КАК ПРЕМИНА 66 КОНГРЕС НА UMEM

Златимир Коларов

В периода 13-17-ти септември 2023 г. в гр. Крема-Италия се състоя 66-ият конгрес на UMEM (Международен съюз на писателите лекари) с 52 участници от България, Германия, Еквадор, Италия, Полша, Португалия и Франция.

В предишни години конгреса са посещавали колеги от Бразилия, Венецуела, Мозабик, Уругвай и др.

Българската група включваше д-р Господин Драганов от Карнобат и съпругата му Антоанета Драганова, д-р Лъчезар Кайтазки от Несебър и дъщеря му Мира Кайтазка, д-р Мария Василева от Варна, д-р Христина Димитрова от Варна и сина й - студент по медицина Стоимен Димитров и аз, проф. Златимир Коларов.

В продължение на три дни участниците в конгреса прочетоха свои поетични и белетристични творби.

От българска страна освен творбите си представихме документалния научно-популярен филм в стил Discovery със субтитри на английски „Цената на дълголетието” за остеоартрозата с препратки към художествени шедьоври, интерпретиращи различни периоди от живота на човека, на който съм съсценарист с режисьора доц. Валентина Фиданова-Коларова, д-р Драганов изпълни класически пиеси и италиански канцонети на древния музикален инструмент блок-флейта, с премиера в Крема д-р Христина Димитрова представи новата си триезична книга „В градината на поезията” на български, италиански и английски езици, Мира Кайтазка подари свои рисунки на председателя на Съюза д-р Ролан Ноел от Франция и на генералния секретар на организацията д-р Симоне Бандирали от Италия, което предизвика умилението и аплодисментите на публиката.

Така българската група с творбите си и нетрадиционните кино, художествени и музикални участия се представи достойно и запомнящо се от участниците в конгреса - подчертаха го многократно при личните и общите ни срещи.

В свободното време посетихме музеи, емблематични сгради и замъци в Крема, Кремона и Милано, два концерта, художествени изложби.

В състезание с Хайделберг единодушно бе прието от участниците следващият конгрес да се проведе във Варна между 11-ти и 15-ти септември 2024 г., а в Хайделберг да е през 2025 г.

Поради изтичане на мандата на д-р Ролан Ноел за президент бе избран дотогавашния секретар д-р Симоне Бандирали, а аз от асоцииран секретар - почетна длъжност заради добре организирания конгрес през 2017 г. в Пловдив бях избран за гененален секретар на UMEM, втората длъжност след президента в йерархията на организацията.

По идея на д-р Драганов конгресът завърши с петиция към света, политическите партии и административните органи и организации за разбирателство и мир, с която участниците в конгреса изразихме единодушно своята хуманна и гражданска позиция като писатели, поети, творци и лекари.

Удовлетворен съм, че представихме България по най-добрия творчески и артистичен начин пред колегите от Европа и Централна Америка.

Доброто им отношение и чувство към българите, България и българската група се усещаше във всеки един момент от престоя ни в Италия.

Остава да затвърдим доброто им отношение с добра организация на предстоящия през следващата година Международен конгрес във Варна.

Като имам предвид членовете на Организационния комитет - участниците в току-що приключилия 65-ти конгрес на UMEM не се съмнявам, че ще го реализираме по най-добрия начин.