ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА!

Христо Ганов

Бойко Беленски е вече утвърдено име в съвременната ни литература; неговите „достоверни романи” получиха изключително широка популярност. Автор на над десетина тома, той привлече вниманието на т.нар. „преходен период”. Припомням само някои от заглавията: „Недосегаемите”, „Адреналин”, „Между апокалипсиса и ада”, „Двойникът на Сатаната”, „Прегръдката на Совата”, „Отмъщението” и др. Сериозно, аналитично и аргументирано той открива своите персонажи в „подземния свят”, търси причинно-следствената връзка с тяхната поява и избуяване, осмозата между престъпниците и властимеещите, горчивите плодове на корупцията. Очевидно писателят е достатъчно осведомен, а и притежава завидно въображение да построи сюжет, фабула, диалог, характери, интрига, приключения, престъпления и наказания…
Особено силна е най-новата му книга „Да се довериш на дявола”, където Беленски прави жесток анатомичен разрез на едно ужасно явление – педофилията, търговията с деца за порнографски филми и продажба на човешки органи. Жестока книга, защото е вярна – свидетели сме през последните години и десетилетия на разкрития, които разтърсиха обществото ни. Тук авторът прави смразяваща патологоанатомична дисекция на престъпната дейност на български депутат и като добросъвестен патоанатом поставя под микроскоп и детайлно наблюдава и изследва генезиса на престъплението.
Не искам да разказвам съдържанието на романа, той трябва да бъде прочетен и осмислен, за да се разбере както посланието на автора, така и дълбочината на този позорен „бизнес”. Естествено в творбата всичко това е постигнато с писателско майсторство и с една респектираща гражданска отговорност.
Тази книга трябва да бъде прочетена от многобройни читатели, от политици, прокурори, следователи и съдии, защото този път писателят е безкомпромисен в изследването и изобличаването на порок, който може и трябва да бъде премахнат не само с нашата читателска непримиримост.
Намерете време за „Да се довериш на дявола”! Струва си!


Бойко Беленски. “Да се довериш на дявола”, Сатори Ко, 2009