СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Денчо Владимиров

Как народният поет Иван Вазов бе „употребен” от януарските погромаджии на 1997-ма година

През зимните погроми на така наречените обединени демократични сили, предвождани от политическите проекти СДС ,ВМРО,ДПС и ДС сие, бе извикан тогава на помощ на „въстаналия народ” и… народният поет Иван Вазов .

Във всеобщото заслепение и умопомрачение на заблудени хора, тръгнали зловещо със запалени факли по тъмните главни улици на Пловдив , „спонтанно”, режисирана от местната синя управа, бе струпана грамада от павета и камънаци пред сградата на централата на БСП , в съседство на бюста на нищо неподозиращия народен поет в Дондуковата градина.

На желязна табела, оттогава и до днес, се виждат избродирани строфи от Вазовата поема „Грамада”, извикани да увековечат „народний гняв” на януарските „ревулиционери”, чийто предводители днес са кротки милионери .

Но тогава и те с разкривени от демократична ярост уста са хвърляли в режисираната грамада камъни и павета и са викали вместо “Проклет да е Цеко”, „Проклет да е Жан”… Като така са изразявали „народний гняв” срещу лявото правителство, станало жертва на брутален заговор от външни и вътрешни архитекти на известните вече и на кокошките по технологията им цветни революции…

Питал ли е обаче някой наследниците на народния поет за този варварски акт - поезията му от деветнадесети век да се използва за революционните нужди на погромите в края на двадесети век в тогавашния, обявил се за синя столица Пловдив?

Възроптали ли са обаче поне с половин уста срещу тази гавра културните институции в Пловдив и в столицата, от дома-музей на поета в Сопот, от ръководството на тогавашния Съюз на българските писатели?

Няма такива следи…

Искал ли е някой, както си е по закон от съответните институции в града и в столицата, от Министерството на културата, РАЗРЕШЕНИЕ за издигането на този „паметник”, който вече над две десетилетия стои забит срамно като пълно недоразумение в съседство с бюста на поета?

Пловдивчани предполагат и че от натрупаните камънаци вероятно е изпълзяла и змията, която ухапа преди две-три години дете, минаващо в близост до абсурдната грамада от камънаци и павета?

И въпреки това вече няколко демократични управи в града търпят този струпан в разрез и с наредбата за обществен ред боклук, натоварени с функцията им на паметник на Януарското въстание, монумент, с който да се илюстрира пред света демократичната история на града?

Очакванията бяха, че тази грозна грамада, пълна вече с фасове, употребявани кърпички, празни цигарени кутии, дамски санитарни материали, ще бъде премахната поне през годината, когато градът бе уреден за Европейска столица на културата, не се сбъднаха.

Все така и кметове, и областни управители, и високоплатени чиновници от министерства и агенции по културното-историческо наследство, се правят на разсеяни за този позор в центъра на Пловдив, в град, обявен сватбарски вече от новата общинска управа за Европейска столица на културата ЗАВИНАГИ! Нещо като Вечният Рим…

Горко й е тогава на европейската култура с такива монументи и с такива разсеяни техни покровители!

Проклето да е тогава налегналото управниците на страната ни от последните десетилетия безхаберие, управници и башибозук-политици, погромили паметниците на народни герои от антифашистката съпротива и издигнали безнаказано срамни монументи на варварството и политическата диващина!