БЪЛГАРИЯ БИЛА ОСВОБОДЕНА НЕ ОТ РУСИЯ, А ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ВОИНИ!?

Денчо Владимиров

Докога ще търпим срамното политическо витийство и безсрамие на управляващите?

На 3 март 2019 г. в информация за тържествата на Шипка по повод 141 години от Освобождението на България и краят на Руско-турската освободителна война, Българското национално радио съобщаваше многократно през деня:

„За запазване на спомена за саможертвата на десетките хиляди български и чуждестранни воини, дали живота си за свободата на България, призова в словото си на връх Шипка председателят на парламента Цвета Караянчева…”

Ако досега и децата в България, а и навред по света, хората знаеха, че България е била освободена  от воините на държавата Руска империя т.е. от руските воини освободители, то сега се лансира „новото двайсе”, изречено патетично от устата на шефката на българския парламент, издигната от изписваната като българска партия ГЕРБ.

В цитата, изречен на висок глас от парламентарната дама пред множеството на историческия връх, нямаше и дума за саможертвата на хилядите  руски воини, загинали за свободата на България.

Те бяха натикани безцеремонно в общия кюп на „чуждестранните воини”.

Вече може би и в новите учебници по история управляващите ще уредят да се пише, че през 1978 година България е получила свободата си не в резултат на Руско-турската освободителна война, а в резултат на някаква чуждестранно-турска освободителна война…

И сега в потреса, в навечерието на 3 март и тържествата на Шипка, очакваме какъв ли нов „бисер” ще полети от високия старопланински връх от устата на някой началник от новия партиен висш ешалон на България.

И да ни накара да се срамуваме за кой ли стотен пореден от падението на хора с български имена и лични карти със знамето на Република България…