ЩЕ ЗАКРИЕ ЛИ ТРЪМП ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ОСКАРИТЕ?

Денчо Владимиров

Ехо от фестивала за документални филми “Златният ритон” в Пловдив

Безспорно визираното в заглавието може да стане, ако се повлече мистър Тръмп по логиката на българите, които с лека ръка заради криворазбрани икономии икономисват на първо място от културата си и закриват един след друг фестивали с традиции.

Така, преди години след високопоставеното участие на пресния тогава министър на културата Вежди Рашидов в закриването на “Златната ракла”, спря да тупти сърцето на многолетния фестивал заради финансови проблеми и икономии на Българската национална телевизия с директор Уляна Пръмова и наследничката й Вяра Анкова.

А и заради капитулантското поведение на управленците на пловдивската култура, които чинно козируваха и не успяха да запазят за Пловдив домакинството на този над половин вековен представителен пред света български кинофорум.

Аз бях единственият журналист, който дръзна да напише критични бележки тогава в една медия по повод последното издание на “Златната ракла”, в което заради икономии се стигна и до абсурди - така филмът от конкурсната програма, посветен на една история на младия Хемингуей в България, се гледаше в киоск без превод от английски на български…

Някой явно бе подвел тогава организаторите на фестивала, че пловдивчани масово владеят английски, та да им предлага копие предназначено за чужди фестивали. Пак заради икономии от пари за превод, може би…

След прощаването със “Златната ракла”, неочаквано в града възкръсна друг филмов фестивал - този на документалните филми “Златният ритон”. Тогава и организаторите и домакините от Пловдив в лицето на заместник-кмет тържествено обещаха фестивалът да се провежда ежегодно.

Обещанието бе спазено веднъж, но последва прескок от една година, по “финансови причини”. И едва през 2017 г. фестивалът “Златният ритон” отново възкръсна. Даже нещо повече - от НФЦ имат намерение да провеждат прегледа на документалната филмова продукция в България два пъти в годината в Пловдив!

Но, както сподели пред пишещия тези редове, досегашният шеф на националния филмов център Камен Балкански, нуждата от подкрепа от страна на рекламодатели и друг вид логистика, най-вече финансова, е осезателна.

Защото, както ни е известно, в капитализма безплатни обеди няма, а също така и безплатни фестивали. Господин Балкански спомена в кръга на очакванията си за подкрепа на фестивала… Международния панаир.

Наистина някога изцяло държавният могъщ пловдивски панаир днес отдавна не е това, което беше и отдавна не е и активен рекламодател. Но поне може да предоставя голямата си модерна конгресна зала “България” за фестивала и така да се подобри комфорта при прожекциите. Защото неособено голямата кинозала в Дома на техниката се изпълва от акредитираните от София хора и пловдивчани трудно си намират място.

А Международният панаир е вече известен с многото си празни павилиони и зали, които чудесно могат да послужат за културни прояви като” Златният ритон”. И това е съвсем логично, веднъж вече панаирът бе домакин на погиналата “Златната ракла”. Значи тук може да стават филмови фестивали, необходимо е само координиране на организаторите на фестивала с ръководството на панаира.

А и Международният панаир е само на около триста метра от мястото на домуване на десетките софиянци от Фестивала - Гранд хотел Пловдив. Така, и по прости сметки, пък ще се спести от разходи и по фестивалния транспорт с автобуси на всеки половин час от и до Дома на техниката.

А колкото до съдържанието на филми в последното издание на “Златният ритон”, провело се в края на отминалата година, сега, в периода все още на новогодишните честитки и пожелания, може да се пожелаят много неща.

Преди всичко да се спре инерцията в този фестивал да участват многократно субсидирани от НФЦ столични автори на филми, а да липсват автори от страната.

Не ли е известно на НФЦ, че и в телевизионните центрове из провинцията се правят стотици документални филми, защо няма място за тях във фестивала?

И какво прави филмовият център да открива и поощрява автори оттатък ханчето “Черната котка”?

Като НАЦИОНАЛЕН център не му ли е и това задължение и мисия?

“Затворено общество”- така бе определил един автор на документални филми от провинцията ставащата селекция за субсидии в НФЦ, където е почти невъзможно автор от провинцията да пробие със свой филмов проект.

И още - в страната се провеждат с големи мъки и други регионални филмови фестивали, с ентусиазма и труда на местни творци - в Пловдив “Балфест”, в Хасково - фестивал на късометражните сатирични филми, университетски филмови фестивали …

Показан ли е поне един от наградените на тези фестивали филми на “Златният ритон”, че и на наградените? Но кой да ги забележи от столицата, тя се оказва така отдалечена и затворена…

По отношение на тематиката - вече даже и самите филмови експерти от кръга на филмовия национален център са забелязали например постоянното повторение на филми, посветени на “ромското включване”, с повтарящи се акценти в тях - как ромите ходят задружно на църква, а сигурно случайно църквата е все евангелистка, а не православна.

На един от миналите фестивали имаше в програмата даже цели пет филма, посветени на ромската тематика, субсидирани от НФЦ и чужди организации!

Било необходимо това, защото проблемът с интеграцията на ромите бил голям -така обясни това изобилие от филми за ромското включване тогава шеф при закриването на фестивала.

Никой ли обаче още не се е досетил, че такова “тематично оливане” в един фестивал е даже и вредно, защо е това сепариране на тази част от населението на държавата ни, когато те са просто част от нейното гражданство?

Тук не може да не си спомним за злополучните опити на Международния панаир преди години да прави изложения със заглавие “Ромски свят”? Беше изкуствено и нелепо едно такова деление на изложителите. Оставаше само да се заредят изложения “Арменски свят”, “Еврейски свят”, “Каракачански свят” …

Съвсем естествено “Ромски свят” падна от афишите на панаира. Така както без продължение в годините бе и едно друго недомислено панаирно изложение - за …траурните дейности, с изложени десетки ковчези и други погребални атрибути в палата номер 10, само дето не бяха именували изложението “Всичко за вашето погребение”.

Прави силно впечатление и повторяемостта в субсидираните от филмовия център продуценти и колективи. Така е и с наградите. Един тесен кръг от повтарящи се лауреати и тук. На обявените пресконференции, всъщност “изнесени производствени съвещания извън столицата”, преобладава от години картината, в която и почти все едни и същи филмови критици се изказват и то все в адмириращ тон за продукциите …Критика - много рядко за някой филм може да се чуе. Въпрос на колегиалност или и на нещо друго?

Журиранията също предполагат отправяне на много пожелания за обективност и нетенденциозност. Може би тук проблемът започва още при селектирането за това кой филм да се подкрепи със субсидия. Като че ли има някаква тенденция подкрепата да идва много по-лесно и избирателно, освен за филми за ромското включване, така и за филмите, които се ровят в миналото с акцент “Вижте какви злини са ставали след 9 септември “.

А за времето преди това - нищо обвинително. Особено показателен бе случаят с лауреата на “Златният ритон” - филма “Народен дом на терора”. Според автора на филма той бил адресиран предимно към младите хора да знае како е ставало по български земи.

От филма обаче младото поколение няма да узнае, че е имало зловещ фашизъм в България, хиляди избити партизани, ятаци, антифашисти и че именно в същия този “народен дом на терора”, сградата на злокобната обществена безопасност в София, са изчезвали в небитието жертвите на “белия терор” от 1923 и нататък години?

Сякаш там не е било царството и на кошмарния палач Гешев? Сякаш този дом на терора не е съпричастен към масовото злодеяние, избиването на 18 хиляди българи от правителството на професор Александър Цанков, за които пловдивско повратливо съвременно издателство издаде книга, в която кървавият професор е наречен само “противоречива личност”?

От кой филм младото поколение да научи, че на улицата в ония времена пада покосен от куршум Петко Д. Петков, народен представител, че в пещите на същия този дом, предмет на филма, е бил изгорен жив Йосиф Хербст, погубен Гео Милев, Никола Вапцаров и хиляди българи антифашисти.

Но за такива “немодни” по тематика сюжети сега никой от творците български документалисти не се е сетил да употреби творческата си мощ или и да се е сетил, благоразумно се е отказал овреме, тъй като е осъзнал не без основание, че от преустроеният на нови идеологически релси Национален филмов център няма да получи субсидия за “не моден” по тематика документален филм.

По повод показ по националната телевизия на наградения със “Златният ритон” през 2015 г. филм “Народен дом на терора” колегата от “Дума” Боян Бойчев бе запитал в публикация:

“Ако говорим за национална памет, къде останаха жертвите на фашизма - от 1923 до 1944 година? Участниците в Септемврийското въстание, когато Марица тече окървавена? Или малките ястребинчета? Защо някой не направи нов “модерен” филм за тях, нали младото поколение трябва да знае историята? За хилядите избити без съд и присъда преди Девети. И този филм да бъде излъчен на 2 юни или на 9 септември?”

Филмът ” Народен дом на терора” бе представен за първи път в Пловдив. Тогава предизвика доста недоумение, някои зрители даже го възприеха като игрален филм. Толкова много театър имаше в него. Самите експерти от филмовия център, и критиците определяха на следващия ден, на пресконференцията този филм като изграден с голям дефицит на документалност, с липса на посочване на документалните източници в края на филма, нещо, което е задължително даже при написване и на една брошура.

Вместо документални аргументи - филмът изобилстваше с инсценировки, с така наречените възстановки със стрелби в тъмната нощ. Филмът, ако разсеяно бе прескочил да разкаже какво е ставало в този “народен дом на терора” преди 9 септември, то цялото му внимание бе стоварено върху времето след тази дата.

Личеше си, съшита с бели конци тенденциозността в подбора на фактите, в коментарите, в интервютата. И въпреки всичко именно този силно издишащ по отношение на документалност уж документален филм взе главната награда, отредена му от журито.

Още същата вечер по регламент бе показан по Българската национална телевизия, а оттам започна и пътят му към други градове на страната, но и по света, прибавяйки безнаказано нови изкривени щрихи към историята на България пред чуждестранния зрител.

Явно е, че конюнктурата е днес такава - огън по всичко свързано с времето на социализма, яростен огън дори от плеядата бързо преустроени филмови документалисти, голяма част от които са все възпитаници на съветската филмова школа, учили с години в Москва и завърнали се в страната ни без да имат и “грам нещо против” против идеите на социализма и комунизма.

Друга тенденция, която се шири вече от години също като модна е дегероизацията, даже профанизацията в представянето на емблематични личности от нашата история.

Тенденция всеобща - в литературата, в изданията на новите десетки частни модерни издателства, в игралното кино - с “модерните нови филми” за Левски, Ботев, Вапцаров, за революционерите ни. И документалното кино не остана настрани от тази мода.

Ето и на последното издание на фестивала видяхме един нов, неочаквано “разсъблечен” поет - Димчо Дебелянов. Показан бе едва ли не като женкар, пияница, даже и донякъде малодушен. Защо? Защо се посегна и на образа -пример за поколенията, на един от най-нежните ни и чисти нравствено български поети?

Кому е нужна такава дискредитация, с такава тенденция в изграждането на образа му, кому бяха нужни толкова фарсови “възстановки” във филма, даже “показаните на живо” посещения на поета в бардаци?

Може би е пропусната само “възстановка” от поведение на поета в леглото в нечии женски прегръдки? Кому бе нужно такова жълто ровене в живота на поета? С какво право?

Очевидно е, че се плаща и от документалистите ни, и от институциите данък на всякакъв вид конюнктура. Очевидно е, че по отношение на темите голямата част от преустроилите се застаряващи документалисти и техните млади последователи, вече обучавани на Запад, а не в Москва, тичат “по тъч линията” на живота в страната ни, без да навлизат “в тежка битка на терена”.

Неслучайно в едно от предишни фестивални издания, през 2014 година, кинокритичка бе дала своята оценка за “Златният ритон”, оценка, която може би няма да загуби своята актуалност и в близкото бъдеще:

“Онова, което липсва в цялостната програма, е ярка съвременна публицистика. От година на година този проблем започва да крещи срещу нас, защото преживяваме една чудовищна политическа ситуация, което ние наричаме преход. А този преход влиза в трето десетилетие и думата преход изобщо не отговаря на логическия смисъл. Преход означава от едно нещо към друго, от една ситуация към друга. Когато ти отиваш от нищо в нищо или върви по-зле, думата преход става нелогична, когато я ползват медиите навсякъде. Не може да не съществува съвременно ярко документално кино. Аз съм уплашена, че тази година такива заглавия няма .”

От години на фестивала “Златният ритон” се задава от журналисти и зрители и друг много основателен въпрос. Задаваше се и сега, на последното издание. За какво са направени за две години всички тези показани 90 филма, след като освен на фестивали у нас и в чужбина другаде едва ли ще бъдат представени?

Ни по телевизиите ни, които предпочитат приоритетно турски и всякакви други сериали, български сапунки, евтини криминалета, ни ще бъдат показани и в киносалони из страната.

Та, киносалоните, колкото са останали в градовете, отдавна не събират култово толкова хора, както беше допреди 27 години. Кина имаше не само в градовете, но и във всяко българско село! Днес - пълна кинопустош. Всичко “отиде на кино”, както е лафът.

Тогава каква е реалната реализация на цялата тази документална филмова продукция, за която се дават немалко пари от държавата за провеждане на държавна, национално отговорна политика? Държава, която иначе така абсурдно икономисва от пари за култура, та с лека ръка закрива половивековни филмови фестивали като “Златната ракла”?

Впрочем, пловдивските киномани треперят да не им закрият и фестивала “Златният ритон”, поне с него да се представят пред света през 2019 година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата.

Дано дотогава новото ръководство на Националния филмов център направи основен ремонт на този фестивал и въобще на цялата дейност на творческата институция .