МОЛИМ ЗА УТОЧНЕНИЕ: ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ РЕПУБЛИКА ЛИ Е ВСЕ ПАК ИЛИ МОНАРХИЯ?

Денчо Владимиров

От дълго време слушаме по новините в българския радио ефир този абсурд.

Например по радио „Фокус”. За годишнина от смъртта на така наречения Цар Обединител Борис Трети, в отслужена църковна служба, се съобщаваше и за участието на Негово Величество Симеон Кобурготски.

Не ли им е било известно на редакторите в това радио, че България по конституция е република и няма като как да се анонсира присъствието на събитие в рамките на държавата на Негово Величество Симеон Кобурготски?

Но ето, че тия дни и във връзка с безплатните прожекции в Дома на културата в Пловдив на филм от няколко части, посветен на Третата българска държава, пак се съобщи по същото иначе много патриотично радио за участието на Негово Величество Симеон Сакскобурготски.

Но какво да се чудим на такава редакторска неосведоменост по конституционното устройство на България, когато и от Община Пловдив в информации до журналистите се съобщава за „специалното участие във филма на Н.В.Симеон Сакскобурготски.”

И така -нека Конституционния съд да отсече - република ли сме или монархия, цар или президент ни е държавният глава и като как да се счита поднасяната ни официална информация за статута на бившия премиер?

Въпросът опира и до професионализма на журналисти - информация ли поднасят или дезинформация?

И КЪДЕ Е В ТАКЪВ СЛУЧАЙ КОНТРОЛЪТ?

Нали има специален орган с високоплатени експерти /СЕМ/, където със слушалки се прослушват радиата в отечеството ни за гафове и недомислия?