КОЛЕДНИ МИНИАТЮРИ

Валентин Димитров

ДЯДО КОЛЕДА

Един Дядо влезе в читалището. Облече червената мантия, сложи си червения калпак, залепи си брадата и мустаците. И стана Дядо Коледа. В салона викаше децата едно по едно, милваше ги по главиците, даваше им надписаните подаръци, а те пееха, декламираха и се снимаха с него. После Дядо Коледа разлепи брадата и мустаците и съблече мантията. И отново стана обикновен Дядо. Разписа някаква хартия и взе банкнотата, която му подаде библиотекарката. Отиде в детския магазин и с банкнотата купи подаръци за внуците. Щяха да ги намерят сутринта под елхата… От Дядо Коледа.

ТИХА НОЩ, СВЯТА НОЩ…

Коледа. Нощта в този квартал бе тиха. Част от хората бяха по чужбина за празниците. Дядо Коледа се поразходи по апартаментите и напълни няколко торби с подаръци. В ресторанта влязоха със Снежанка. Поръчаха си водка и две снежанки. Тиха нощ, почти свята…

БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР

Около Коледа нещата се влошават за пуйките. Около Нова година - за прасетата. Около Гергьовден - за агнетата. Около Никулден - за шараните. Всеки ден - за бедните.

СВИНЩИНИ ПО КОЛЕДА

Иде Коледа! А може ли Коледа без свинско? Решихме да отидем на лов. Естествено - за прасета… Събрахме се край хижата. Шопара, така казваме на шефа на дружинката, тегли един инструктаж. Няколко нереза си направиха селфита с телефоните за алиби, метнаха се на колите и отпрашиха към любовниците… Тръгнахме. До обяд - нищо! Заваля мокър сняг. В свински тръс поехме към хижата. Наредихме софрата. И като се почна една - салати, ракия, вино, мръвки - освинихме се… Някой предложи да дръпнем още една пусия. Грабнахме пушките. Тръгнахме… По едно време - прасета! Гъмжи от прасета! Повече от нас?!… После ни изгониха от свинефермата… Свинско си купихме от магазина.

КУЧЕШКА АСТРОЛОГИЯ

Ще посрещнем Коледа, ще изпратим Старата година. И ще дойде Годината на Кучето. Какво вещае астрологията? Във властта, в политиката, навсякъде от лъв нагоре ще са все наши кучета. Разбира се, и някои помияри. Ще се правят, че уж търсят къде е кучето заровено. Но ще я вършат като кучето на нивата. И пак ще вземат лъвския пай. Другите - кучета ги яли. Пак ще скачаме като кучето - според тоягата. Цялата ни работа обаче ще е куча марка. Положението от време на време ще се закучва. Народът ще си живее кучешки…