КОИ СА НАЙ-МУЗИКАЛНИТЕ УПРАВНИЦИ В СВЕТА

Денчо Владимиров

На международен семинар в Алпите, в почивката се води разговор от хора от различни националности.

Думата опира и до това коя държава е имала в историята си управници, които покрай държавните си дела, са свирели и на някакъв инструмент, били са музиканти. Били са, така да се каже, всестранно развити личности.

Американецът пръв се хвали:

- Нашият Бил Клинтън е свирил на саксофон и през двата си президентски мандата …

Французинът не остава назад и той се хвали:

- Поне двама-трима от Людовиците ни са свирели на клавесин …

Ангичанинът хладнокръвно излъга, че един от кралете им е свирел на някакъв старовремски инструмент …Казвал се крал Лир, та оттам и името на инструмента лира…

Немецът, аха да изтърси, че Хитлер е свирел на църковен орган, но съобрази, че може да предизвика международен скандал, намесвайки в дипломатичния разговор този тип.

И изтъкна, че сегашната канцлерка на Германия като малка в Източна Германия е свирила обезателно на някакъв инструмент - пиано или цигулка - или на двата заедно, а може и на разни духачески инструменти, но със сигурност е свирела - всеки немски пионер е трябвало през социализма да свири на нещо. Хонекер също непременно свирел на нещо.

Като всеки сериозен немец навярно е изпълнявал маршове вероятно на цугтромбон или на чинели.

Турчинът, който слушаше хвалбите на останалите в семинарната компания, не искаше да остане извън моабета и ербаплийски каза, че е чувал, че са виждали като момченце Ердоган да свири… на дайре. А може да е било и на тъпан.

Руснакът патриотично припомни, че много от държавните им мъже са били с артистични способности - Жуков е свирел като командващ Съветската армия на баян, Хрушчов изпълнявал вихрен украински гопак пред Сталин, Елцин се бе прочул като ревящ изпълнител на “Калинка-малинка мая ” .

А непредвидимият Горбачов издаде даже и плоча с негови и на Раиса музикални изпълнения, с припяване на „втори глас и вокал” от Суслов и Андропов в тогава курортния Кавказ.

Не съм ги чувал тези парчета, така че не съм съвсем сигурен за участието на Андропов и Суслов в записите. „Но двеста на сто са били музикални и те и цялото Политбюро на КПСС” - каза твърдо руснакът и надигна петата чаша със слабоградусна швейцарска водка.

Владимир Путин с голяма сигурност като пионер също е свирел или на балалайка ли, или на тръба - това ще се разбере навярно едва при разкриване на архивите на КГБ, но и в СССР всеки пионер е бил длъжен да може да свири на нещо , да рапортува и да събира вторични суровини…

В компанията имаше и един грък. Потомъкът на гордите елини реши да сложи останалите представители на нации в джоба си, като високо съобщи, че всички управляващи древногръцки богини от Олимп са свирели на арфи.

Тогава дойде ред и на българина да се похвали със свирещи държавници:

- Ами, приятели, ще се окаже, че сега, ние, българите, имаме най-музикалните управници в света - те вече 27 години ни управляват, СВИРКАЙКИ СИ за теглото на народа…