ИДВА ДЕТСТВОТО НА ФИЛИИТЕ СЪС СВИНСКА МАС!

Денчо Владимиров

Дойде време да кажем „Сбогом” и на вафлите,с които израснаха поколения деца в България и никой тогава не съобщаваше постфактум, че са канцорогенни.

Имаше и песничка от здравната просвета на народната република: “Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте”.

Но се оказа, че и в зеленчуците, които ядат днешните българчета, са бъкани с какви ли не вредни за здравето вещества…

Така че идва ред и на въпроса: ами като са канцорогенни и зеленчуците, и вафлите, и млякото, и всичко това ни се съобщава днес постфактум - КАКВО ДА ЯДАТ ТОГАВА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА? Та да не се разболяват и пълнят онкоболниците у нас и в чужбина и да имат шанса да порастат, както растяха българчетата и в най-тъмните години на робства?

А сега и детските градини, и училищните бюфети са пълни с какви ли не канцорогенни закуски. Която и боза и закуска да отвориш, все налиташ на изписани с дребни букви етикети, с „ееета”, аспартан, цикламат, подобрители, консерванти, оцветители, все чудесии, дошли у нас като на балканско сметище вече от три десетилетия в днешна България.

И прииждаща все така отвред тази „благодат” - въпреки пълчища от чиновници из министерства на здравеопазване, образование, въпреки комисии на потребители, хелзински комитети и прочие /където може би чиновниците са на друг екологичен „оклад” и снабдяване?/…

Спомням си как преди 40 години чуждестранни експерти бяха посетили Месокомбината в Пазарджик и бяха дълбоко потресени от това, колко много месо сме били слагали в колбасите и кренвиршите, с които се правят сандвичи за мало и голямо!

Е, сега дойдохме до „оптимизацията” - и колбасите, и кренвиршите, и тостерите, и хамбургерите, които ядат българските деца и си позволяват понякога по джоба си родителите им, днес всички те са „пълни” със … „следи от месо”, всичко останало е „пълнеж” от „подобрители, оцветители и овкусители”.

А после …после се пълнят и болниците и гробищат на българите.

За да остане, както е при случая с индианците, само територията им…

Та, ако е дошло време да кажем печално „Сбогом” на вафли, снакс, бози, мляко, зеленчуци и плодове, салами, сирена и прочие, в поредицата на целия този абсурд в разградената ни капиталистическа България, не ли е всъщност това сигурен повод, че май скоро ще кажем в края на краищата и „Сбогом” на …държавата, която не може да осигури на децата си нормално да порастат, а на порасналите -да доживеят до старост?

Или и днешните ни българчета трябва здравословно да израстват единствено с легендарната филия със свинска мас, с която е израствал като сополиво дете днешният премиер и футболист Бойко Борисов по банкянските поляни и баири?

Раснал, раснал, та чак до генерал, премиер и истински български Роналдо, гениален изпълнител на дузпи!