ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО НЕВЕЖЕСТВО НА ЕДНА ВИСОКОПОСТАВЕНА ДАМА

Ехо от 3 март 2019

Денчо Владимиров

Какво беше това? Упорита демонстрация за кой ли път от хора, упражняващи се катастрофално в управление на държавата ни вече 10 години?

Или поредната провокация в навечерието на пристигането на висок руски гост?

На връх Шипка, в деня 3 март, една високопоставена дама от партия ГЕРБ се извика отвисоко високо - тя призова българите за запазване на спомена за саможертвата на десетките хиляди български и… чуждестранни воини, паднали за свободата на България!

Втрещено бе множеството и на Шипка, и пред радиоапаратите, и пред телевизорите!

Кои са тези чуждестранни воини, за които извиси глас патетично дамата? От САЩ, Сингапур, Германия, Франция, Виетнам, Китай, Бразилия, Япония, Индия?

Под думата чуждестранни воини, това и децата ще ви кажат, се разбира само едно - воини извън България, от други, чужди страни, т.е. държави.

А хиляди документи от 1877-1878 година сочат, че воюващата тогава за освобождението на България държава е била само една - Русия или както тогава й пишело във визитката - Руска империя.

Какви ли не хора са воювали тогава под руското държавно знаме, имало е от всякакви народности на тогавашната империя, че и воюващи хора от смесени бракове, но неслучайно е останала в историята войната от тези години - като Руско-турска освободителна, а не като Чуждестранно-турска освободителна.

И затова българите и до днес пазят спомена за саможертвата на воините на руската държава, изпратени да донесат на щиковете си свободата по царския указ на Александър Втори, руския държавен лидер, император, като армията е била командвана от пълководците на тази държава, която в крайна сметка побеждава и връща на картата на света отново държавата на българите с руски държавен подпис.

Призивът на видната герберска дама за запазване спомена за десетките хиляди български и чуждестранни воини звучеше обаче на всеки час в новините от националното радио, по неговата програма „Хоризонт” и така всеобщото потресение от чутото не секваше.

И ако за историческото си невежество въпросната дама би била даже прогонена като учителка и от селска прогимназия, то интересно как ще се процедира сега, когато в случая тази дама е… председател на българския парламент и вероятността да извика от някой друг български връх или баир подобен бисер, е реална…

Поне докато го има все още това поредно Народно събрание, където както се вижда, начело могат да бъдат и хора, които даже и една тройка не могат да заслужат по българска история…