ЩЕ БЪДЕ ЛИ ОТНЕТ СТАТУТА НА ПЛОВДИВ КАТО „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ЗАВИНАГИ”?

Денчо Владимиров

От журналистическия бележник

Тази година празничната манифестация на 24 май в Пловдив поведе културният елит.
Че и държавния глава поканиха да я води.

И той поведе манифестацията, за което гражданството му ръкопляска.

Така и се полага.

Нали Пловдив бе обявен от кмета за “столица на европейската култура завинаги.” Тоест до края на света. Няма пет-шест.

По същото време обаче се случих в един от парковете на Пловдив - известен като Ротарианският. Той тази година чества двадесетгодишен юбилей.

И стъписан открих находка на …диво малокултурие от години в европейската столица на културата.

Свалих фотоапарата си и заснех “шедьоврите от постоянната изложба”, която съществува необезпокоявано от жителите на столицата на европейската култура от години.

На панел са били изографисани преди години портретите на Ботев, Левски, Паисий, цар Симеон Велики. Но някои се сетили, че “художественият панел” може да се използва и като помощно съоръжение за тренировки на подрастващи футболисти.

И следва едно умопомрачително бомбардиране на портретите на светите исторически българи с футболни топки!

Бам по Ботев, бам по Левски, бам по Паисий, бам по Симеон Велики! Бият топките деца… И ето го резултата - олющените портрети на велики българи!

Така е вече от години, без властта, обществеността в града да спре този вандализъм! С отвращение наблюдавах една тренировка с панела на подрастващите, бъдещи стоичковци може би, марадонци и прочие.

Запомних възторжените лица на някои от дядовците при отлични попадения с топката по вдъхновеното чело на Ботев, на Левски, на Паисий, на Симеон Велики…

За някои от дядовците и бащите на подрастващите дуспаджии чух, че били даже началници в управата на града…

А в съседство до тренировките, само на метри разстояние, е средното училище “Свети Седмочисленици ” - как нито директор, нито учители вече от години не са се впечатлили от това издевателство над герои от националната ни история и култура!

Как толкова години и от общинската управа на културата никой не се е впечатлил от пловдивския принос във футбола - ритането с топки по портрети на национални герои!

Или може би е така и по света? Подрастващите футболни звезди да ритат по портретите на исторически личности и на други нации - бам по лика на Линкълн, бам по лика на Петър Първи, бам по лика на Шекспир, бам, бам, бам…

ХОРА СЕ ПИТАТ: ДАЛИ ЗА ТОВА ВАРВАРСКО ПЛОВДИВСКО НОУ-ХАУ В ТРЕНИРОВКИТЕ ПО ФУТБОЛ, НЯМА ДА СЕ СЕТЯТ ОТ БРЮКСЕЛ ДА ПОИСКАТ ОТМЯНА НА СТАТУТА НА ПЛОВДИВ КАТО СТОЛИЦА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА?

ОТИДОХА ТОГАВА ЗАПЛАТИТЕ НА ТОЛКОВА ХОРА!…

И едва ли, ако научи за този печален факт с дузпите по ликовете на Ботев, Левски, Паисий, Симеон Велики, държавният глава ще се съгласи втори път да води манифестацията на 24 май в Пловдив.

Ще предпочете сигурно някое градче, което не е столица на културата…