НЯКОЙ ТРЯБВА ДА БИЕ ВЕЧЕ КАМБАНАТА

Денчо Владимиров

Журналист замисля иск срещу премиера Бойко Борисов

Вероятно ще бъда запомнен от прогресивното човечество и с две свои дефиниции за журналистиката.

Първата е: „Журналистът е с дух на излитащ самолет, който никога няма да кацне!” и втората - „Журналистът е със статут на народен представител в средствата за масова информация”.

Познавам много такива колеги и един от тях е Христо Казашки.

Беше през социализма главен редактор на градския вестник в Батак, после в зората на демокрацията - хоноруван сътрудник на Българската редакция на ВВС, после автор и водещ на телевизионното предаване „Бизнес часовник”, последвано от „Открито за покритото” и прочие.

Написа и издаде преди време документалната си книга „България умира тихо”, в която е и шокиращият превод на доклада на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който бленува да засели територията на днешна топяща се България с …европейци, разбирай - с граждани на „цивилизования европейски Запад”.

И така я кара Христо до пенсията от около 200 лева.

Но и сега неговият дух-самолет продължава да се рее без никакви намерения да кацне.

И ето преди 40 дни, когато е изпратил от този свят поредния си голям приятел, поета-сатирик Тодор Немски от Пловдив, той решава да предприеме още нещо и като гражданин на страната си. Направил е мрачна статистика, че от октомври миналата година досега е погребал вече 17 души и то на хора под 70 годишна възраст.

Причините за тези „предсрочно” прекършени животи - стрес, глад, безработица, мизерни доходи, липса на реално здравеопазване за мнозинството от хора в някога процъфтяваща социалистическа България, безнаказана престъпност, корупция, издевателства на монополисти и нови чорбаджии и липса на реална защита от издевателствата и на институциите.

Така Христо Казашки решава и сподели това свое намерение пред моя милост като журналист пред журналиста.

Решава:

да предяви иск по наказателно дело срещу един от виновниците за сегашното тежко положение на народа - срещу управляващия вече десетилетие все още министър-председател на републиката Бойко Методиев Борисов.

- Искът ще стартирам през септември, когато съдиите ще са се върнали от дългата си лятна ваканция. Ще пусна молба до Софийския градски съд срещу г-н Бойко Методиев Борисов с мотива, че в качеството му на министър-председател от десет години е съпричастен с управлението си в причиняване на смърт на български граждани - смърт, поради липса на елементарни човешки условия и право на достоен живот, които подтикват хора да се самозапалват и да посягат на живота си. Нека съдът да прецени основателността на моето виждане, както и дали това негово десетгодишно управление не е един геноцид към реални хора от българското население, главно възрастни хора, една подигравка с техния труд за България, към хора, обречени на унизително съществуване с нищожни доходи. Как се преживява и с „повишената” месечна пенсия от около 130 лева - ще стига ли тя на българските клетници за лекарства, за плащане на ток, вода, храна. Ето защо толкова много хора, отчаяни и обречени, посягат вече и на живота си, което никога не е било в историята на народа ни. Разучил съм вече много от членовете на Наказателния кодекс, по които може да се повдигнат обвинения към министър-председателя на такава държава, в която пълзи геноцид или подобие на геноцид, нека магистратите преценят какво е това злодеяние в обещаваната ни преди 30 години и от един конституционен съдия сега нормална държава… Само по по тези членове виновният управник може да получи от 8 до 20 години затвор. Включително и по члена, посветен на системно унижаване достойнството на хора, намиращи се в зависимост от това лице /в случая Бойко Методиев Борисов/ и и довеждането им до смърт, до самоубийство или опит за самоубийство. Само по този член доколкото разбирам, виновникът може да получи 8 години зад решетките - счита колегата Казашки.

Консултирал се е вече с юристи, предупредили са го хората съвестно за опасностите на които ще се изложи,включително и за… физическа ликвидация. Но в една от социалните медии, където кратко е анонсирал вече намерението си, вече са го подкрепили над 20 души, които са готови да застанат и зад колективен иск с него за завеждане на наказателно дело срещу злополучния /поред/ министър-председател на Прехода Бойко Методиев Борисов.

- Знам, че съдилищата ни са свързани с властимеющите и даже могат и да не дадат ход на това наказателно дело, а ако дадат да излязат чинно с оправдателни мотиви. Знам. Но все пак имам надежда, щом Елена Йончева осъди този човек. А аз разполагам с още „по-видими резултати” от неговото злополучно управление като министър-председател вече в три кабинета…Знам за рисковете ,но все едно някой трябва да удари камбаната и за такъв граждански протест… - убеден е Христо Казашки и ме помоли гражданското му намерение да бъде отразено в някоя доблестна медия. Намерението на колегата се оказа доста актуално.

Разговорът ни бе само ден преди президентът Румен Радев на голям форум да призове: „Тези, които управляват и вземат решения, да не се крият зад други органи и институции, а да поемат и своята лична отговорност.”