БОЙ СЕ ОТ ЛИБЕРАЛИТЕ, ДОРИ КОГАТО ОТСТЪПВАТ

Панко Анчев

Нападнат от общественото мнение, а и подгонен от гнева на народа, Бойко Борисов отстъпи и изтегли от Народното събрание Истанбулската конвенция. Нужно било да се проведе по-широко обсъждане или по-точно разяснение на идеите и целите на този документ, за да бъде убедено обществото в неговата целесъобразност, полезност и необходимост.

Сега то било подведено от популистите, излъгано от лицемерието на БСП и тръгнало в невярна посока след Св. Синод на Българската православна църква. А пък дори и арменският поп разбрал, че за никакъв трети пол не се говори, а единствено за насилие срещу жените.

Мнозина борци срещу конвенцията се зарадваха и приеха великодушния жест на този, който слага ред в Западните Балкани и помирява Европейския съюз с Турция заради благото на България. Че властта бе принудена да отстъпи и смири своята нагла арогантност, е очевидно.

Но нека не забравяме, че единственото, което я завръща към възможната й нормалност, е външният натиск - особено когато е толкова мощен, какъвто е той през последните дни в дискусията по повод прословутата конвенция.

Властта обаче заявява, че само отлага ратификацията, а не се отказва от нея. Отлага я, докато стихнат недоволството и гневът. Тя се надява това да стане до лятото, а след това, както заповядва на своите депутати Бойко Борисов, „няма мърдане”.

До лятото ще се играе по друг сценарий, в който „ще има мърдане”, но говоренето ще бъде различно. Да, нито Бойко Борисов, нито идеолозите на ГЕРБ са толкова умни, та да измислят как да изпълнят нарежданията на брюкселските им господари, ала измежду брюкселските им господари има и умни хора, които знаят какво трябва да се направи и, най-важното, какво и как да се говори.

Главната тема на медиите от тук насетне ще бъде насилието над жените. Ще ни залеят с примери на такова насилие, което по сценария ще води до най-тежки последици. И всеки път ще се задава въпросът „до кога ще продължава това и ще търпим ли още?”.

Българите, които всеки ден по няколко пъти бият и насилват жените си, най-сетне ще се вразумят и ще отвратят от себе си, разбирайки че досега са били такива животни, защото Истанбулската конвенция не е ратифицирана.

За интелигенцията също са предвидени важни роли. Левеещи интелектуалци, от които ще се изисква още по-голяма обществена загриженост, ще повтарят, че споровете около конвенцията са за „отвличане на вниманието”.

Те ще се сетят, че има толкова важни проблеми, които не били решени. Например икономиката, бедността, здравеопазването, образованието. Защо вместо да говорим за тях, ни налагат да спорим безполезно.

Либералстващите интелектуалци ще наблягат на европейския път, който сме избрали и че с „този дебат” се отклоняваме от него; че се самоизолираме от Европа и че опасността от фашизъм е съвсем реална.

На атака ще бъдат подложени Българската православна църква, духовниците, архиереите и самото православие, което е архаично, ненужно, спъващо движението ни напред.

И нито дума за „третия пол”, еднополовите бракове, содомитството, греха.

Накрая напрежението ще спадне и пъкленият им замисъл ще бъде осъществен.

Затова казвам: бой се от либералите, дори когато отстъпват! Защото господарите им са по-умни от тях.