ЗА ПЛОДОВЕТЕ НА „ПОСЛЕДНОТО НИ ОСВОБОЖДЕНИЕ”

Денчо Владимиров

Тия дни, пред 3 март, в интервю един академик по БАНИ, заяви, че подем в българския бизнес е имало само през първите 30 години след Освобождението. Тогава е имало и просперитет. След „последното ни Освобождение през 1989-та година се радваме пак на просперитет, но не съвсем, защото голямата част от капиталистите ни са все бивши комунисти. И защото комунистите ни вече 30 години използват властта, за да станат капиталисти. А истинският капиталист постига всичко само на основата на интелект.”

Ето как значи следва да си обясним и днешния бардак в държавата?

На което искам да споделя и за своята гледна точка на тема „последното ни освобождение”.

Да, според академикът по БАНИ, действително първите тридесет години след Освобождението през 1878 година е имало висок възрожденски духовен подем сред българската нация и демонстрация пред света на икономическо чудо от народ - бивш роб, върнат на картата не от прадедите на днешните ни приятели от ЕС и САЩ ,а от Русия. Тогава се е състояло неслучайно и първото изложение в Пловдив с директор писателя Михалаки Георгиев .

Но колкото до казаното за „последното ни освобождение през 1989 година и последвалия просперитет”, мнозина няма да се съгласят, защото виждаме докъде ни е довело като държава и народ това „освобождение” за тридесет години.

Дотам, че вече статистиците изчисляват докога ще ни има като народ и държава въобще. Три милиона българи вече бяха прокудени навън от „просперитета”, нацията ни се топи всеки час и за това излиза, че са виновни пак комунистите, които използват властта, за да станат капиталисти.

Mоже би академикът има предвид ония комунисти, които за една нощ се превърнаха в назначени милионери и вече се получи възпроизводството на бившите „марксисти” и челядта им в новия капиталистически елит?

Да, те захвърлиха за часове партийни книжки, даже и всичките си значки от СССР, които са си разменяли във влаковете на дружбата и в многочислените си препускания с делегации там.

Завършилите вузове в страната на Ленин, партийни школи, обикаляха на километър след „последното ни освобождение” домовете за българо-руска дружба, за да започнат изгражданите „на чисто” на новите си демократични биографии…

Но се генерализира от академика, когато посочва за виновници всички, които са носели партийни билети на комунистическата ни партия, познаваме множество честни хора сред тях, които така и не поискаха да станат наготово безогледни капиталисти и да богатеят на гърба на бедния си народ.

Впрочем …като си помисля, истински комунисти е имало само в раннохристиянските еврейски общества, има ги и днес в …държавата Израел, в комуните, наричани кибуци, където няма олигарси, няма престъпници, има социално общество и никой от държавата не преследва хората там за комунистическите им възгледи. И изглежда основно по техен образ и подобие Маркс и Енгелс някога са написали теорията си за комунизма.

Всичко друго в човешката история е било непрекъснат стремеж с различен резултат към изграждане на справедливи и социални държави и общества и се е наричало с различни имена.

А колкото до казаното от академика, че истинският капиталист се формирал на основата на своя интелект!?

Е, тук вече можем и да се затресем от смях, нагледахме се вече на новоформирани капиталисти в изстраданата ни България и сме потресени от техния „интелект”!

Срещу гнета на капитала, срещу препускащите в кариер буржоа-парвенюта са писали и Маркс и Джек Лондон, и Балзак, и Зола, и нашите класици. Така че никак не се връзва тезата за формирането на истинския капиталист на основата на неговия интелект .

Конкретно в България формирането на хилядите ни капиталисти през прехода стана в немалка степен на основата на назначаването за милионери, на даряването на активи, заводи, банки, издателства, медии, художествени галерии и прочие от кръстниците на целия злополучен, натресен ни варварски, по каубойски отвън Преход, за което народът рано или късно ще потърси сметка.

На основата на своя интелект.