ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК Е ИЗВЕСТЕН

Размисли за трагедията в Кемерово

Денчо Владимиров

Вече три десетилетия и в някогашните страни на социализма ударно се възхвалява …капитализмът.

От устата на почти обожествени бивши и сегашни партийни функционери не се чува да се отронва вече опасната дума “социализъм”.

Като неоспорим постулат е прието, че и българите, и руснаците, и унгарците, и поляците и прочие сме живяли в комунистически страни.

И с това за новите бройлерни теоритици приключва всичко. Комунизмът в източноевропейски страни, в това число и в България, се клейми под път и над път и се поставя извън закона. Всеки, който се появи някъде с червена петолъчка на шапката, го заплашва затвор, ако не и каторга с вериги на краката.

И хитроумно се изпуска обаче една съществена подробност - че… комунизъм въобще не е имало по въпросните европейски земи! Имало е строителство на социализъм, градяло се от народите, от стотиците милиони обикновени трудови хора ново социално справедливо общество - социализъм.

КомунизъмЪт го е нямало. Той въобще не е идвал, само в конгреси и пленуми е бивал планиран в сияйното светло бъдеще, когато всеки ще получава блага според потребностите си. А в строящия се социализъм, ако още не ви е страх да си спомните, принципът за получаване на блага бе друг - според способностите и вложения труд!
Схващате разликата, нали?

Както казват турците - “Нерде Ямбол, нерде Стамбул” /чувал съм го този лаф от турчета, с които задружно служехме в Българската народна армия, защитавайки заедно интересите на социалистическата ни родина/. В превод поговорката е: “Къде е Ямбол, къде е Стамбул” - в далечните времена разстоянието между двата града е било внушително, сега може да го минеш с кола и за два часа, ако не ти се наложи да чакаш два дни на опашка с тирове.

И за още една основна разлика не се “сещат” сега да говорят титулуваните учени демагози и на Запад, и на Изток.

Разликата - че социализмът, даже и в неговия първоначален образ, като ПРОТОСОЦИАЛИЗЪМ, бе обществото, което поставяше бариера пред бесуването на най-голямата движеща сила на капитализма - липсата на спирачки за трупане на безкрайно число печалби!

Социализмът постави бариера пред този основен нагон на капитализма и той в големия си процент бе озаптен.

Уго Чавес имаше своя теория, че животът на Марс е свършил поради капитализма, който в нагона си за печалби е опоскал всички ресурси на планетата и заедно с това са си отишли и марсианците, може би като бежанци мигранти, чиито наследници може да се окажем ние, днешните жители на комшийската планета Земя. Има капитализъм - има проблем, няма капитализъм - няма проблем!

Минало бешело. Спирачките пред нагона за “печалби до дупка” в капитализма вече ги няма! Препуска се с кола без спирачки!

И последните трагични събития в сибирския град Кемерово, показаха резултата от непреодолимия нагон на капитализма, когато Печалбата се поставя пред Човека!

И както в Англия преди време изгоря като факел с човешки жертви сграда за бедняци, сътворена от лесно запалими материали заради Нейно Величество Печалбата, то и в днешна капиталистическа Русия, в социалистическия някога, възпят и в песни, град Кемерово, пламна при сибирски температури цял МОЛ и погуби живота на десетки хора.

Още преди да станат ясни причините за този нелеп пожар, изтече информация, че в една от залите за детски игри детенце било влязло със запалка и оттам е тръгнал злощастно огънят. И тук сградата пламнала като факел, заради сътворяването й от лесно запалими материали, пак заради Нейно Величество Печалбата.

И вместо от дървесина /а в Сибир дърветата са милиони!/, залите били бъкани от евтина пластмаса, която, предварително се знае, трови по-ефективно и от “навичок”.

И идва идва пак ред на въпроса - “Къде е английският град, къде е руският?” Разстоянието между тях е огромно, но приликата е пак в резултата - там, където властва нагонът за печалба трагедията рано или късно идва.

Защото просто така е при възхвалявания днес от бившите ни партийни секретари, вече богати капиталисти, Капитализъм - бил той в Англия, Румъния /случаят с изгорялата дискотека/, Русия.

Сега може би и в България най-сетне контролните органи ще се сетят да проверят как са сътворявани и тук молове и търговски центрове, игрални зали за деца, които също могат да пламнат като факли.

Навред в Света на капитала ИКОНОМИСАНОТО заради нагона за печалба се заплаща с човешки живот.

И това диво положение няма как да се промени, както не може да се промени и в природата правилото, че трънката праскови не ражда, колкото и ашладисвания да й са правени.

Така е и с природата на сегашния капитализъм, на който още от времето на Маркс са правени хиляди и милиони ашладисвания - и ей го пак е същият - по плодовете му ще го познаете!