ОБЪРКАНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СЪНИЩА

Денчо Владимиров

С поглед към изнизващата се 2018 година

Това си беше нещо наистина невиждано в българската история - случващото се по време на европредседателството!

Може би и по сто пъти в денонощието по радиото и телевизията извираха информации, свързани с деяния на премиера и негови министри.

И как човешкият мозък да реагира? Освен като да преработва в сънища потопа от новини от типа на “Борисов тук, Борисов там”.

Ето мина председателството, но кошмарните сънища, не знам как е при вас, но при мен продължават да ме преследват.

Е, оная вечер сънувам, че заедно с Борисов обикаляме на платноходка Егейско море, за да оглеждаме гръцки острови за закупуване. Хареса си Борисов един остров, но аз му казвам, че вече го имам. Харесва си друг, същото му казвам - и този го имам.

И така нататък …Трийсет острова огледахме, Борисов ги хареса, но аз съкрушително го уведомявах, че вече ги имам. Борисов само дето не се разплака от отчаяние, бодигардовете му едва го успокоиха, пи нещо и против кръвното.

А аз му казвах самата истина - бях си купил географска карта, на която ги имаше всички острови на Гърция, в този смисъл ги имах и аз в джоба си…

После сънувам друг герой от епопеята по европредседателството ни - Л. Павлова. Срещам я на мостчето на влюбените, падам на колене пред нея и й изрецитирах лафовете на Ромео, с които той сваляше Жулиета “О, ангел лъчезарен, ти, който в тъмното сияеш като крилат вестител на небето” /Шекспир, събрани съчинения/.

Хубава жена е Л. Павлова, на моменти ми прилича на Мона Лиза с прическата си. Изслуша ме тя, но сурово ме попита дали съм… саниран. Като й отговорих отрицателно, тя отсече, че не може да има бъдеще нашата връзка, но ако си санираме блока, да й се обадя… Така ми се счу.

А една нощ сънувам Цветанов. Представих му се при ръкуването, и двамата сме родени на една дата, 8 април, но като чу, че се казвам Владимиров, Цветанов ме погледна страшно и каза, че представлявам външна опасност с тази моя руска фамилия.

И веднага разпореди по телефона да ме проверят дали не съм в родствена връзка с Владимир Владимирович, Путин, де. Светкавично ме провериха неговите хора, все стари изборджии и го уведомиха, че с Путин не сме дори и седми братовчеди.

Тогава той пък разпореди диверсификационна проверка дали не съм родственик на Владимир Висоцки или на Владимир Улянов. Събудих се в пот и не разбрах как е завършила проверката и дали представлявам още външна опасност …

Сънувах през лятото и един вицепремиер, дето все киснеше по курортите. Активен борец против шума. Сред космическата тишина на курорта “Слънчев бряг” изведнъж в нощта се чуват женски викове на плажа.

Отиваме аз и вицепремиерът и какво да видим. Двойка прави секс и дамата надава щастливи викове. Вицепремерът вади кочанчето и ги глобява 500 евро за вдигането на шум след 23 часа. След което на двойката вече не й бе до секс, а камо ли да издава щастливи викове…

А последната нощ сънувам финансовия министър. “Здравей, здрасти - си казваме ние и сядаме да изпием по едно кафе на главната в Пловдив. Дойде време за плащане, бъркам се аз за портфейлa, но него го няма.

След секунди гледам финансовият министър ми се хили отсреща и показва портфейла ми като го прибира в джоба си и казва:

- Току-що извършихме, майна, транзакция. От твоя джоб в моя …Така действаме ние, финансистите, в България… Бързи и сръчни!