ПО ФОРМУЛАТА: ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА

Денчо Владимиров

България най-после се затресе от протести за смяна на Системата.

А системата се казва Див, много див, колониален Капитализъм.

Правилните медии обаче под диктовката на своите чорбаджии със захвърлени партийни и комсомолски билети отбягват като опарени да употребят този превод на протестите.

А вместо това правилните медии се надпреварват да пълнят рубрики из хартиени и електронни носители с какви ли не „новини”!

Вече навред се публикува всекидневен дневник из живота на кралското семейство в Британия, с какво е облечена през текущия ден Мидълтън и етърва й Коган, залива ни информационният поток с подробности за новости в тоалета и на Кралицата.

Липсват само новости по тоалета на конете на принц Уйлям и Хари /англичаните за разлика от българите като първа реакция за демократизация не си изклаха конете, воловете и кравите и сега си имат коне все още, те пък, англичаните, си нямат мечки на острова, всички до една са изядени от колегите на крал Лир или са превърнати в шапки, с които маршируват гвардейците пред Бъкимганския дворец и пред други отговорни места в Лондон/.

Тече непрекъснатият дневник от новини и из живота на футболни, тенисни и фолк звезди - в пълна известност са българите за това кой за кого се е гаджосал за пореден път, кой се е развел, но кого му е излязъл цирей на мястото, предназначено за сядане или на врата, и прочие информационни ексклузивни новости.

И разбира се, в най-голяма услуга на текущите управници на България се явяват репортажите за мачовете на българските футболни отбори /колкото и относително може да ги наречем вече български с този наплив на скъпо платени чужденци от Африка, Латинска Америка и други континенти, засега само от Антарктида няма попълнение на български отбор/.

Така нареченото Национално „Дарик радио” си е направо радио за футбол, непрекъснато се предават мачове из отечеството и света, но и БНР не остава назад - по „Хоризонт” падат и чакани други предавания само заради репортаж от поредния мач.

Това ли е работа на Българското национално радио - да ни пълни ефира вместо с търсене на пътища за решаване на проблемите на намиращата се в турбуленция държава, с подробности за това кой футболист е вкарал с петичка коженото кълбо в нечия футболна мрежа и да слушаме „мъдрости” от треньори, ритнитопковци богаташи и техните чорбаджии, появили се като богинята Афродита от пяната, само че не от морска пяна, а от спретнатата от родното ченгеджийство пяна на Прехода към Никъде.

Да, оказва се, че това е и главната роля на нашите медии - и в хартии, и в електроника - да отвличат слугински вниманието от метастазите по държавата и народа.

И разбира се, не се минава и без свирни и музика - непрекъснато се върти мелницата по електронните ни медии с англоезични песнопения, които шашваният българин слуша денонощно, без да разбира пеят ли чуждият певач или певачка или го псуват на английски жаргон…

Е, имаше мимолетни репортажи за протестите на гневни българи, но след чудесиите от храброст на родната полиция в изтласкване, избутване, че и пребиване на протестиращи гладни хора, след експресното съставяне на актове и прочие демократични полицейски мероприятия, протестите затихнаха и бяха пак успешно заглушени от речи за успехите на управниците през последните десет години, подкрепени и от платените „анализи” на социологически агенции.

И все така от водопада от музика на електронните медии и футболни репортажи и коментари и за отбори и от последната лига на първенствата в отечеството ни, в които също вече скъпо платени звезди, играят футболни чуждестранни принцове.

Е, то се знае, че тези принцове, получаващи и баснословни хонорари народни пари, ако се наложи, няма да вземат пушките, за да защитават държавата, а тази патриотична мисия ще се повери на останалите в страната ни млади хора, безработни или получаващи за труда си месечно толкова, колкото футболният принц от Тамбукту за …един ден.

И така, хляб и зрелища се редуват в земята ни и сега и с тази стара римска хватка управляват държавата днешните патриции, бивши пролетарии и партийни и комсомолски секретари и безенесе, офеактивисти.

Хватката засега работи безотказно.

Челният римски опит се оказва успешно приложен в България.

Ако навремето си османлиите се бяха сетили да сторят това, почти е сигурно, че народът ни можеше да си кротува още с векове под „османско присъствие”!

Ех, ако я имаше телевизията тогава, с турските сериали, друго би било, нали! Пускай повече сериали, гюбеци, пехливанлък и си гледай кефа!

„Екмек и карагьозчийство, пехливанлък!” - долу-горе така се превежда на турски печелившата днес управленска демократична формула „Хляб и зрелища”! Е, разбира се, от време на време трябва да се поразмахва и камшикът, че и ятаган!

За късмет на раята тогава обаче в ония доцивилизационни времена не е имало ни електронни медии, ни други средства за масова манипулация, ни зрелищни футболни първенства, шоута, пърформанси и прочие за отвличане на вниманието на народните маси от скотското им положение и тогава.

Сега обаче цялата тази благодат в служба на управниците вече непрекъснато се множи.

И в това е надеждата на съвременните еничари на България, отвън и в държавата, за превръщането на един народ, с директиви от Брюксел и Отвъд Голямата вода, в… съвременна послушна еврорая!

Така едва тогава интеграцията ни с олигархичната западна демокрация ще е пълна - и по въздух, и по суша, и по вода…