ЗАГАДКАТА

Денчо Владимиров

От няколко дни в блока изпаднахме в пълно недоумение.

Причината бе във внезапната промяна в поведението на съседа Пастърмаджиев.
Вместо като останалите пенсионери от етажната собственост да си напазарува в големия далечен магазин “Кауфланд” кофичка с кисело мляко и преоценен хляб, той пълнеше догоре на промоцииите цели огромни гондоли на колела с продукти, с какво ли не!

И така дни наред.

Изпаднахме в догадки в блока.

- Абе, да не е станал ятак на някакви партизани, че така да зарежда с хранителни провизии? Нищо чудно, и на мен ми иде да хвана гората да ставам партизанин, че то вече на тази сиромашия, беззаконие и корупция, не се трае… - издигна първото предположение съседът Никифоров.

- Какви ти партизани сега, бе, комшу, с тия видеонаблюдения вече и в горите, с тия дронове, дето всичко снимат отгоре, партизанско движение вече не е възможно! Пък и то гора не остана за партизанлък… - контрира го съседът Каспичански.

- Така си е, сега и хайдути вече не ще излизат по Балкана да защитават бедния народ от хайдуците… - въздъхна и съседът Цветанов /няма нищо общо с оня Цветанов, с апартаментите - б. а./

- А може би да зарежда толкова много провизии за …укривани в апартамента му бежанци! - възкликна озарена Дюлгерска, от петия етаж. - Сега сума ти народ се напечели с укриване и превозване на араби, сенегалци, занзибарци. Пуснал ги е и той като квартиранти уж и ги зарежда с провизии, че те бежанците не са като нас, похапват си яко… А и колко дечурлига са повели с тях, цели нашенски детски градини на брой. Затова и толкова гондоли с храна мъкне комшията насам!…

Хипотезата на Дюлгерска бе класирана на първо място и започнахме да наблюдаваме апартамента на Пастърмаджиев. Поне трима от пенсионерите в блока бяха запасни полковници и имаха по един отмъкнат служебен бинокъл, за спомен от службата.

Наблюденията не доведоха до някакви особени разкрития, освен това, че една от инкасаторките, хубавица, на два дни проверяваше водомерите на Пастърмаджиев в отсъстствие на жена му и после двамата, той и инкасаторката, се затваряха в спалнята.

- Става страшно - ВиК е започнала да слага водомери и в спалните! - разтрепера се един от бившите полковници, носител на два ордена за храброст.

Наблюденията продължиха още няколко дни.

Докато една сутрин загадката се разкри.

Над малкото странично помещение отстрани на входа на блока, където е прието по проект да се заключват велосипедите, съседът закова табелка с надпис: “МАЛКИЯТ КАУФЛАНД” и завъртя нонстоп търговия…