КАК РУСИЯ ИЗЧЕЗНА ОТ АТЛАСИТЕ!!

Европейска столица на културата, Пловдив, 2019

Денчо Владимиров

От 16-ти до 29-ти ноември 2018 в Пловдив се проведе тринадесетото издание на Киномания, с претенции да покаже световната кинопанорама. „Да, ама не!” - както казваше демократът преображенец.

Географски погледнато от така наречената световна кинопанорама отсъстваха цели континенти - Азия, Африка, Австралия.

В големия си процент филмите, които се показаха бяха, ха познайте откъде, познахте - от Свещените американски щати, пардон, Съединените, и частично - от Западна Европа.

Така бяха видели на световния атлас световното кино селекционерите на Киномания -2018…

Или така им бе наредено да видят.

Пак бе спазена и новата традиция от картата на световното кино да отсъства една шеста от земната суша - Русия.

От което някои можеше вече да си направят изводи, че руското кино вече съвсем е изчезнало, че в страната, ръководена от Путин филми не се правят въобще, изчезнали са и филмовите артистки и артисти. Лоша работа!

А така пловдивчани вече за поредни години не можаха да се вредят да видят руски филм.

Преди две години Руският културно-информационен център направи Дни на съвременното руско кино в Пловдив, хората гледаха филмите насядали и по пода на киносалона в „Лъки синема”, но толкоз! Каквото беше, беше.

Оттогава руски седмици и декади на руското кино редовно си вървят всеки ден в РКИЦ в София, но те така и не могат да преминат „огромното разстояние” до Пловдив, Пазарджик и прочие из страната. Да не говорим за поява на руски филми от въпросния РКИЦ за населението на градове като Силистра и прочие, където разстоянието от столицата е още по-голямо /макар че това разстояние не се оказа проблем преди години силистренци да припечелват от стоварваните им бали миризлив столичен болклук/.

Както казват приятелите на руското кино „Бог високо, РКИЦ далеко.”

Вот такие дела, братушки, вземете си товарищеска бележка…

И ако на киноманията на световното кино земната суша бе представена откъм филмови творци само с един континент и половина, то тази визия взе, че се възпроизведе и в програмата на Европейската столица на културата, Пловдив, 2019, където черно на бяло не може да се открие като участник нито един руски творчески състав, нито един руски проект!

Има японски състави в програмата на европейската култура, но не и руски, въпреки че Русия като я гледаме на картата си е в Европа, а Япония е съвсем дълбоко в Азия!
И резултатът - в картата на Европейската столица на културата Пловдив - 2019, Русия я няма!

И това ако не е оливане, какво друго да е?

Ясно е, че поради санкциите на ЕС и САЩ, има забрана за недопускане на определени руснаци от забранителния списък да стъпят на земята българска, която дедите им са освобождавали! И нашите гранични и всякакви още съществуващи власти зорко бдят за тържеството на санкциите!

Но да изтриеш от европейската карта, както е в случая, цяла огромна страна като Русия, която, както я възпя Вазов, „страши врага и на карта”, това вече е нещо като преизпълнение на насрещен план от организаторите на PLOVDIV TOGETHER 2019.

И същевременно си е пълна излагация.

Защото в превод на български насловът на тази културна манифактура на Европейския съюз е „ПЛОВДИВ ЗАЕДНО 2019″.

Къде е тука обаче заедността на европейците, щом от картата на европейската култура е изрязана най-невежествено най-голямата европейска страна и народ?