ВЛЮБЕНИ В МАГИЯТА НА СЦЕНАТА

Димитър Боримечков

За театъра «Смешен петък» от гр. Тараклия, Молдова

Близо 37 години Народният театър «Смешен петък» в град Тараклия събира почитателите на българското театрално изкуство в Молдова.

За това време той се превръща в своеобразна духовна институция на нашите земляци-сънародници.

За времето на творческата си дейност «Смешен петък» осъществява десетки постановки от съкровищата на българската класика.

Поставя творби на Иван Вазов, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Антон Страшимиров, както и пиеси от съвременни автори: Георги Данаилов, Емил Манов, Румяна Капинчева, Георги Балабанов…

Със своя богат репертоар и блестяща игра на актьорите трупата е известна на зрителската аудитория в Молдова, Украйна и България.

Театърът участва в различни театрални фестивали в Стара Загора (1988), Широка лъка, Смолянско (1991), Добрич (2001), много пъти в Тополовград, Каварна, Кишинев, Болград…

В своя творчески път отблизо 37 години той изминава три периода:

1) - на първопроходците с режисьора и вдъхновителя Иван Боримечков (1981 - 1990);

2) - с активното участие на актьора Петко Апостолов от Сливен, България, който повече от 15 години е бил театрален консултант по българска драма и гост-режисьор, осъществил на тараклийска сцена над 10 постановки (1991 - 2006);

3) - когато актьорите Иван Динев и Вячеслав Киосе пишат свои пиеси, по които се поставят спектакли. През последните години пише пиеси и тараклиецът Георги Иванов, три от които вече са поставени на тараклийска сцена.

НАЧАЛОТО

Годината е 1981-а. Току-що създаденият театър на български език прави първите стъпки под зоркия поглед и бащинските грижи на своя създател Иван Боримечков.

Първият спектакъл пред тараклийска публика е комедията «Доклад с карфичка» от българските драматурзи Борис Априлов и Хаим Бенадов.

След дебютното заглавие зареждат се нови постановки: «Бай Никола», «Мързеливата булка», «Женско царство» - най-много играна на сцената (комедиограф Ст. Л. Костов), както и «Философия на един шоп» - спектакъл по книгите на фолклористката и писателката Елена Огнянова.

БАЩАТА НА ТЕАТЪРА

Всичко това нямаше да го има, ако не беше Иван Боримечков. През 1981-а той завършва «Кинодокументалистика и документална фотография» в Московския институт по изкуствата и веднага става ръководител на българския театър със закачливото име «Смешен петък».

Като режисьор той постави десетки спектакли. Години наред И. Боримечков с неугасващ ентусиазъм съхранява и разпространява българската култура в Тараклия и в Молдова и с жертвоготовност служи на българщината.

ПОДКРЕПА ОТ ПРАРОДИНАТА

След десетилетие всеотдайна работа начело на любителската театрална трупа, през 1991 г. Иван Боримечков получава подкрепление от прародината България. В Тараклия пристига Петко Апостолов, професионален актьор и режисьор от Сливенския драматичен театър «Стефан Киров».

Като гост-режисьор П. Апостолов постави на нашата сцена спектакли по драми на Йордан Йовков «Боряна» (адаптация «Грехът») и «Милионерът», на Пейо Яворов - «Когато гръм удари…», комедията на Иван Вазов - «Службогонци» и др.

МУНИЦИПАЛЕН ТЕАТЪР

През 2001 година на «Смешен петък» се дава нов статут и той се превръща в театър с 12 щатни актьори и актриси, които получават възнаграждение от кметството на град Тараклия.

Те с хъс и много отговорност започват да пишат нова биография на своя театър. Той вече е народен - с доказани възможности и аудитория. Една културна безценна придобивка за българите от Тараклия и българската общност в Република Молдова.

ПОЯВИХА СЕ И МЕСТНИ ДРАМАТУРЗИ

Третият период на театъра «Смешен петък» е още едно стъпало в развитието му, в творческото му израстване. Той е свързан с нещо досега ново и непознато.

През последните години се появиха не само талантливи актьори и режисьори, а и автори, осмелили се да пишат пиеси: Иван Алавацки-Динев, Вячеслав Киосе, Георги Иванов.

Така, например, пиесата «Идеалист» на тараклиеца И. Алавацки-Динев, пресъздал на сцената незабравими образи, е за бележития военен деец на България Олимпий Панов, родом от Шоп-Тараклий, Бесарабия. Другата творба на И. Динев е драмата му «Нелегали» - за нашенци, отишли в Москва на гурбет.

Съвременникът ни Вячеслав Киосе през годините на ХХ век се представи на театралната сцена като добър актьор и дори успял режисьор. Похвално е, че той е написал и драматургични произведения.

Връх в творчеството му са пиесите «Обич без пари» и «На сънищата не вярвай», които е написал и поставил на сцената. За постановката «На сънищата не вярвай» от В. Киосе Народният театър «Смешен петък» бе награден със специалната награда на Министерството на културата на Република България.

Нашенецът Георги Иванов е написал три пиеси: «Лиляно моме», «Седянка по-младежки» и «Паметта на явора, или какво помни стария явор», като последната в постановката на сина му - Виталий Иванов, актьор в «Смешен петък», бе представена пред зрителска аудитория отскоро - на 21 октомври 2018 година.

Ние, българите в Тараклия и в цялата Молдова, с право се гордеем с постиженията на нашите творци, дръзнали да пресъздават образи в драматургична форма.

Театърът на бесарабските българи «Смешен петък» от град Тараклия в Молдова е творческа работилница и ковачница на актьори, режисьори и автори на пиеси.

Културно-възрожденската мисия на Народния театър «Смешен петък» продължава. Да му пожелаем нови постижения и добро здраве на актьорите и актрисите му.

гр. Тараклия, Молдова