GAME OVER

Денчо Владимиров

Да, Играта, тридесетгодишната игра от подлия сценарий по заробването на един народ свърши!

И последният „вот на недоверие”, четвърти поред срещу злополучното некадърно правителство № 3 на бившия телохранител на Тодор Живков, бе поредната илюстрация на имитациите на политическата ни опозиция, създадена от политическия инженеринг с автори бивши марксисти и съветници от западната олигархия.

Но вече и кокошките разбраха, че всичко е политически театър и че трябва на сцената да излязат автентични борци за спасяване на народа от поредната историческа беда.

След театралните фалшиви протести през тридесетте години „демокрация” от фалшивата опозиция на партии, синдикати, творчески съюзи, фондации и какви ли не още креатури на заробилият ни Преход, чашата на търпението на народа преля.

Перник стана един от символите на националната катастрофа вследствие управлението на подставените правителства на създаваната още през социализма българска олигархия, избуяла с пълна сила през тридесетте години на разграбване на народния капитал.

Водна криза! Меко казано. Истински казано - НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!

Резултат от безхаберие и престъпност! Само допреди няколко месеца министър председателят и шеф на управляващата партия ГЕРБ, бивш пожарникар, гасил с вода огън, пред изборите думкаше тъпана на самодоволното перчене за едва ли не някакъв нов златен век в историята на българите, не спря устата му да тръби това и доскоро.

И изведнъж млъкна. Защото какъв по-голям позор за едни управници може да има от това да поставиш стотици хиляди хора в една държава в ужасното положение да нямат вода за пиене и къпане на деца, заради УПРАВЛЕНСКО И ПОЛИТИЧЕСКО безхаберие, заради източени престъпно за печалби язовири?

Има вече даже и такъв черен хумор, виц:

Срещат се в топлото купе на влака двама непознати и след време единият пита другия: „Вие от Перник ли сте или просто… така си миришете?”

Жалки плодове на злополучния капитализъм! Докато грабеха и богатееха, разнополовите калинки допуснаха да се разпадне и водопроводна мрежа, и железопътна структура, и мелиорации, и индустрия, и свързваща стотиците села на България пътна мрежа, и здравеопазване, образование, култура и какво още не!

Всичко,което по време на оплютия днес от бившите марксистки сановници социализъм, бе по световните статистики на своята висота в служба на народа!

…Ето, затова си мислех, когато по покана на млади хора, се отзовах да видя с очите си техния скорошен накипял протест пред министерството с пореден министър, Петя Аврамова, в столицата. Същата тази столица, давана ни някога за пример с репортажите за пищните социалистически манифестации и конгреси, а днес огласяна диво от полицейски свирки и от виковете на протестиращи, на отчаяни, но вече готови за борба хора от цялата страна!

Бяха дошли на този протестен митинг и от най-далечни краища на страната, преобладаващо младежи, с развети национални знамена и плакати, които показваха, че протестът за грабителството и некадърността, за престъпното безхаберие, не е само заради изчезващата вода на Перник и България!

Искаха оставка на правителството на ГЕРБ и ортаците му и ЗАРАДИ ВСИЧКО, ПЛОД НА НЕКАДЪРНОСТТА, БЕЗХАБЕРИЕТО И БЕЗКОНТРОЛНОСТТА, БЕЗПОМОЩНОСТТА ЗА СПРАВЯНЕ С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И КОРУПЦИЯ, ТЕЗИ ВСЕ НОВИ ВИЗИТКИ НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ!

Ето някои от надписите на плакатите, в цялото това създаващо се ново народно творчество на протеста:

„Българино, събуди се!”

„Да спасим България от корупцията”

„Водата е живот! ГЕРБ и ВМРО са смърт!”

„Заради въздуха, заради водата, заради храната, заради децата - ОСТАВКА!”

„ОСТАВКА! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!”

И още много плакати на протеста бяха вдигнали високо българите, някои и на хартия от кашони…

Хората пееха „Мила Родино”, възрожденски песни, млади хора бяха дошли с децата си на рамене, поздравяваха се като на празник, макар и преградени от министерската сграда с кордон от полицаи и довтасала жандармерия.

Очакванията на множеството от хората, министърката да слезе в работния ден от „вавилонската правителствена кула”, за да се изправи очи в очи с протестиращите, не се оправдаха.

И когато председателят на партия „Възраждане” д-р Костадин Костадинов призова множеството внимателно да пристъпи по-близо към сградата, за да се отправят питанията и исканията на законния протест, стана нещо грозно.

Униформените изблъскваха хората и ги посрещаха с лютив спрей!

Десетки бяха обгазените, както по-късно съобщиха по радиото, хора, които и моя милост видя как плискаха с вода зачервените си лица и очи, а много потърсиха и лекарска помощ.

Не трябва ли законодателят вече да прецени докъде се простират правомощията на полицията, която по текст от химна за нея /„нашата полиция ни пази”/, би трябвало с нищо да не застрашава здравето на протестиращи невъоръжени хора?

Нали по Конституция има неприкосновеност на човешкото здраве и достойнство?

Така е и по хартата за правата на човека! Нали е известно ,че ако някой увреди нечие здраве, то по закон може да влезе и в затвора, но защо това не се отнася и за органите на реда?

Това не са само мои въпроси, това се чуваше да се вика в блъсканицата и обгазяването от жени, които се плискаха в очите с шишета минерална вода и търсеха в силен стрес лекарска помощ.

В главата ми се роди спонтанно невесела епиграма:

„Вместо със „Здравей”
столицата родна
посреща ни със спрей…”

А имаше и спонтанни скандирания от множеството:

„УБИЙЦИ!”

ПРЕДАТЕЛИ!”

„НИЩОЖЕСТВА!”

„ЕНИЧАРИ!”

Трябва ли да останем пак с това - да виним единствено хората, които викаха тези скандирания, унизени, облъскани и обгазени?

Вместо това е време вече управниците на държавата и подлите сценаристи на прехода, наши и чужди, да се замислят от посланието на плаката, издигнат от млади хора: „GAME OVER! ИГРАТА СВЪРШИ!”

Да, дами и господа, тридесетгодишната подла игра свърши!

Люшкайки се като на дъска на детска люлка управници и фалшива опозиция ту нагоре, ту надолу, вече им е време да слязат опозорени от люлката и да се отправят там, закъдето са заслужили!

Неслучайно по време на протестния митинг д-р Костадинов припомни кратко писмо, написано от Левски през 1871 година до карловския чорбаджия Ганчо Милев.

Припомням го и аз в по-разширен вид, защото звучи страшно актуално:

„Решавайте по-скоро: или с нас и във всичкия народ ,или против нас и нашите желания. С една дума, свобода, или да ви пратим при черните души… Там дето са предателите, изедниците… чийто живот искате да живеете… ЛЕВСКИ “

А гениалният Ботев ни е оставил и своята прогноза и за днешните вредители и душмани на народа с великия си памфлет „Това ви чака”, където някогашният чорбаджия изедник кир Михалаки изпитва народната ненавист…

Предупреждение и за днешните чорбаджии-изедници, за забогателите на гърба на народа.

Този народен протест, на който присъствах и като журналист, и като писател, и като българин, не приличаше на досегашните протести - театрални постановки.

На този протест нямаше подпийнали лумпени, подскачащи като шебеци „демократи”.

На този протест поне 90 процента от участващите бяха все …млади хора от цялата страна!

Така стана ясно, че за изминалите тридесет години преход по сценарий и режисура на световната олигархия, в България не се сбъдна зловещото мечтание на отвъдокеанския г-н Дълес да превърне младежта на страните от социализма в циници, простаци, в нещо като управляеми дистанционно дебили, без вяра в нищо, с ниски страсти, без ориентир за основни човешки ценности.

„ИГРАТА СВЪРШИ, ДАМИ И ГОСПОДА! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА СТРАШНИЯ СЪД НА НАРОДА И ИСТОРИЯТА!”

GAME OVER!