ЖОКЕР: ПЕТДЕСЕТ НА ПЕТДЕСЕТ…

За кръглата годишнина на БНТ

Лозан Такев

Темата ми е кръглата 60-годишнина на Българската национална телевизия. Какви 60 години, какви пет лева, господин Кошлуков! Какъв демократ сте вие, аджеба? Или сте зле с аритметиката!

Не знаете ли, не помните ли, че тридесет от тези шестдесет, които бележите и сега ще празнувате с фанфари и шампанско, са и под знака на едно парламентарно недоносче, прието по предложение на шепа маломерни доморасли политици, а едни други трима /Мартин Димитров, Петър Славов и Вили Лилков/ допълниха самоотвержено с решение за санкции към всички, които се опитат да ползват символите и знаците на тези години, обявени за престъпен комунистически период между 1944 и 1989 година. Е, тридесет години от тази ваша кръгла годишнина съвпадат със същото това престъпно време!

Няма ли СЕМ, няма ли „ГЕРБ” да следи за тези неща в медията? Какви филми, какви успешни предавания, какви песни, космически полети - първи, че и втори, че ордени „Ленин”, „Герои на СССР” космонавти - почти шпиони, летяли и в Космоса с руснаци, които Тодор Живков пита дали ще приемат в семейството на руските летци -космонавти!…

И стига с тези хитове от същите години, с тези певци и артисти, които са направо проводници и провокатори на мракобесното време, в което всички живяхме без банани и без корупция, без свободно да пътуваме по света и Европа и без да се ровим в кофите със смет, без да има бедстващи възрастни хора и безсрамно богати, без да се дразним от лекари, вземащи по 60 хиляди на месец за поставени ненужно сърдечни стентове, без да завиждаме на банкери, взимащи по сто и по двеста хиляди месечно, без прозрачност в обществените поръчки, без войнстващата шуробаджанащина, без военни бази на САЩ и на НАТО, без евроатлантически ценности и молитвени закуски в Белия дом…

Тези тридесет години са белязани от руските щикове и окупацията на Червената армия за някои и Освободителка на Европа от нацизма и фашизма. Тези тридесет години носят проруската, пробрежневата и пропутинската идеология, дами и господа! Защо да си затваряме очите! Нали това ни внушат днешните управляващи!

Надъхани от филми и сериали на БНТ като „На всеки километър”, „С пагоните на дявола”, „По дирята на безследно изчезналите”, „Капитан Петко войвода”, „Златният век”, „Неочаквана ваканция” докога ще величаем това престъпно време? Няма ли да разсърдим примерно евродепутата Александър Йорданов, агент Николай, съветския възпитаник Иво Инджев, бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, Спас Гърневски, Джордж Сорос, Антон Тодоров? И останалите шепа борци за демокрация и нов ред!?

Та в тези тридесет от шестдесетте бяха и „Милион и едно желания” за децата, петъка -деня на руската телевизия, „Златният Орфей”, „Мелодия на годината”, поредица музикални и забавни предавания - само колко престъпни и недостойни за днешното време инициативи, програми, директни включвания, мостове с Интервизия, концерти, рецитали, които днес си пресмятат и отчитат временните водещи като Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Николина Чакърдъкова при Драго Драганов във вечерните празнични часове на БНТ - последната дори си спомни с умиление за руските предавания, нищо чудно да е руска шпионка под прикритие!

И много веселие, усмивки, много иху - аху, много жизнен и заразяващ смях, бе, господин Кошлуков, много стари и „ужасни” за престъпното време песни звучат всяка вечер и то предимно от тези първите тридесет години след 1959-та рождения ден на БНТ!

Ако не бяхте свалили от ефир „Стани богат”, щях да помоля Михаил Билалов да използва поне жокера 50:50 и точно тези престъпни 30 години да бъдат елиминирани с негова помощ поне за празника.

И сега щяхме да честваме спокойно и заслужено, справедливо просто 30 години БНТ!

Иначе как да обясним на днешните ученици, пък и на всички, родени след 1989 година комунистическия период с такава жизнерадостна социалистическа телевизионна програма новите внушения от учебниците по история и лекциите на демократите от СДС и ГЕРБ?

Няма насилие, няма убийства, наркомани и проституция, няма джендъри, няма „продаване и купуване на гласове като престъпление”, няма дори телефонни измамници, а още пеем с Васко Найденов „Телефонна любов” на Тончо Русев…