ПИСМО ОТ КОНСТАНТИН ГЪЛЪБОВ ДО ЛУИДЖИ САЛВИНИ

Писмо от Константин Гълъбов до Луиджи Салвини

София, 10.09.1933 г.

Драги г-н Салвини,
След няколко дни ще отпътувам за Вашата хубава Италия - страната на песните, цветята и синьото небе, която съм сънувал още в детинството си и която най-сетне ще мога да видя.

Ще тръгна от София на 14 септември в 22 часа и 5 минути, вечерта, ще мина транзит през Белград и Триест и ще пристигна в Рим на 16 септември 23 часа и 30 минути, вечерта, на гара Термини.

Идвам в Рим, за да представлявам българската държава на конгреса по лингвистика, а така също и за да видя фашистката изложба. Конгресът - както сигурно Ви е известно - ще се открие на 19 септември и ще трае до 26, но аз имам намерение да остана още няколко дни след тази дата, за да разгледам Рим и да посетя Неапол.

Много се радвам, драги г-н Салвини, радвам се като дете, но ме тревожи едно обстоятелство - то е, че не зная италиански език, поради което сигурно ще срещна големи трудности при пътуването си.

Съжалявам сега много, че не съм изучавал Вашия език и върна ли се от Италия, вземам учебника си по италиански, който съм купил още преди 17 години, и сядам да уча най-усърдно, макар да съм вече „младеж в напреднала възраст”.

Понеже не зная италиански език, моля Ви да ми направите една услуга, за която ще Ви благодаря много - да ме посрещнете на гарата в Рим.

Преди известно време видях в София нашия приятел г-н. проф. Енрико Дамяни и той беше тъй любезен да ми обещае, че ще Ви пише за моето идване в Италия. Сигурно вече Ви е писал.

Г-н Дамяни ми каза, че след като се бави един ден в Чам кория, щял да замине за Полша, но изказа при това надежда, дори увереност, че ще можем да се видим в Рим към 27 септември, гдето щял да се завърне към тази дата.
Той ми даде и две препоръчителни писма до г. г. професорите Ло Гатто и Мавер в Рим, с които искам да се запозная, ако са там.

Моля Ви още веднъж, драги г-н Салвини, ако някое обстоятелство не Ви попречи, да ме посрещнете на гарата.

Нося Ви много поздрави от Вашите приятели в София, които си спомнят често за Вас и се надяват, че ще Ви видят в недалечно бъдеще отново в България.

С поздрав
Ваш проф. д-р. К. Гълъбов