НАЙ-БЪБРИВОТО ПОТОЧЕ

Иван Енчев

Ето ме отново! Тук съм. Дишам най-целебния аромат на България - шипковият трън в петата на Европа…

Летният балкански дъжд ме радва повече от час. Валя в очите ми. Пламтя в душата ми. Не беше дъжд, а гиздосия! Който я видя - възсия като разсъмване по Възкресение!

Който не я видя - сляп остана. Още ходи жаден - няма по-голяма суша от сърдечното бездушие.

Вървя под небето с чиста съвест - пристъпвам бавно като пролетен щъркел. Край пътя ми се ширят безброй шишарки, капнали от високите борове. Каква ли съдба ги дебне?

Дали ще боднат кълнове тук, или ще изгният, както всяко семе, ръснато от вятъра на камък в ничия земя?..

Моята особа сред тези отронени перли от царствените корони на многолетните борове е твърде мимолетна. Зрелите шишарки са семето на висините. Те ще възродят свободата им!

Рее се погледът ми чак из небесата. Все изпод крилете на един орел. И от целия небесен свод ечи ли, ечи протяжен писък на орел, подобно ехо от неземен звън!

Мисля си:

„Сякаш това е ехо от възторга на детството ми, когато моят дядо ми разказваше с гордост спомени за всенародния патриотичен устрем на цялата българска нация в Балканската освободителна война през 1912-1913 година. Сякаш това са воплите на моята младост, отлетяла като пораснало орле от родното гнездо да дири трошици щастие  по широкия свят.

Далече от бащиния край, аз проумях смисъла на битието човешко. Красивата мечта е като бебе - неизбежно пораства и се преобразява в неузнаваема действителност. Цветето, което първом не се подушва от душата ти, не е китка за мирисане. Любов на младини, ако не ти запали пожар в сърцето, забрави я за старини! - Един ли мижав въглен се заравя в пепелта на ежедневието ни, без да палне пламък?!

Добре си, докато сутрин чуваш как звъни камбанката на будилника ти. Зле си, когато оглушееш за  камбаната от свода на близкия храм.”

Наоколо трептят треви с балкански ръст. Цъфти роса! Прилича на сълзи от радостни сърни, а може би и на капки кръв от тяхна мъка.

Отнякъде из гората ме сепва едро черно куче. И зъб на обелваме! И двамата се чудим кой кой е. То миролюбиво ме сподиря на няколко крачки. Дали не ме кани на гости при огъня на някоя горска самодива?

Цялото - очи-закачка! Как да не му се довериш, макар че то прилича на рошав дявол без рога и без копита?!

Тук всеки ще се изкуши за биле самодивско, дори и подир странно куче без опашка, гризната от мечка или вълк.

Покрай горската пътека едно познато вироглаво поточе бърбори весели закачки към червени боровинки и къпини. Все пълзи под моята бегла сянка между камъни и водоскоци. Аз треперя да не цопна с двата крака право в локвата на някой мой забравен детски стон.

А вятърът на времето влачи на запад талази от ръждиви облаци. Златистото слънце е слънчево зайче в дълбокия вир на синевата! То се готви за лъвски скок. Дано прескочи въртопа от този залез до изгрева на моята утрешна надежда!..

И над цялата околност продължава да ечи все този светъл небесен екот - песен или плач на летящ балкански орел. Той продължава да ехти от висините право вдън душата ми.

Кръг подир кръг над моите възторзи. И неволно ми се струва, че това е лебедовата песен на уморения слънчев ден.

Мислено целувам с благослов точно този залез като замръкване пред бащиния праг, изпепелен от пожара на сляпата съдба. Не коленича. Прав посрещам звездопада. Този свиден кът е Кота нула за всяко мое отпътуване…

Приличам на комета в орбита, обречена да изгори в съдбовен кръговрат. Пътувам през света широк, а все кръжа из моя роден край. Криле съм целият, криле!

Само тук се чувствам по-свободен от орел във висините. Само тука всеки славей помни мамина вечерна песен. Само тука даже камъните, хвърлени по мене, ме застигат пак като очаквана милувка.