ОСТАВЕТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ НА МИРА!

Денчо Владимиров

Чета в брой на “Дума” предложение на някакъв софийски архитект, който иска да прави стъклен саркофаг на Паметника на Съветската армия в София, а защо не и на Альоша в Пловдив, пък и на всички паметници, свързани с Русия и армията освободителка на света от нацизма?

Всъщност идеята не е никак нова - още през истеричните 90-те години пловдивски скулптор искаше да сътвори стъклен похлупак над Альоша, защото като станел сутрин и погледнел към Бунарджика и виждал там паметника му се разваляло настроението.

Скулпторът бе забравил целево за минали години, когато не излизаше от стаите на партийните секретари на окръжни и градски партийни комитети в този и други градове, оставяйки на бюрата на големите началници като дар мраморни поставки-писалища за химикали и бележки и си излизаше с поръчки за една или друга скулптурна партийна халтура…

Но, което е най-абсурдно като подсилващ аргумент в тази „нова идея” на софийския архитект е, че така, със захлупването под зелен стъклен саркофаг, щял да се опази паметника на Съветската армия от въздействието на околната среда, от газове, киселинни дъждове и прочие вредности!

Пък и вътре, в пространството на захлупения паметник и наоколо, щял да се създаде приятен комфорт с облагородена нова околна среда и инфраструктура.

Само дето не е включил в концепцията си архитектът и създаването в захлупеното пространство и на заведения „Под паметника” и магазинчета за продажби на кинкалерия и галантерия със сувенир.

Що пара и комисионни ще изскочат от цялата тази работа, а?! В софийски, а и общонационален мащаб! Както би казал някой днешен демократ отчаяно: „Абе вдигал този народ паметници на съветските и руски войници, че чак се забравил!” Но ето, че пари май могат да изскочат и от тази тоталитарна даденост!?

А по логиката на архитекта може да започнем да се движим в персонални естетични стъклени саркофази и ние, хората, които сме принудени заради шепата паразити на обществото да дишаме денонощно прах и отровни газове, да ни поливат киселинни дъждове и други вредности, срещу които финансовият министър не намира левове за защита, но намира бързешката милиарди долари за американски самолети, за сметка и на новите вдигания на цената на ток, парно, газ, данъци, хляб, сирене, мляко и глоби…

Та, предложението на господин архитекта, в този му вид ми се вижда и като някаква нещастна модификация на стари мераци по премахването на емлематичните за градове в страната ни паметници от миналото, свързани с епопеята от борбата на света с фашизма.

Откажете се от тия мераци, господа! Намирате се в България, където народът още не е загубил усещането за чест и признателност към освободителите си!

Впрочем нещастната си идея за поставяне на паметници и монументи под саркофази с цел и опазването им от вредностите на околната среда архитектът може да представи на вниманието и на света - да спасява по този начин и Статуята на свободата, и Айфеловата кула /най-вече от корозия/, кулата в Пиза, а защо не и египетските пирамиди…