ДЕНТАЛЕН ГЕНОЦИД В БЪЛГАРИЯ

Денчо Владимиров

Държава срещу народ

Наскоро прочетохме в медиите, че пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези.

Те ще отпускат от 1 септември 2018 обаче само за хората между 65 и 69-годишна възраст. За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции възрастните хора няма да заплащат нито лев. Това бил съобщил председателят на Българския зъболекарски съюз. До тази трогателна придобивка за старите хора у нас се стигнало след продължителни драматични преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.

Преди година и нещо бях в градския автобус, когато чух за пръв път от устата на тогавашния служебен министър на здравеопазването, зъболекаря Илко Семерджиев, за почти фантастичната идея за безплатно зъбно протезиране на пенсионерите. Протезите щели да им бъдат отпускани от 1 юли 2017 г. Даже вече била задвижена уж проектонаредба за това благодеяние.

Според тази проектонаредба поставянето на цели зъбни протези е трябвало да се приложи на широк фронт на хората от 65 до 75 години, защото, срам не срам за европейската държава България, около една пета от българите на възраст над 65 години са с изцяло обеззъбена челюст.

Това били официални данни на Българския зъболекарски съюз. А на ръководеното тогава от зъболекаря Илко Семерджиев Министерство на здравеопазването било съвсем ясно, че голяма част от българите са социално уязвими т.е. не разполагат със средства да решат проблема с озъбяването си.

Чух тогава коментар в абтобуса от побелял фъфлещ обеззъбен тотално пловдивчанин. Според него намеренията за озъбяването на българите от 65 до 75 са продиктувани не толкова от министерски хуманизъм, колкото от това хитроумно да се осигури още повече “гювеч” за денталната гилдия в страната от дейности, заплатени от “държавата на обеззъбената българска нация”.

Както и се предполаташе обаче, с изчезването и на този служебен кабинет и на поредния мимолетен министър на здравеопазването, изчезнаха и по-нататъшните новини за хода на трогателното правителствено намерение българите и българките от 65 до 75 години в България, останали без нито един зъб в устата си като европейци, да се усмихнат някой ден с безплатни зъбни протези за снимка и да могат да опитат отново какво значи да си хруснеш ябълка или да сдъвчеш пържолка.

След служебното правителство, както е известно, дойде отново на бял премиерски ат Бойко Борисов с неговото трето историческо правителство и идеята за озъбяването на българския народ бе поставена под миндера.

Къде по-важни приоритети се появиха - Председателството на Европа, изхранването и спането на хилядите еврочиновници в София, разходките им из страната, срещите с Юнкер, Ангела, Тереза, Реджеп, Макрон, Федерика…

Но ето че със задаването на хоризонта на нови предсрочни избори, изпод миндера изскочиха и набутаните там стари благородни намерения за дентално благоденствие на българския народ.

И така отново на бял свят изскочи и Илковото намерение да снабди европейските граждани в България останали без нито един зъб в устата си с нови, нека ги наречем, еврозъби.

Но ето, пак сюрприз за обеззъбеното българско гражданство! Безплатните зъбни протези щели да бъдат поставяни само на евробългари от 65 до 69 години! А за по- старите - ядец! Как, по какви критерии, по какви индекси, по какви изчисления, тангеси и котангеси е определена тази възрастова граница за зъбно протезиране - само от 65 до 69 години?

Дали защото определящите тази възрастова амплитуда са имали предвид да уредят свои си хора в такава възраст, роднини, учинайки, сънаборници, стари колеги и любими, дали, защото като пред спортните тиражи са сънували тези цифри, но няма никакво разумно обяснение за това лимитиране в хуманността, отговарящо на здравия човешки разсъдък.

Най-логично е да се предположи, че така се е решило пак да се правят икономии от Здравната каса. От същата тази Здравна каса, на която скоро в Пловдив бяха арестувани нейни началници за криминално източване от нея на 1 милиона лева!

Ирония на съдбата ли бе това или пореден стотен или хиляден повод да зададем въпрос - какво още трябва да се случи, за да изрита народът най-после и тия управници, демонстриращи иначе даже и просташка фамилиарност и почти интимна близост с евроначалници навред из столици по форуми и коктейли, но оставащи на светлинни години далеч от болките и тегобите на народа си!

И така - както е с великденските и коледарски надбавки на пенсиите - и с една стотинка да ти е по-висока пенсията от линията на бедност, няма надбавки за теб и ще трябва да чакаш омбудсмана да ти издейста внушителните 20 лева за празниците, с които може да купиш две кила и половина череши.

Та така е и със зъбното европротезиране на българите - и един ден да си по-стар от 69 години, няма безплатна протеза за теб, освен ако пак омбудсманът не ти издейства, ако не цяла, то поне частична, за да дъвчеш поне на едната си страна или да се усмихваш на нея.

Наскоро по поръчение на читатели на вестник, чиито кореспондент съм, посетих приемната на народeн представител в Пловдив и го занимах с проблема с денталната катастрофа в България. Имах предвид, че депутатът е с богат опит като управленец в здравната, така наречена, система, а и по специалност е дентален рентгенолог.

От него и присъстваща на приемната дентална лекарка-експерт разбрах обаче, че всъщност обявеното озъбяване на българите от 65 до 69 години от 1 септември, пак не е съвсем сигурно.

Инфомирах се и по това на колко пломби и вадене на зъби има право с доплащане днес европеецът в България. Нещо, по което населението е фактически в пълна инфомационна мъгла, тъй като, ако всяка сутрин го будят по националното му радио с реклама на една клиника, която обещава”гарантирано силна струя” при облекчаване, то капиталистическата ни разграбена държава не информира народа си по насъщни здравни права, нещо, което иначе сигурно го няма и в държавите в джунглите.

Беше ми тягостно, срамно и стъписващо и да научавам, че след половин век съвестна всеотдайна работа за държавата си, с непрекъснат здравноосигурителен стаж, на практика, ако искам да имам зъби в устата си като при всеки жив бозайник, трябва да съм вече направо новобогаташ! Защото остане ли българинът на една пенсийка само, прощавай дентално и всякакво друго здраве! Вече се плаща на всяка крачка!

Иначе в Пловдив всяка година се уреждат големи медицински панаири, където зъболекарите традиционно доминират с около 80 процента, излагат се цели зъболекарски кабинети и дентални линии, палата 11 е пълна със зъболекари и зъботехници.

Някога, по времето на трагичното управление на СДС, тук по щандовете се виждаха плакати на пръкналите се рояк десетки, ако не стотици, дентални компании „Сини сме! Силни сме!” Плакатите с такова съдържание отдавна изчезнаха, заедно със създадената от ДС и Луканов политическа креатура СДС, но уродливото положение в тези “изложения в бяло” да шестват победоносно само зъболекари, а останалата част от медицината да е представена мижаво, си остава.

Мислил съм по време на такива изложения, дали пък при толкова много зъболекари на един квадратен метър изложбена площ при добро примолване може някой от тях да се смили и да ми извади безплатно като през социализма болния зъб?

Друга почти фантастична възможност е нападнатият от дентален проблем беден пловдивчанин да посети по-голямата и от Белия дом сграда на факултета по дентална медицина в града и да се примоли там на някой студент да му извади зъба, да му постави пломба, да му изработи безплатно с учебна цел мечтаната протеза.

Имам познат, който е успял да спечели сърцето на студентка по стоматология и тя му бе изработила зъбна протеза, с която като се усмихне прилича по белите зъби на нещо средно между Арнолд Шварценегер, П. Стоянов и Меркел.

Да, пловдивчани за разлика от други градове си имат в града огромен факултет по дентална медицина, оттук всяка година разперват крила и политат навред из страната хиляди зъболекари и зъболекарки.

Но ясно е, че решилият да се предостави в ръцете на студентите пловдивчанин го чака голямо чакане, докато му дойде ред да се посвети на родната стоматологична наука. Друг е въпросът, ако му открият примерно, че се е родил с 33 зъба или е имал вместо кучешки - свински зъби и прочие, тогава с червен картон като биологичен феномен той ше пререди чакащите, ще му се посветят дисертации, а може и из света да мръдне на държавни разноски по научни симпозиуми, където ще го показват като дентален манекен и ще заработва патриотично имидж за българската стоматологична наука…

Впрочем от двайсет години, както твърдят социалните работници от Община Пловдив, има и още една уж реална възможност беден човек в Пловдив да се озъби в денталния смисъл - ако докаже бедният, че е социално слаб пловдивчанин! Ама не само той, а и жена му също, нищо, че се касае само за съдбата на неговите зъби, а не и на дамата на сърцето му като бедни влюбени.

Как става това чудо?

По въведената процедура бедният пловдивчанин трябва да подаде заявление- декларация до кмета на Пловдив с всичките негови и на жена му лични данни с придружителния текст:

“Уважаеми г-н Кмете, моля да ми бъде предоставена възможност да ползвам безплатна услуга за обслужване на тотално обеззъбени социално слаби пациенти и деца в неравностойно положение от социални структури на Община Пловдив.”

И следват десетки графи, които бедният пловдивчанин трябва с печатни букви да изпише и попълни със съпругата си, много повече графи от тези за брака му, когато са се женили. Особено щателно ще бъдете проверяван той и жена му дали някъде има невярно вписани данни, ако има, хоп, чака ги наказателна отговорност по Наказателния кодекс. Дали биха ги сложили в една семейна килия да са заедно?

Бедният пловдивчанин е длъжен да опише подробно в декларацията откъде са доходите на създаденото от него, преди социалистическо, а днес капиталистическо семейство - от работни заплати, пенсии, наеми, ренти, други, попълва задължително с печатни букви и графата “други социални индикации”, макар че за пръв път в живота си се среща с такива български думи.

Описва и какво жилище притежава с любимата си, сключвали ли са договори за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и /или гледане, прехвърляли ли са жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години…

И накрая в декларацията, попадаща сурово под ударите на Наказателния кодекс, бедният пловдивчанин трябва да даде и писмено съгласие Дирекция “Социална политика” да извърши проверки на декларираните от него и съпругата му обстоятелства.

Не е указано кога и къде ще се извършват проверките, предполага се, при това положение, че такива проверки могат практически да бъдат извършвани по всяко време на денонощието и кандидатстващият за безплатно озъбяване с протеза от любимия си Пловдив град трябва да е постоянно в пълна бойна готовност да посреща в дома си общински служители и служителки.

Но не само това. Той трябва писмено да даде заедно с жена си и съгласие така личните им данни да бъдат предоставени на Дирекция “Социална политика”. Во веки воков, така излиза. И накрая още веднъж пак дава писмено потвърждение, че доброволно предоставя личните си и на съпругата си данни. Подписи.

И следва най-трудната част от катеренето към върха по безплатно зъбно протезиране: списък от необходими документи за кандидатстването за озъбяване за набавянето на който на кандидатстващия може да му се наложи да отреди и остатъка от живота си!
1. Служебни бележки за доход на работещите членове на семейството, копие от последното разпореждане на НОИ за размера на пенсиите на съпрузите, служебна бележка за размера на обезщетенията на безработните членове на семейството /ако има такива /, други доходи.
2. Служебна бележка от Дирекция “Бюро по труда” при наличие на регистрация на пълнолетните членове от семейството.
3. Копие на експертно решение на ТЕЛК при наличие /и за другите членове на семейството.
4. Копие на документ за самоличност
5. При наличие на регистрирана фирма - удостоверение за декларирани данни от НАП и декларация за доходи от дейността й.

И накрая още веднъж силно дисциплинираща забележка: че кандидатстващият за безплатно озъбяване е длъжен задължително да предостави неговите и на съпругата му документи, удостоверяващи до лев доходи от работни заплати, пенсии, продължителна безработица и др.

Е, чудно ли е тогава, че при тази усложнена чиновническа процедура някои от появилите се в сградата на общинската социална политика хора с намерение да се озъбят безплатно, още след прочитането на декларацията-заявление, се отказват и повече и не си помислят да стъпят в този обект за грижа към човека, пълен с десетки добре платени общински чиновници.

- Предпочитам да я карам без зъби, отколкото за някоя сбъркана цифра или запетая да влизам в панделата! - ми сподели познат, останал тотално без дъвкателни органи в устата си и преминал твърдо на попара и течни храни като космонавт.

Та, това е сега положението в денталния Пловдив, Европейска столица на културата догодина, а и в цялата ни демократизирана и какво ли още не такована България.

Затова напълно вероятно е при предстояща среща с някой извънземен изследовател, същият акуратно да отбележи в доклада си, че в днешна капиталистическа България има два вида Хомо Сапиенс: едните са частично или тотално обеззъбени, а другите са с яки зъбища, с които разкъсват безпроблемно като пуми и най-грамадни пържоли по правителствени, парламентарни, европарламентарни, партийни, синдикални, съсловни и общинарски банкети…