ЗЛОДЕЙ

Милена Обретенова

Най-после! Най-после и аз да разбера кой е изначалният ни препъникамък по светлия път към Европа! Кой е изначалният зъл гений, промил мозъците на поколения!

Слава богу обаче, има „умни” глави, които яростно да ми набиват напоследък истината в дебелата българска кратуна. Наспорил Господ „умни” глави по родните географски ширини!…

170-годишнината от рождението му ще честват! Народен поет ще ми го наричат! Възмути се искрено една голяма лебеница. (Любен Каравелов, благодаря за художествената находка!*). След нея - друга голяма лебеница, и още една, и още… Направо отива работата към бостан!

И дойде откровението! Иван Вазов героизирал Ботев и Левски. Преди него не било така.

… Наситено жълтият примитивизъм се завихри като торнадо! И се заговори, че Левски бил заловен точно когато си запасвал пояса на излизане от тоалетната. Плюс малко по-старата „находка”, че бил естествен нарушител на законите на Османската империя. И се заговори, че ботушите на Ботев, носени от суета, му убивали и по пътя към Околчица краката му били в рани. Плюс малко по-старата „находка”, че на всичкото отгоре бил обикновен терорист и същият закононарушител като Левски.

Дааа, грешен е Вазов. Само три години след Освобождението предизвикан да започне „Епопея на забравените”. За да изтрие пораженията от бързо прогресиращата амнезия на българските политици.

Не герои. Героизирани от Вазов, казват сегашните лебеници. Всички! От Паисий Хилендарски до Панайот Волов.

Кочо Чистеменски насила героизиран? Тодор Каблешков и Караджата?! Георги Бенковски?! Братя Миладинови?! Опълченците на Шипка насила героизирани? Грешен е Вазов, грешен!

… За „Под игото” да не говорим! Самият синоним на „присъствие” в заглавието направо вгорчава шербета на междуетническия ни диалог, с който непрекъснато се бием в гърдите. Злодей си е Вазов, какво да говорим!

А като стана дума за етноси, народи, отношението му към Русия пък си е направо скандално! То затова сега сме на този хал, тълкуват лебениците! Неслучайно и патриарх на литературата го наричат! Ами то кои имат патриарси? Изостаналите източноправославни! Патриарх! Друго си звучи западното „папа”! Ама а де! Грешен е Вазов, грешен!

Че и опасен! Стига някой да отвори „Под игото” и само заглавието на една от главите да прочете - „Пиянството на един народ”. Той и без това народът нещо доста се извява напоследък!…

„Език свещен на моите деди…”

Ха сега! Чак пък свещен?! Днес учим английски! И какви деди?! Днес сме европейци!

„… език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.”

Казваме ние, че е опасен! Ами ако не оцени Нищото (отново Каравелов!) евроусилията ни и си направи някакви си свои алюзии? По дяволите тогава отиде еврооптимизмът ни!

… Увеличават децибелите дебелите, пардон, големите политически лебеници. Увеличават ги, за да засилят внушението върху нас, народа си, Нищото. Крещят лебениците. Една, втора, трета… - цял бостан! Евробостан! Крещят, достигат до фалцет: Вазов - вън от училище! Ето го истинският злодей!

Но и Нищото е понаучило нещо.

Нищото знае. Имаме си безброй лебеници на евробостана. Ала бостанът си е бостан, дори евроинтегрираният. И знае Нищото, че по нашите ширини наесен бостанът се разваля. А мястото се разорава.

Нищото знае. Вазов е бащата на най-свидното ни - на съвременния ни език. И знае Нищото, че Вазов, например, е с по-богат речник от Шекспир. И доста други неща знае Нищото…

Помни Нищото:

„ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.”

Помни дебелоглавото българско Нищо. И догодина, сигурна съм, ще отбележи 100-годишнината от кончината на Иван Вазов. Нещатният ни, вечен Патриарх.

——————————

*Произведението е „Маминото детенце” на Любен Каравелов. Голямата лебеница (диня) е тучната фигура на чорбаджи Нено. За разлика от големия писател не използвам имена, а само неговия невероятен епитет.
Слугата Иван в повестта е Нищото.

18.07.2020
Велико Търново