ФАЛШИФО!

Денчо Владимиров

Няма грешка в заглавието, така се чува от устата на стотици хиляди българи иначе звучната дума „фалшиво” като оценка на последното изгавряне от страна на управляващите с милион възрастни хора у нас, останали в периода на Прехода и на злополучните министри на здравеопазването без… зъби.

Едва ли има на света друга нация в която жителите й още от рано да остават без зъби, даже още от деца. В страна на Европейския съюз.

Независимите синдикати тия дни отбелязаха с фанфари и пищни събирания 30-годишнината от създаването си като част от сценария на злополучния преход, отчетоха какви ли не успехи, но така и не обелиха зъб по темата за изчезването например на зъболекарските кабинети в предприятията /зъболекарски кабинет имаше даже и в базите на Съюза на българските журналисти в София/. Обслужването бе безплатно и хората поддържаха като холивудски артисти зъбите си.

Но дойде погромът на Прехода и зъболекарските кабинети изчезнаха навред - и в училищата дори!

Развихри се ужасът на здравните реформи, зъболекарите станаха еднолични търговци, настъпи и позорен дентален геноцид на българите.

Съвсем без зъби са вече може би над милион възрастни хора в България, иначе пълноправни граждани на ЕС! И още толкова с по един два зъба в устната кухина.

От кумова срама „успешното” правителство на Бойко Борисов реши да тушира фарисейски малко този срамен абсурд за пред света и през миналата година действаше мижаво милостив жест - обеззъбените напълно българи от 65 до 69 години да могат да получават от държавата си безплатни протези.

А тези над 69?

За тях милостивият жест не действаше…

Просто умът не побираше такъв държавен цинизъм!

И ето в края на 2019-та дойде и новината, съобщавана всеки час предновогодишно с тържествен глас по радиото:

„Отпада горната възрастова граница за поставяне на протези на хора без зъби. От догодина на всички над 65 години, които се нуждаят, може да им се направят подвижни протези като ще се заплаща само цената на зъболекарския труд, която е около 70-80 лева - каза председателят на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков…”

Колко ли стотици хиляди българи, може би и над милион, са приели с облекчение новината. И даже с мощно българско „ура” …

„Да, ама не!” - както казваше един велик демократ-хамелеон.

Дойде новата година и с нея поредната съкрушителна изненада.

Оказа се, че при българите, останалите съвсем без зъби, протезите се определят като долна и горна и така за всяка от тях трябва да се заплаща не „само 70-80 лева за зъболекарския труд”, както високо бе обявил доктор Шарков, а …общо 200 лева за зъботехника, тоест по сто лева на протеза. Ако иска гражданинът да се храни и усмихва с долни и горни зъби, както си е по проекта на Господ. За заплащането на труда на зъболекаря щяла майчински да се погрижи здравната каса….

Къде са 70-80 лева обаче, къде са 200 за жителите на най-бедната страна в богатия Европейски съюз!

И е ясно, че при това поредно ново демагогско заиграване със старите бедни българи, в което и зъболекарите, и зъботехниците ще си получат СВОЕТО, много от нуждаещите се от биологичното право да имат зъби граждани на Европейския съюз в България, пак ще си я карат без зъби поради неплатежоспособността си.

Без зъби, като извънземните…

И ще викат „ФАЛШИФО!” те по адрес на държавата си, втора след САЩ по разходи за въоръжаване в НАТО, държава, която има пари за купуване на американски самолети за над 2 милиарда на чертеж, за баснословни заплати на депутати, евродепутати, министри и чиновници, но си стисна пак кесията за здравето на народа, за, така да се каже, живеещия в нея „матриал”…