МОЛОДЦЫ!

Йордан Петров

Вероятно величието на човека се състои именно в качеството му да устоява при всички случаи и с цената на всичко истината. Хипотетична и дори невъзможна с множество трудности и препятствия!

Да го прави, да я отстоява, колкото и трудно понякога да е то.

«Всичко е политика!» - си казваме убедено в своите дриймромантични съновидения и за свое оправдание търсим необходимите естетически покрития за това.

Нестандартните и модернистични, понякога импровизирани отговори на руския президент Владимир Путин пред много форуми и различни аудитории винаги са предизвиквали резонен интерес и респект до отрезвяване.

Неговото логично мислене и спонтанно реагиране ни карат рязко, с отворени очи да погледнем реалността.

На международна прес-конференция водещият - авторитетен американски журналист се обръща към Путин с думите: «Президент Обама ви обвинява…», и докато се произнася последната част от фразата върху нея нетърпимо се наслагва, просто чувствено се напластява путиновото: «Барак не може да ме обвинява!»

В отклика липсва позоваването на държавен глава, фамилното название на американския президент. Само пренебрежителното и не благозвучно на руски малко име Барак.

Водещият довършва фразата си: «Президент Обама ви обвинява в неискреност.» Путин вдига глава. Тихо, настойчиво, но много твърдо и с неотстъпна категоричност прозвучава путиновото становище: «Той не може да ме обвинява! Може да ме обвини само съд. Барак изказва - отново само Барак - своето лично мнение, а аз имам мое» - ясно и достатъчно категорично произнася Путин.

Американският журналист свенливо се усмихва и сконфузено, с подвита опашка, навежда глава. Мълчи гузно, а аудиторията ръкопляска. «Ако не ви харесва моят отговор - продължи Путин - просто не задавайте такива въпроси.»

Една от най-известните американки телевизионна водещи Мейган Кели, сериозен юрист и талантлив журналист, модератор на икономическия форум в Санкт Петербург през 2017 година също отправи към Путин редица провокиращи въпроси.

Красивата, подкрепена с ослепителен чар дама със завидна упоритост се опита да прехвърли дискусията от много важните за обсъждане в този момент икономически теми в познатата й политическа равнина, където несъмнено се чувстваше в свои води.

„В много от докладите си агенти на ЦРУ - каза тя - правят извод, че Русия има намеса в изборите на Съединените щати. Смятате ли, че всички те грешат и не са прави?”

Небрежно, с невинно изражение на лицето Путин я пита дали тя е чела тези доклади.
Не, не ги е чела, но техните експерти имали много факти в защита на тази теза - пръстови отпечатъци, кодове и айпи адреси. Дори клавитурата, с която са написани е била на кирилица.

«Какви факти са това, какви отпечатъци и айпи адреси?! - отреагира емоционално руският президент. - Дайте ги! Не, не го правят. Та, всичко това е несериозно, измислено и със същия успех може да се приложи като обвинение и за тригодишния ви, малък и съвсем невинен син.»

Мейган Кели го гледа с подозрение.

«Все пак на мен ми се струва, че вие сте го направили - упорито настоявя тя с чаровната си, неотразима усмивка. Нейното огромно самочувствие не й пречи, а в този случай дори много й помага да се изяви в най-добрата си страна на елитен журналист и тя с увереност продължава: Но не допускам да го направите отново.»

Путин се усмихва скептично.

«Вижте, - прави необходимата му пауза, за да се подчертае значимото в своето изказване той - това е много важен, световен въпрос, а на вас ви се струва. Говорите толкова неопределено - «струва ми се». Къде Ви са фактите, доказателствата?! Защо не ни ги изпратите? - Путин отново прави пауза. - Какво става там с вас, какво правите в Америка? Нима ви е скучно да живете нормално? Браво на вас!»

На руски възгласът звучи: «Молодцы!»

Мейган не посмя да се върне повече на този въпрос.

Но ето, че още в 100-те дни на правителството на Байдън, американският президент си позволи да нарече Путин убиец. А малко преди това напомни на руския президент, че няма душа. Именно с голямата си руска душа, на това грозно обвинение Путин отвърна по руски: - Да си ми жив и здрав!

Искреното и сърдечно пожелание към американския президент за мнозина от Западна Европа и Америка след започналото стълкновение в Украйна днес звучи зловещо и вещае много бури. Колко ли още изпитания от новите измерения на пространството и времето ни предстоят в предсмъртната агония на отиващия си вече стар свят?

Това още никой не знае.

______________________

* Молодцы - използвано в руския език като похвала, одобрение.