НЕПРОВЕРЕНИ

Илия Михайлов

Влакът се носеше с лежерна скорост по релсите като меланхоличен пътник, който знае, че трябва да отиде някъде, но не бърза особено много. През широките панорамни стъкла, една след друга, се сменяха красиви и тъжни гледки.

Изгорели стърнища и буренясали ниви се редуваха изоставени сгради и трафопостове. Електрическите стълбове - тези бдителни стражи - се мяркаха отвреме навреме, за да напомнят за себе си и да внесат нужното спокойствие.

Окъпана в жълто, червено, кафяво и зелено, планината стоеше уморена далеч на заден план като пъстър фототапет от времето на социализма.

Може би подтикнат от някакъв закъснял импулс по лятото, есенният вятър гонеше мръсно белите облаци в небето, подканвайки слънцето да се престраши и да покаже носа си през тях.

Тази сутрешна железопътна идилия по някакъв начин се беше настанила и сред пътниците, създавайки усещане за особена форма на душевен уют, доколкото беше възможно.

Трите дами седяха удобно на една четворна седалка и се наслаждаваха с огромно удоволствие на пътуването и споделената си компания. Не спираха да говорят на висок глас и това всъщност ги издаде, че са учителки.

Обсъдиха броя на заболелите от коронавирус през последното денонощие, критикувайки противоепидемичните мерки на образователното министерство. Споменаха онлайн обучението и неговите последици.

После - продължаващите протести срещу правителството. След което дойде ред на вечната женска тема за стайните цветя, домашното меню за деня и пазаруването.

Разговорът им, който вече приличаше на спагети с доматен сос заради своята богата текстура и тематично многообразие, се прекъсваше единствено от гласа на младата кондукторка.

След всяка гара тя успяваше някак да надвика трите жени и да зададе своя риторичен въпрос:

- Непроверени?

Отговор така и не получаваше от никого и тя смутено приглаждаше зад ушите си черната си дълга коса, опипвайки ластика на текстилната си маска. После очите й придобиваха изражение “Е, може би следващият път” и тя сядаше на служебното място зад кабината на машиниста.

- Моят тази вечер пак е втора смяна - съобщи на всеослушание едната от трите учителки. - Пак ще го чакам до среднощ. Омръзна ми вече.

Тя изглеждаше на около половин век, но със сигурност се чувстваше на малко повече.

Жената, която беше от лявата й страна, не каза нищо, загледана през прозореца.

- Радвай се! - подхвърли замислено третата спътничка от компанията. Умореното й лице и бръчките по челото издаваха узрялото желание за пенсиониране и поносима доза неудовлетвореност от живота.

- Че защо? - попита учудено недоволната съпруга на работника на смени и бръкна в дамската си чанта, за да провери телефона си.

- Как защо? - отвърна колежката й с въпрос. - Защото има кого да чакаш.

Влакът постепенно намали скорост и бавно спря някъде в полето на някаква спирка в нищото. Виждаше се малко селско гробище с полусрутена ограда, а до него метално скеле на някогашни оранжерии.

Жените изведнъж млъкнаха, загледани в тази сюрреалистична гледка - като картина на някой модерен Салвадор Дали.

Кондукторката също се присъедини към мълчанието на трите пътнички, загледана през прозореца.

После се отърси от мислите си за миг и се приготви отново да зададе дежурния си въпрос:

- Непроверени?