишният музикант отговаря: „Ами, като начало, той подклажда огъня в Украйна. Това е сериозно престъпление. Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на необходимостта от тази чудовищна, ужасяваща война?”

„Странното е, че за това, което се случва в София - на кого му пука. Това не е новина. Никой не знае за това. Но като казвам никой не знае, нека кажа, че живея в Съединените щати. Много от хората тук не знаят къде се намира Англия на картата. Не казвам, че Англия е по-важна от България. Те не могат да ви кажат къде е и Ирак. Въпреки че го завладяха и избиха толкова много хора. Познанията на всички за света са толкова повърхностни”.

„Много репортери ни атакуват, казвайки, че текстовете на песните ни са буквално лоши. Често забравят, че повечето купувачи на записи и меломани нямат дипломи по литература и дори не четат много книги. И ние, които пишем музика, също. Възможно е някои от текстовете ми да са светски, защото не правя нищо особено в композирането. „Тъмната страна на Луната” е пример за политическа, философска и хуманитарна емпатия, която отчаяно моли да бъде разкрита и показана”.

„Образованието е това, което липсва на съвременното поколение. Или по-скоро липсата на свобода в образованието. Това е предпоставка за ужасна реалност в САЩ. Опасно е работещият човек да купува книга - може да научи нещо и да използва знанието, за да се разбунтува”.

„Само си представете колко биха се издигнали хората, ако имаха добро образование. За съжаление, в правомощията на властта е да се увери, че само малка, елитарна част от обществото получава образование. Останалата част е генерално изолирана и игнорирана от познанието, само заради факта, че не се отделят пари за образование”.

„Българите не са сами в това (става дума за протестите от 2013 и 2020 г.), то се случва на много, много места из целия свят и аз подкрепям всички тях. И го виждам като началото на огромно глобално движение, но корумпираните клептокрации, точно както в България, където управляващият „елит” просто краде всичко, докато имат възможност да го правят, използвайки за защита въоръжените сили и полицията. Милитаризират обичайно бедни деца от малки градове без бъдеще, без мечти, без изгледи за образование или работа, казвайки им: „Ето ви оръжие, присъединете се към полицията, присъединете се към армията”…

Роджър в разговорите си винаги търси връзката с утопията на Оруел: „Какво мисля за съвременния свят? Смятам, че е дошло времето хората да излязат на улиците. И ако това бях аз, щях да взема щит със себе си и щях да нося каска, защото тези гангстери ще те убият. Защото, както знаем, това е разпространяващата се практика на тези милитаризирани полиции, национални гвардии на неофашистките режими по целия свят, не е само в САЩ, но и по целия свят.

Просто снимайте насилието - това би било вашето най-силно оръжие. Не правете поразии, не чупете прозорците на магазините. Повечето от хората, които правят това, са провокатори. Поне в американските градове. Единственото, за което на управляващите им пука, е собствеността. Не скачайте върху капака на полицейските коли - това е наша собственост и те ще ви убият ако го направите. Това е просто кола, на кого му пука, за какво говорите. Това е човешко същество, има живот - но на тях не им пука. Да, правил съм го и заставам зад действията си”.

В друго свое изказване той сравни Доналд Тръмп с Адолф Хитлер и призова: „Не гласувайте за неофашисти като Тръмп и Байдън”.

„Противопоставянето сега е много по-силно, отколкото в книгата „1984″. Спомняте ли си - краят на романа е дълбоко депресиращ, защото си мислим, че Уинстън Смит е на път да бъде екзекутиран, но той е спокоен и щастлив, защото осъзнава, че битката е приключила, той обича „Биг Брадър”. Това е краят на историята. Това няма да се случи, когато нас ни отвеждат към екзекуцията ни, ние не харесваме „Биг Брадър”.

Известен с левите си, почти радикални, убеждения, Роджър Уотърс обяви Джо Байдън за военнопрестъпник. Според него, Байдън подклажда огъня в Украйна, което е сериозно престъпление. Той се чуди защо САЩ не подтикнат Зеленски да преговаря, за да няма нужда от война.

Музикантът заяви: „Войната започна още през 2008-ма година. Тогава НАТО наруши обещанието си, дадено на съветския президент Михаил Горбачов през 90-те години на ХХ век, като започна да се разширява на изток, стигайки до границата на Русия”.

В началото на месец март м.г. Уотърс направи антивоенно изявление, в което осъди действията както на Путин, така и на Запада и САЩ. Той смята, че трябва веднага огънят да се прекрати, а западните правителства да не го подклаждат, като снабдяват Украйна с оръжия. Според него това е красива страна, която ще бъде съсипана. Затова Уотърс казва, че трябва всички лидери да започнат дипломатически преговори.

На 8 февруари 2023 г. Уотърс говори по видеоконферентна връзка пред Съвета за сигурност в ООН. Той каза, че „войната на Русия не е непровокирана”. Това предизвика посланика на Киев да го обвини, че е част от руската пропаганда. Музикантът заяви: „Нахлуването в Украйна е незаконно и аз го осъждам възможно най-категорично. Но Киев също има вина. Единственият разумен изход днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня”.

Роджър Уотърс предизвика критики през септември, когато написа открито писмо и призова Запада да спре да изпраща оръжия на Украйна. Той обвини президента Володимир Зеленски, че допуска „краен национализъм” в Украйна и го призова да сложи край на войната. За думите си по-късно Уотърс беше обявен за персона нон грата в полския град Краков и концертите му в Полша бяха отменени. Така, както направиха в САЩ месеци преди това.

В свое интервю през март с.г. Роджър Уотърс каза: „Путин е гангстер, но такива са и Буш, Клинтън, Обама. Да, нарекох преди около три месеца Владимир Путин гангстер… Това може да е несправедливо. Възможно е той да води страната си в полза на всички хора на Русия “.

В интервю за германския вестник Berliner Zeitung, той не за първи път той сравни държавата Израел с нацистка Германия. Обвинявайки Израел в „геноцид” и „апартейд”, той продължи да нарича САЩ „главният агресор” във войната Русия-Украина.

Говорейки пред The Daily Telegraph, той отиде много по-далеч. Идеята, че руската инвазия в Украйна е била „непровокирана”, според Уотърс е „пълна лудост”.

„Нацистите, казва той, контролират правителството в разкъсаната от война страна. Украйна е дълбоко разделена страна. Всъщност това изобщо не е държава, съществува само от Хрушчов през 1956 г. Така че това е един неопределен вид неясен експеримент. Колко време трябва да съществува една държава, за да я приемем като държава?

Съжалявам, че западните правителства подклаждат огъня, който ще унищожи тази красива страна, като засипват Украйна с оръжия. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не започнат дипломатически преговори, след края на сраженията от Украйна няма да остане почти нищо”.

Близо две седмици след началото на руската инвазия в Украйна Роджър Уотърс реши да съобщи във Фейсбук какво мисли за тази война. Поводът е писмо от Алина Митрофанова - 19-годишна негова почитателка от Украйна. Тя му пише, че като голям фен на Pink Floyd и лично на него, за нея е много важно да чуе мнението му, защото тази война бързо се превръща в катастрофа за цяла Европа и света.

Разказва му за сирените, бомбите, убитите и ужаса от действията на руските окупатори, „които унищожават моята страна и принуждават много украинци да напуснат домовете си и да бягат от тази лудост”. Пише му за „Русия и нейния луд лидер, който е убеден, че в Украйна има „неонацисти”, които трябва да бъдат убити. Абсолютна лъжа е, защото аз живея тук и мога да кажа на 200%, че няма такива хора!”

Накрая Митрофанова моли Роджър да се изкаже публично за войната, „защото все още не мога да разбера как човек, който е написал значителен брой антивоенни текстове, не е казал нищо за тази трагедия. Невъзможно е в тази ситуация да се оградите със стена и да останете изолиран от този проблем. Кажете на света вашата позиция!” - призовава го тя.

Ето и отговора на Роджър Уотърс без коментар:

„Скъпа Алина,
Прочетох писмото ви, чувствам болката ви и съм отвратен от нахлуването на Путин в Украйна. Според мен това е престъпна грешка, гангстерски акт и огънят трябва незабавно да бъде прекратен.
Съжалявам, че като снабдяват Украйна с оръжие, западните правителства разпалват огъня, който ще унищожи красивата ви страна, вместо да се ангажират с дипломацията, необходима, за да спре клането. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не спрат с риториката и не се ангажират с преговори, накрая от Украйна ще е останало много малко.
Продължителните сражения в Украйна биха били чудесни за гангстерските ястреби във Вашингтон, те за това мечтаят, „за да изиграят картите си”, докато храбро остават извън обсега на оръжията. Отчаяно се надявам, че вашият президент не е гангстер и че ще направи най-доброто за народа си, като поиска от американците да седнат на масата за преговори.
За съжаление обаче много световни лидери са гангстери и моето отвращение към такива политици не започна миналата седмица с Путин. Бях отвратен от гангстерите Буш и Блеър, когато те нахлуха в Ирак през 2003 г., бях и още съм отвратен от гангстерското правителство на Израел за нахлуването му в Палестина през 1967 г. и последвалите окупация и апартейд, които продължават повече от петдесет години.
Бях отвратен от гангстерите Обама и Клинтън, които поръчаха незаконните бомбардировки на НАТО в Либия и Сърбия. Отвратен съм от мащабното унищожаване на Сирия, започнато през 2011 г. от външна намеса за смяна на режима. Бях отвратен от нахлуването в Ливан през 1982 г., когато гангстерът Шимон Перес си затвори очите, докато християнските фалангистки милиции убиваха палестински бежанци в лагерите Сабра и Шатила.
Съчувствам и на вас, Алина, на вашите родители и роднини - загубих и баща си Ерик Флетчър Уотърс, и дядо си Джордж Хенри Уотърс във войни срещу германците.
Моля, повярвайте ми, че вярвам във Всеобщата декларация за правата на човека, подписана в Париж през 1948 г. Борил съм се много упорито за насърчаването и подкрепата на човешките права на всички мои братя и сестри по целия свят много дълго. Сега подкрепям вас и вашите права с цялото си сърце.
Говорейки за гангстери, трябва да възразя на едно твърдение в писмото ви. Вашето “200% убеждение”, че в страната ви няма неонацисти, почти сигурно е погрешно. И двата батальона „Азов” в армията ви, Националната милиция и C14 са добре известни самопровъзгласили се неонацистки групи. Те също са гангстери.
Освен това не съм мълчал за Украйна, написах мнение, което беше разпространено преди шест дни от Globetrotter.
Какво друго, Алина? Е, ние, хората във всяка страна по света, включително Украйна и Русия, можем да се борим с гангстерите, можем да им кажем, че няма да бъдем част от техните отвратителни, смъртоносни войни за трупане на власт и богатства за сметка на други, можем да им кажем, че нашите семейства, всъщност всички семейства по целия свят, означават повече за нас от цялата власт и пари в света.
Там, където живея - в САЩ, можем да се присъединим към Black Lives Matter или Code Pink, или BDS, или Veterans For Peace, или към безброй други антивоенни движения за законност, за свобода, за човешки права.
Ще направя всичко възможно, за да помогна да се сложи край на тази ужасна война във вашата страна, всичко, освен да развявам знаме, за да насърчавам убийствата. Това искат гангстерите, искат да развеем знамена. Ето как те ни разделят и контролират, като насърчават развяването на знамена, за да създадат димна завеса от вражда, която да заслепи вродената ни способност да съчувстваме един на друг, докато грабят и изнасилват нашата крехка планета. Ще направя всичко по силите си, за да помогна за връщането на мира за вас, вашето семейство и вашата красива страна. Дългата война/бунт, която Хилъри Клинтън, Кондолиза Райс и останалите вашингтонски гангстерски ястреби насърчават, не е в интерес на Украйна.”
В края на писмото Уотърс обещава да публикува отговора на Алина, ако такъв пристигне. И я моли да изпрати снимка на кучето си, ако има такова.
Ваш Джордж Роджър Уотърс”

Отговор от Алина няма!

Особено показателно за личността на Роджър Уотърс е интервюто му, дадено за водеща американска медия:

„Разбрах нещо, след като се въртях цяла нощ. Ние отляво често правим грешката да гледаме на Русия като на донякъде социалистическо предприятие. Разбира се, че не е така. Съветският съюз приключи през 1991 г. Русия е неподправен неолиберален капиталистически гангстерски рай, моделиран по време на ужасяващото си преструктуриране при Борис Елцин (1991-1999). Не трябва да ни учудва, че неговият автократичен и вероятно непредубеден лидер Владимир Путин не уважава Хартата на ООН и международното право толкова, колкото и последните президенти на Съединените щати или министър-председателите на Англия. Например, спомнете си Джордж Буш и Тони Блеър по време на инвазията в Ирак. Мен, от друга страна, ме е грижа за международното право и Хартата на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека и мога недвусмислено да заявя, че ако имах право на глас в Общото събрание на 2 март, щях да гласувам със 141-те посланици, които подкрепиха резолюцията, осъждаща Русия за нейното нахлуване в Украйна и настояваща тя да изтегли въоръжените си сили.

Ако Общото събрание имаше мандат да управлява, а то, за съжаление, няма, което означава, че е още по-задължено на всички нас, свободолюбивите, спазващи закона антивоенни активисти, да застанем рамо до рамо с всички наши братя и сестри навсякъде света, независимо от раса, религия или националност, в преследване на неуловимия мир. Това, разбира, се означава да стоим до руския народ и украинския народ, палестинския народ, сирийския народ, ливанския народ, кюрдите, афро-американците, мексиканците, обитателите на еквадорските тропически гори, южноафриканските миньори, арменците, гърците, инуитите.

Беше чудовищно да чуем бели западни новинарски репортери (като Чарли Д’Агата от CBS News) да се оплакват от тежкото положение на украинските бежанци на основание, че „те изглеждат като нас”, когато се обръщат към бялата западна публика и че конфликтът в Украйна е изключителен, защото „това не е Афганистан или Ирак”.

Това е възмутително. Изводът е, че някак си е по-приемливо да водим война срещу хора, чиято кожа е кафява или черна и да ги изгонваме от домовете им, отколкото хора, които „изглеждат като нас”. Не е. Всички бежанци, всички хора, които се борят, са наши братя и сестри.

В тези трудни дни трябва да устоим на изкушението да налеем бензин в огъня; поискайте прекратяване на огъня в името на човечеството; подкрепете нашите братя и сестри, борещи се за мир в международен план, в Москва, Сантяго, Париж, Сао Пауло и Ню Йорк, защото ние сме навсякъде; да спре наливането на оръжия за война в Източна Европа, което допълнително дестабилизира региона, само за да се задоволи ненаситния апетит на международната оръжейна индустрия.

Може би трябва да надигнем гласа си, за да насърчим идеята за неутрална Украйна, както многократно се предлага от мъдри добросъвестни хора в продължение на много години. На първо място, разбира се, украинците трябва да поискат прекратяване на огъня, след това може би украинците биха приветствали подобно споразумение. Може би някой трябва да ги попита. Едно е сигурно: не може да бъде оставено на гангстерите. Оставени на произвола на съдбата, гангстерите ще ни убият всички.”

Уотърс подкрепя Палестина в израелско-палестинския конфликт. През 2013 г. равин Ейбрахам Купър, заместник-декан на еврейската правозащитна организация „Център Саймън Визентал”, обвинява Уотърс в антисемитизъм, но той отрича, изтъквайки, че за него са важни фактите, а не желание да се покаже юдаизмът като зла сила.

В интервю от 2017 г. Уотърс отново оприличава публичната дипломация на Израел на тази на нацистка Германия:

„С такава пропаганда не е трудно да се върнем към Йозеф Гьобелс или 30-те години на XX век. Разбирате, че тактиката е да казвате голямата лъжа толкова често колкото е възможно отново и отново, и отново, и отново. И хората вярват в това.”

През 2020 г. Висшата лига по бейзбол спира да рекламира концертите на Уотърс This Is Not a Drill, след като получава критики от еврейски групи. По-късно същата година Уотърс казва, че американският еврейски бизнесмен и донор на Републиканската партия Шелдън Аделсън е „кукловод”, контролиращ американската политика. Той казва, че Аделсън вярва, че „само евреите са напълно хора… Не казвам, че евреите вярват в това. Казвам, че той вярва и той дърпа конците.”

В същото интервю Уотърс заявява, че убийството на Джордж Флойд (американския чернокож младеж, застрелян от полицай в Минеаполис, след като продавач в магазин заподозрял, че Джордж е използвал фалшива двайсетдоларова банкнота - б.м.) е извършено с техника, разработена от израелските отбранителни сили.

Той казва, че американците са изучавали техниката, за да се научат „как да убиват чернокожите, защото са видели колко ефективни са били израелците в убийството на палестинци в окупираните територии, използвайки тези техники… Израелците се гордеят с това.” Коментарите са критикувани като антисемитски и предизвикват вой до небето срежу Уотърс.

На 25 февруари 2023 г. германският град Франкфурт отменя едно от планираните шоута на Уотърс, като го нарича един от „най-широко известните антисемити” и се позовава на подкрепата му за BDS, изображенията на неговите концерти и разговорите с въоръжената група Хамас, което по-късно се изяснява, че не е вярно. Ходът е подкрепен от Централния съвет на евреите в Германия и еврейската общност във Франкфурт.

На 5 септември 2022 г., ден след като Олена Зеленска, първата дама на Украйна, се появява по BBC, Уотърс публикува отворено писмо до нея. Той твърди, че Западът не трябва да подкрепя Украйна с оръжие и че Западът, воден от САЩ, е заинтересован от удължаване на войната. Той призова съпруга й да прекрати войната въз основа на Минските споразумения. Единствения резултат от това писмо е, че концертите на Уотърс в Полша са отменени.

През 2007 г. Уотърс става говорител на Millennium Promise, организация с нестопанска цел, бореща се с бедността и маларията. През юли той участва в американския етап от концерта Live Earth , насочен към повишаване на осведомеността относно глобалните климатични промени. През 2015 г. Уотърс казва, че социализмът е „добро нещо” и призова за социализирано здравеопазване в Съединените щати.

Уотърс подкрепя ветераните, което той отчасти отдава на смъртта на баща си през Втората световна война. Той разпределя пакет от билети за ветерани на всяко свое шоу. В продължение на няколко години той свири с група ранени ветерани, организирани от Националния военен медицински център на Съединените щати.

През 2012 г. той ръководи бенефис за военните ветерани на Съединените щати, наречен Stand Up for Heroes. Той кани музикална група от ранени в битки ветерани, наречена MusiCorps, да свири с него.

През 2017 г. Уотърс осъжда плана на Тръмп за изграждане на стена, разделяща САЩ и Мексико, като прави паралели с Берлинската стена.

През 2018 г. Уотърс включва бразилския крайнодесен кандидат за президент Жаир Болсонаро в списък с „неофашисти”, показани на голям екран на концерта му в Сао Пауло, което предизвиква смесени реакции от тълпата. В концерт в Рио де Жанейро през октомври той признава достойнствата на убитата бразилска съветничка Мариел Франко и извежда нейните близки на сцената.

През август 2022 г., когато Китай е обвинен в обкръжаване на Тайван Уотърс каза: „Те не обкръжават Тайван - Тайван е част от Китай. И това е абсолютно прието от цялата международна общност от 1948 г. насам”.

Такъв е големият музикант Роджър Уотърс. За да го разбере по-добре, всеки човек трябва да чуе текста на прочутата песен на „Пинк Флойд” „Друга тухла в стената”, написана от него.

Още една тухла в стената

Домът на баща ми вече е отвъд океана.
Навява ми само далечни спомени -
като снимки от семейния албум.
Какво ли още си оставил, тате?
Дали въобще нещо за мене си оставил?
Всичко на всичко - една тухла в стената.
Всичко на всичко - някакви тухли в стена.

Нямаме нужда от образование.
Не щем контрол над мислите ни.
Нито пък язвителен сарказъм пред класа.
Даскали! Оставете децата ни на мира!
Хей, даскали! Оставете ги на мира!
Те са просто тухли във стената.
Не забравяй, че и ти си само
поредна тухла във стената.

Дали не е време да се вслушаме в гласа на Роджър. За да не си останем безгласни тухли в стената, която все по-плътно ни загражда…