ЗА ПАМЕТНИКА И ПАМЕТТА ОЩЕ ВЕДНЪЖ… ИЛИ САРКОФАГ ЗА ПСЕВОДЕМОКРАТИТЕ

Лозан Такев

Преди седемдесет години Министерският съвет на България под ръководството на Васил Коларов взема решение да се издигне в столицата Паметник на Съветската армия.

А паметта е в чест на победата над фашизма и края на Втората световна война - памет за мира. Нали виждате, че войникът от тридесет и седем метровата композиция е вдигнал автомата си в ръката не за стрелба, а за поздрав!

Копката е направена през 1952 година, а Паметникът е открит през 1954 година - преди 65 лета в присъствието на маршал Сергей Бирюзов.

Години наред и досега мястото около паметника се оживява в Деня на Победата, а вече и в Деня на Европа 9 май . Тук идват признателни и родолюбиви граждани, да оставят цвете, да се поклонят пред подвига и жертвите в името на мира.

Все пак архитектурната композиция, дело на знакови скултори и художници, ръководена от Иван Фунев /в екипа са Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Петър Дойчинов, Борис Ангелушев/, е една от софийските забележителности и място за преклонение и възхищение.

След като избухна псевдодемокрацията у нас, Паметникът стана арена на ожесточени препирни, спорове в СОС, между политици и шепа псевдополитици …Една шепичка бунят страстите, рисуват монумента, използват го за псвдополитика било по адрес на Украйна, Полша, Крим, а фигурите, олицетворяващи матроси, работници, девойки, войници от Съветската армия се будят като американски комикс герои, с графити и нелицеприятни текстове.

През 1993 година Столичният общински съвет с преобладаващо присъствие на СДС решава да се премахне паметника, но опитът е неуспешен. На мястото често идва съветският възпитаник Иво Инджев, именно тук да представя антилитературните си печатни опити да оскверни историята и Русия.

Сега се появи нова инициатива. Псевдоархитект, явно, предлага монумента да се оформи като саркофаг и да бъде ограден и скрит доста пошло от окото на туристи, столичани и гости на столицата, а който иска да види Паметника на Съветската армия да има възможност през специален вход да посети мястото и да се поклони!? Чутовна архитектурна измишльотина! Маниакална архитектурна измишльотина…

Споделям възмущението на дългогодишната режисьорка в Българската телевизия Цветана Янакиева, която пита в социалните мрежи на кого все пак пречи това паметно място в центъра на града ни, където децата намират своята забава със скейтбордовете си, а майки разхождат децата с колички - все пак паметникът е в паркова среда …А и паметникът е истинско архитектурно постижение.

И като толкова пъти вече това паметно място е обект на спорове и битка, водена от една интелектуална и не толкова интелектуална, бих добавил, група в малцинство, защо Общината или Министерството на културата не организира референдум за съдбата на Паметника на Съветската армия и веднъж завинаги да се реши и сложи точка на възраженията и предложенията за паметта ни?

И при отрицателен отговор да се сътвори наистина саркофаг за шепата архитекти, историци, политици, които няма иначе да мирясат и престанат да тровят спокойствието на онези, които имат памет и уважават българската история.