(НЕ)КУЛТУРНИ МИНИАТЮРИ

Валентин Димитров

РАЗКАЗЪТ НА МУЗАТА

Беше бездарен. На всичко отгоре - и мухльо. Но най-после и при него дойде една муза. Грозна, тъпа, нахална. Но все пак - муза. Яде, пи, взе пари назаем и изчезна. И телефон не остави. С една дума - разказа му играта. Това го вдъхнови истински. И написа най-добрия разказ в живота си - „Разказът на музата”. В него музата бе красива, умна, нежна. На сутринта му даде пари за новата му книга. И не искаше да й ги връща…

КУЛТУРА

Най-културни са културтрегерите. След тях са културистите. Не падат по-долу и физкултурниците. За елитарната култура отговаря културното министерство. За халтурата отговаря цялото правителство.

БИБЛЕЙСКО НАЧАЛО

В началото бе словото. Мисълта дойде по-късно. Това е валидно и днес. Мнозина приказват, без да мислят.

ОРИГИНАЛ

Създадоха оригинал. Направиха му копие. Размножиха го в хиляди екземпляри. Абсолютно оригинални!

РАЗСТРЕЛ

Сцена, чалга, прожектори, силикон, гьобеци, „Да ви видя ръцете!”, „Ръцете горе!”, „Горе ръцете!”… И ни разстрелва простотията!

РОЛЯ

Добър актьор. И добре си изигра ролята. Изигра публиката, че може да играе. Такава му била ролята - на актьор, който не може да играе. Игра себе се. И се изигра.

ВЕЛИЧИЕ

Страдаше от мания за величие. Непрекъснато говореше колко е продуктивен, оригинален, талантлив. Лекуваха го дълго - беседи, разходки, хапчета, инжекции. Излекуваха го от манията… Величието му обаче остана - колко е продуктивен, оригинален, талантлив!

КРАТКОСТТА - СЕСТРА НА ТАЛАНТА

Един човек реши да стане Писател. С други думи - да напише нещо. Толкова хора го правят! И написа роман - епохален, дебел, впечатляващ. Умори се от това писане Писателят. И реши да си почине с четене. Тогава прочете, че според колегата му Чехов „краткостта е сестра на таланта.” Каза си Писателят: „Ще пиша кратко.” Написа повест, видя му се дълго. Написа разказ. И пак му се видя дълго. А искаше да е много талантлив! И прописа стихове. После епиграми. После афоризми. Все по-кратко и все по-талантливо. Но искаше, как само искаше, да е още по-талантлив! С други думи - по-кратък. И започна да пише само… автографи!

ГОЛЯМОТО ИЗКЛЮЧВАНЕ

Изключиха го от училището. Изключиха го от университета. Изключиха го от партията. Изключиха го от творческия съюз. Изключиха го и от приятелския кръг. Той написа изключителен роман - „Голямото изключване”. Наградиха го за изключителен принос в литературата… Изключителен човек!

ИЗВЕСТНИ БЕЗЛИЧИЯ

По телевизията показват известни личности. И колкото по-често ги показват, толкова по-ясно разбираме, че са безличия… По телевизията показват и безличия. И колкото по-често ги показват, толкова по-бързо се превръщат в известни личности.

ЗА ХОРАТА И ЖИВОТНИТЕ

На малките им четат приказки за животни. За да станат хора! После порастват. Сблъскват се с хората. И озверяват!

МИСЛИТЕЛИ

Алтруистите мислят за хората. Алтруистите са малко. Егоистите мислят за себе си. Егоистите са повече. Глупаците не мислят за никого. Глупаците са най-много. Да му мислим!