ИСТОРИЯТА НА РУСИЯ ОТ ЕДИН ВЕК - ЗАКОДИРАНА В КАРТИНА НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК!

В света на изкуството и политиката

Денчо Владимиров

Ето такова откритие направи мой познат, побелял ценител на изкуството, когато видяхме картината „Мечката и вълците” на Владимир Д. Владов.

Аз гледах картината очарован. Впечатлен бях от северния сюжет и майсторството на художника.

Интересна картина! Силно художествено внушение. Изпитвам усещане, че съм на това пусто, заснежено място и ми се иска да помогна на мечката, заобиколена от дебнещите вълци…

- Целта им вълча е ясна - да й отнемат достоянието от нейния лов… - споделих аз.

Ценителят на изкуството не ми отговори. Той гледаше като хипнотизиран картината.

- Не е само това, което казваш … - каза тихо той. - Това не е обикновена картина.

И добави с някакво озарение в очите:

- В тази картина виждам закодирана историята на Русия от един век! Историята от момента, когато Ленин пристига с пломбиран вагон в Петербург и държи своята историческа реч, качен на броневик на гарата… После се знаят събитията. Следва революцията, раждането на новата руска държава. И от тогава до днес новата руска държава е все тъй заобиколена ей като тази мечка, от вълците, които искат да й отнемат това, което има… Че то, наистина, какво ли не изтърпя новата руска държава - все вълчи набези и блокади - Антантата, нападение от японците, постоянни саботажи, дискредитации, блъфове за вътрешни врагове, докато се стигна и до подкокоросването от Запад на хитлеристите да я нападнат вероломно. Пак с цел - отнемане на богатствата на Русия, покоряването на народа й… Не престанаха вълчите набези и след войната срещу руската мечка… Обградиха Русия янките отвред с военни вражески бази, работиха с десетилетия, за да предизвикат отвътре разпад на държавата, спретнаха отвън и подлата перестройка, появиха се продажните мекерета Горбачов, Елцин, Яковлев… Разпадна се СССР, който възпираше вълчите апетити… И обръчът около руската мечка продължи да се затяга с още по-силна вълча стръв… Заредиха се безумните санкции срещу мечката, стотици на брой…

Моят познат, оценителят на изкуство, извади от джоба си лупа и разгледа и с нея картината.

- Картината е стара - каза той. - Съдя по боите, рисувана е преди повече от двадесет години. В началото на века… Значи…

- Какво? - наострих внимание аз.

- Значи, че картината е и… пророческа! - усмихна се ценителят на изкуство. - Картината е пророкувала… и сегашните събития в Украйна с руската мечка и вълците! Вълците от Западната джунгла си отгледаха там подло и коварно за три десетилетия вълче, което с годините се превръщаше в хищен местен бандеровски вълк, накратко да го наречем Банди… Ето го порасналото вълче на картината сред останалите вълци. Художникът само е маркирал вълците като брой, но то се видя по сегашните събития около Украйна, че те са множествена глутница от цял свят. Глутницата на олигарсите! Къде ли не е тази глутница от ламтящи и точещи зъби за руското богатство! Впрочем, слушам радио и чух тия дни как един голям вълчи началник от Западната джунгла, наперено се похвали, че те, вълците с вратовръзки, с години въоръжавали до зъби Банди и го обучавали как да работи със зъбите си. Та затова той успешно устоявал на реакцията от лапите на руската мечка. И всичко това - ей го закодирано на картината! И като метафора за руската съдба, и като истината за това, което се случва по тези славянски земи! Ако ти си обграден от вълчи зъби, приятелю, ако е застрашен животът на държавата ти, на народа ти, на бъдещето му, няма ли да се изправиш и да размахаш лапи като тази руска мечка?! Кажи, ама честно?! Без да си кривиш душата като български търгаш - политик, от тия новите, демократите, либералите?

Мълчах впечатлен от прозрението на ценителя на изкуство.

И си мислех: “Ето как наистина историята на една държава и народ от един век могат да бъдат показани и в една обикновена картина. Звездите са движили ръката на художника…”

И си спомних нещо, което бях прочел преди години. “Рецептата” на Бисмарк. Тя бе от времето, когато Русия била империя, рецептата за това как да бъде поразена мощта на руската държава.

Могъществото на Русия - завещал злият душманин на руснаците - може да бъде подкопано само чрез отделянето от нея на Украйна! Необходимо е обаче не само да се откъсне Украйна от Русия някакси, но и да й се противопостави! За това е нужно само да се отгледат предатели сред елита и с тяхна помощ да се промени самосъзнанието на част от народа до такава степен, че той да започне да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, даже не осъзнавайки това. Всичко останало е само въпрос на време...”

В тон с моите мисли, ценителят на изкуство додаде:

- Съжалявам, че не съм богаташ… Бих откупил тази картина и бих я поставил в най-голямата изложбена зала в ООН… Нека там светът да я гледа и сред вълчия вой да се чуе истината за Русия. Тази Русия, която за нас, българите, си остава братска страна! Нали на нея, на руската мечка, дължим от век и половина свободата си, а не на колективния егоистичен англосаксонски Запад…