ПО ЗАКОНИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЖУНГЛА

Денчо Владимиров

В декларация-писмо до президента на Венецуела Николас Мадуро, единодушно гласувана на голямо обществено събрание в Пловдив на 4 февруари 2019 г., жителите на културната столица на Европа подчертаха:

„Вие сте единственият законно избран президент на Боливарска Република Венецуела. Присъединяваме се към всички истински демократични народи и политици, към  световната мрежа за солидарност с народа на Венецуела. Осъждаме посегателствата на Съединените американски щати и някои страни от Европа срещу законно и демократично избрания президент, базирани на двойни стандарти и фалшива демократичност. Поздравяваме Ви за Вашето героично отстояване на националните интереси на венецуелския народ и на Вашите президентски позиции. Ние сме с Вас и героичния народ на Венецуела!”

Декларацията-писмо бе предадена на Нейно Превъзходителство професор Ориета Капони, която благодари от името на своя народ.

Ръководителката на Посолството на Венецуела разказа за сегашната ситуация в далечната латиноамерикански страна и отговори на зададените въпроси и призиви.

Случващото се във Венецуела сега не засяга само нашата държава и народ, а всички държави и народи, застрашено е арогантно международното право по света - подчерта   опитната и авторитетна  дипломатка. - Съединените американски щати демонстрират, че искат да са хегемон в света и все така да се домогват до ресурсите на всички държави. Свободата и демокрацията са в опасност не само за Венецуела, но и за всички народи по света!

Според професор Ориета Капони още с идването на власт на правителството на Уго Чавес, та досега, Венецуела е подложена при всички изредили се американски президенти на непрекъснати заплахи от държавен преврат, но сегашният натиск от страна на САЩ, с президент Тръмп е най-агресивен, най-безогледен.

Не е случайно, че на състоялия се преди дни митинг на привържениците на „временния президент-самозванец” се е развявало знамето на САЩ!

Дипломатката осъди вмешателството във вътрешните работи на венецуелския народ с поддръжката си за „временния президент” и на страни от ЕС, които явно не познават  Конституцията на тази страна, в която няма никъде такова понятие „временен” за държавен глава.

Или както би казал всеки шоп „такова животно нема!” Но ето, че американците  със столица Вашингтон си го измислят, за да се докопат най-после до богатите природни ресурси и на тази страна по света, след „миротворческите си и демократични мисии” в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан /последният, ако не знаете, е богат на литий, основния елемент за производство на електромобилите! Коментарът - мой /Д. В./

От чутото в срещата с венецуелските дипломати в Пловдив става ясно, че въпросният самозванец  за президент всъщност е бил доста световно неизвестен за народа си, благополучно е живял и учил с години в САЩ и напълно вероятно е именно там да е бил подготвен усърдно за сегашната си „патриотична” мисия.

Затова чудно ли е, че само секунди след като се самообявява на митинг за временен президент, САЩ  го признават  за държавен глава.

Държавен глава на богатата на петролни залежи страна /първа в света!/, на газ,  злато, диаманти и прочие полезни изкопаеми, които от години силно вълнуват икономическите акули от САЩ. И ето, най-после „мечтите им” може да се сбъдват…

И ако допреди време съществуваше само опцията САЩ  да се намесят, само ако „народът на Венецуела се надигнел срещу правителството” /явно пречещо за сбъдването  на тази „американска мечта”/, то сега, явно янките изгубили търпение, са решили да действат бързо и безогледно, без сантиментално да се съобразяват със   съществуващо от векове международно право.

Кой знае защо тук правя бърза асоциация с един фюрер, който преди век вероломно  нападаше народи и искаше да ги превърне в тор за арийската раса и да им отнеме и нефт, и газ, и злато, и диаманти и прочие природни ресурси? Е, знае се как завърши неговата „арийска мечта”.

Както е казал народът ни за такъв сорт  хора - „много е лош, докато не го набият, не мирясва”. Дали в библиотеката на Конгреса на САЩ нямат нито една книжка с описание на този  печален епизод от историята, та да се прочете за поука от  управниците на тази държава?

На срещата в Пловдив един от венецуелските дипломати съвсем логично се обърна с въпрос към аудиторията - как биха реагирали българите, ако и за тях се сътвори  същата история, както във Венецуела и се посегне на природните им ресурси и на правото им на свобода и демокрация?

Пловдивчани бяха единодушни в оценката си, че много добре разбират кой създава печалните „революционни” събития във Венецуела, тъй като и в България е добре познат почеркът на външните вмешатели в съдбата на народа  ни и отгледаната извън страната, а отчасти и в нея, НАША РОДНА, ПРЕДАТЕЛСКА ПЕТА КОЛОНА.