ИВАН БУНКОВ НА 70

Лияна Фероли

Честит 70-годишен юбилей на Иван Бунков!

Цял живот човешката душа гони своя дух, а той все повече я мами към нови хоризонти, полети и върхове. Изкушава я, съблазнява я да надскача земното и да търси небесното.

А това е особено характерно за душата на родения в с. Хухла, Ивайловградско, на 10 декември преди 70 години Иван Бунков.

Всеки си идва с името и фамилията, а при него те говорят за връх, за разбунване, за трибунстване, за падане на букаите, оковите…

И това е съвсем естествено, защото е роден хем край граница, хем в един граничен свят. Затова има голям стремеж към надмогване на граничното и да строи мостове между световете на магичното, мистичното, митологичното и реалното.

Иван Бунков е виден наш писател, публицист, драматург, общественик, голям родолюбец. Завършва българска филология и философия в СУ „Св. Кл. Охридски”. Специализира следдипломна квалификация и във Факултета по Журналистика.

През 1975 г. започва работа в кърджалийския регионален вестник “Нов живот”. Дълги години завежда отдел, после е дългодишен редактор на литературното приложение „Зорница”.

От 1990 г. до момента е главен редактор на най-големия всекидневник в Източните Родопи, а също и на седмичника за култура и политика „Перперикон”. Ръководи издателска къща „Родопи”, популяризираща българските автори в Родопите.

Член е на СБП и на СБЖ. Автор е на сборниците с разкази „Тихо, че вали”; „Гайда за пет пръста” и на пиесата „Напред, земята е кръгла”.

Откъс от повестта му „Аз псувах Шести американски флот!” е публикуван в авторитетното българско списание „Везни”.

Носител е на наградата на СБЖ през 2010 г. за принос за духовното развитие на Източнородопския край.

От 17 години е и председател на Българската асоциация на регионалните медии /БАРМ/, в която членуват 28 от най-големите вестници в страната и всяка година връчва наградите за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ” в пет категории - за фоторепортаж, коментар, очерк, интервю и за висок професионализъм и журналистическо майсторство.

Иван Бунков е и председател на Инициативния комитет, организиращ културните празници „Мистериите на Хухла”, на които се стичат поети, писатели, художници, музиканти, танцьори и актьори от цялата страна.

Тяхната кулминация са гала-концертът на каменния амфитеатър в селото на 20 юли и курбанът за здраве на 21 юли на върха” Свети Илия”, в чието подножие е Хухла.

По време на празниците се организират изложби, литературни четения, дискусии, надпявания, надсвирвания, надигравания, а понякога и надлъгвания…

По негова идея се възстановява и храмът „Свети Пророк Илия” на едноименния връх, на който е имало тракийско светилище още от 12 в. пр. Хр.

Учредява се и призът “Почетен Селянин на “Мистериите на Хухла” за заслуги към селото и към целия свят. Представлява малка бронзова пластика - земното кълбо, вместено в цървул, пробит на петата от ходене по света.

Този символ, поставен на пиедестал, е дело на кърджалийския писател и скулптор Емил Пенчев.

Негови лауреати са двамата поети-хухленци Ивайло Балабанов и Петър Василев, поетът Бойко Ламбовски, оперният певец Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев и много други творци, учени, изследователи, имащи принос за родния край, за България, за целия свят.

Всеки, посетил Хухла, без да знае, се озовава в Центъра на света и получава свидетелство-сертификат, подпечатано от Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН).

Пак с неговото дейно участие на 03.10. т.г. бе организирано и поклонение-панихида на Лобното място на 42-та загинали невинни хухленци през кървавата 1913 година.

Хухла е едно от опожарените села по време на тогавашните събития, като сега на наша територия са останали само 9 с тази участ, останалите са в пределите на Гърция и Турция.

Участващите в събитието писатели, поети, издатели, местни хора, потомци на тракийски българи от Беломорието и Одринска Тракия, изпратиха декларация до НС, до президента и премиера, в която настояват Разорението на тракийските българи, документирано от проф. Любомир Милетич, да се изучава в училище, за да се запази паметта за тази нечовешка история.

Честити да са най-мистичните 70 години на Иван Бунков! И те да му носят нови духовни хоризонти, върхове, мечти, сбъдновения, му пожелават творците от Клуба на кърджалийските творци и екипът на РБ „Н.Й. Вапцаров”!