ДЕРАЙЛИРАЛА ДЪРЖАВА

Денчо Владимиров

Потресни размисли пред парадния вход на Централна гара в Пловдив

Скорошната утрин в задаващия се топъл февруарски слънчев ден в Пловдив, Европейската столица на културата, можеше да се окаже апокалиптична!

На равно място в равна Тракия дерайлираха локомотиви и вагони от товарна композиция със цистерни… с газ пропан-бутан!

Било е нужно съвсем малко лош късмет цистерните да се запалят от някаква искра пак и да избухнат, превръщайки наоколо всичко в пустиня!

Като в гара Хитрино. Където един от „героите” е бил същият локомотив, вече рецидивист в дерайлиранията. Колко години вече минаха в следствия за апокалипсиса на гара Хитрино и чак сега някои се досещат да проверяват и „героите” в тази сага - локомотивите, вече изтеглени за щателен оглед от експертите в депо.

Колкото и да се опитваха да омаловажават в наперените си изявления началниците, експертите, че и журналистките случилото се в Пловдив, то населението на културната столица си е още в потрес.

Ами ако цистерните с газ бяха избухнали? - Кво правим тогава ? - както би попитал сурово някой пътен полицай.

Та, идваме до извода: щом нашите жепеспециалисти вече от години не могат да разбулят мистерията с дерайлиране на локомотиви и вагони в отечеството ни, ами да извикат на помощ и чуждестранни експерти. Не само от Запад, но и от Изток.

Например от Китай. Аз не съм чувал през съзнателния си живот да е дерайлирал влак на гарата в Пекин.

И ако някога се смеехме с вицовете за това как китайците били направо уплашени, когато преди десетилетия са видели първия трактор, то сега те, комунистите му с комунисти, вече кацнаха с машинарията си на обратната страна на Луната и се опитват даже да отглеждат там първите реколти от лук, зеле, картофи.

А след време като изкарат и вода от Луната, ще си засяват и ориз, ударно, по комунистически.

Та, китайците, като доказали се вече техничари от голяма класа, биха могли да светнат най-после нашите жепеначалници и министри как да се сложи край на това препускане с дерайлирали влакове-бомби и запалени вагони „по технически причини” из България, прославила се и като страна ротационен председател на ЕС.

И колкото и да е голяма руската заплаха, нека да се престрашим да повикаме на помощ и руските жепейци, и те да ни светнат по проблема.

И да стане ясно защо не сме чували за дерайлиране на влакове край Белоруската гара и тя си остава все така най-известна с песента, което носи нейното име, а не със счупени или откършени жепестрелки.

Полека-полека вече се избистря извод, че от нищо даже, железниците ни могат да направят и закъснение, блъскане на маневриращи вагони, дерайлирания, пожари в движение - и да не дава господ, и катастрофи!

Все напреднали симптоми за дерайлирала държава.