НЕВЪОБРАЗИМО ВЪОБРАЖЕНИЕ

Павлина Павлова

Мразя да чета предговори на книги. И това ми е останало още от ученическите години.

Звучи ми обидно преди да си прочел и ред от автора, някой да ти обяснява какво той е искал да каже и какво е останало недоизречено между редовете.

Но понякога правя и изключения като сегашното. Зачетох се в обзорната статия на литературния критик Георги Цанков и о, чудо, тя ме заинтригува още повече.

Затова нетърпеливо пристъпих към същината.

“ШАРЕНА ТОРБА С ДНЕШНИ ПРИКАЗКИ - за деца и родители” на Банко П. БАНКОВ.

Високо го ценя като талантлив разказвач, книгите му за възрастни го нареждат сред най-добрите ни писатели.

Така потънах сред тази шарения от приказки с различни сюжети, които ту ме разсмиваха, ту - натъжаваха, ту навеждаха на размисли, ту си записвах рецепта за мармалад от каисии…

Но най-силно бях впечатлена от неговата неизчерпаема фантазия, която създаваше все нови и нови светове там, където няма нищо и никого.

Общо 57 приказки “за приспиване на деца” и “за разсънване на майки и татковци”.

Невъзможно е да се изброят само героите, а хрумките са много повече.

Искате ли да отведете детето си в един съвременен хем реален, хем витруален свят, прочетете му “Шарена торба с днешни приказки”.

Искате ли да събудите детето в себе си, потопете се в света на Банко П. Банков.

Ще ме извините за тавтологията в заглавието, но само така мога да обобщя книгата и нейния автор: “Невъобразимо въображение”!

“Шарена торба с днешни приказки” е сериозна заявка да му бъде присъдена националната литературна награда “Калина Малина” за цялостно детско творчество.