БИСЕРИ НАД МОРСКОТО РАВНИЩЕ

Денчо Владимиров

Какви времена доживяхме - премиерът на временното правителство на държавата ни да забранява хора от ГЕРБ да споменават президента и президентската институция и това го обявява като плод на европеизирането и демократизирането ни водачът на парламентарната група!

Безумие ли е това или пореден плод на урожая от абсурди, поднасяни ни всеки ден от бройлерни политици по радио, телевизии, от парламентарна трибуна, от митинги.

А пак преди часове депутат от същата партия обяви, че ГЕРБ имал „способността да се самоочиства”, т.е. да разбираме, че както човек се самоочиства в тоалетната и банята, така и партията ГЕРБ като висш организъм също се самоочиства чрез някаква своя отделителна система…

Не вярвах, че ще се стигне да чуем и такива топбисери от хора, които в миналото са заемали добри служби из учреждения и там е било норма да не се говорят неща, които нормалният мозък на слушателя не може да възприеме без съпротива.

Но се стигна до този Монблан на глупостта ли, на самодейността ли - да забраниш на членската си маса да произнася името на държавния глава и на институцията, и да стряскаш света с новината, че ето появила се партия, която може да се самоочиства! Истински бум в еволюцията!

Но да се стигне дотук дълъг път се измина - какво ли не се издума през отминаващите 27 години “свобода и демокрация”!

Един български мъжага, и като политик, и като правителствен чиновник явно вече успешно се е преборил мъжествено и си е забранил да казва в речта си диалектното си шопско „че” от своето градче с минерална вода и с героически усилия използва общоприетото за културните хора „ще”.

Но още не е успял да се отърве от други прелести в езика си.

Чували сме го да говори френетично за това, как щял да бие една партия на куц крак, че я бил досега толкова и толкова пъти, че бил председателя на ПЕС и т.н Наскоро по радиото той с царствено самочувствие обясняваше, че неговата партия и правителство били намерили вече “правилната вакса за борба със сивата икономика”.

И сигурно много от чулите това държавно съобщение българчета, са се питали: ваксаджия ли този чичко, щом се хвали, че е изнамерил някаква правилна вакса? Вакса изнамерил, ама все така сме си с водеща в света сива икономика, корупция, проблемна съдебна система и …липсваща държавност, по признание вече и на вицепрезидентката ни.

Все така сме световни лидери по сиромашия и беднотия на народа, най-бедният в ЕС, с най-ниски заплати и пенсии, с нечувана от кърджалийско време насам престъпност, с ширеща се цигания - и като метафора, и като трагична реалност…

Пак в същия стил на неограничено самочувствие преди време същият този голям съвременен началник взе, че неволно разсъблече “по бели гащи” и ЕС като каза публично на форум в Париж “…Факт е, че Южен поток бе спрян от Европейската комисия…”

Разбирате ли гафа? В Брюксел толкова време баснословно високо платените чиновници как ли не въртят и сучат, за да не си признаят греха по посичането на “Южен поток” на този благодатен за българите, сърбите и прочие комшии, проект. И опа-ла, изведнъж големият български началник „им разказва играта” на брюкселските конспиратори!

И после мъдро същият, все така импровизирано великодушно дава глобално указание - „в Европейската комисия и Съвета на Европа да надделее разумът, както и… от страна на Русия…”

Не знам дали и един начинаещ стажант дипломат би се изтървал така невежествено дипломатично да се произнесе по адрес на споменатите големи държави, в които, видите ли, трябвало да надделее… разумът! Т.е. умът, нали? Излиза, че плещещият, както му се падне на езика български началник, явно вижда, че има …дефицит на разум и в Европейската комисия, и Съвета на Европа, а, разбира се, най-вече в Русия.

Тогава защо да се чудим, че в едно радиопредаване друг високопоставен събеседник изръси “бисер” с апломб: „Аз мисля, че в Русия се проявява все пак някакъв разум…” Какво великодушно заключение! Май според българските мелничари на дрънканици по радиа и телевизии се оформя изводът, че руснаците живеят само с първа сигнална система в мозъка и още не са напреднали в еволюцията си, та да си служат с пълен разум, а я карат все още само с “някакъв разум”…

Впрочем от българските държавнически върхове са се ръсили от време оно бисери на изящната словесност.

Така е още от времето на първия партиен и държавен ръководител, който призоваваше партийния си елит /днес челен отряд на капитализма/ епически …да се снишава. И елитът партиен като се сниши, че чак запълзя в краката на “сульо и пульо.”

Та и после - един президент, бивш добре платен експерт в Научен институт по марксистка естетика, говореше на такъв ужасен диалект от родното си село в Шуменско, че едва ли би изкарал като селски учител и месец, без децата да започнат да го подиграват и имитират навсякъде за смях и веселие на обществеността.

И стигаме и до един бивш президент, бивш щатен първи секретар на комсомол, който пък не можеше да се отърве от един свой любим израз “Много неща трябва да се сложат на масата”.

Което като призив в най-бедната държава на ЕС с гладен народ и празни маси и хладилници, звучи доста нагло, макар че казващият това се самоопределяше многократно пред медиите твърдо като “учтив човек”. А че много неща трябва да се сложат на масата на българина това е факт - и на първо място …хляб. А обобщено погледнато - да има сносен човешки живот навред около “масата.”

А ако се извадят от протоколите на народното ни събрание всички бисери на изящната словесност, изричани от потока от какви ли не упражняващи се в първобитен парламентаризъм мъже и жени през последните 27 години, може да се направи най-многотомната българска енциклопедия.

Още ми звучат в ушите например думите на една депутатка от управляващата партия, която високо като на селска ливада се провикваше от парламентарната трибуна в дебат: „Не въ ли ва срам? Сега ми се хилите, ама шъ видим кой шъ съ хили пуследен …” Моля да бъда извинен, ако не съм запомнил точно някой от издадените специфични парламентарни звуци от високоплатената дама…

Неотдавна споменатият в началото голям началник вече на какво ли не в държавата ни, на пищен партиен форум с яко лапане и пийване, гордо съобщи, че според европейска статистика сме били сред десетте най-добри държави при изготвянето на европейски проекти от всичките 28 страни, членки на ЕС, с най-малко допуснати грешки при изготвянето! Имало страни в ЕС и с по 40 процента грешки в проектите!

Значи …да викаме “Ура!”?

Странна ситуация обаче се получава.

Значи според европейската статистика ние сме нацията “отличник”, с най-малко грешки при писане на европейски проекти. И в същото време сме народ с толкова страшно ширеща се отново в историята ни неграмотност, че министерството на образованието ни предприема афиширано всенароден поход за …ограмотяване на нацията! От горе до долу!

И тогава, дами и господа, какво ни топли това, че сме в първата десетка с най-малко грешки при писане на европейски проекти, когато и от парламент, от министерски и партийни адреси, от хиляди служби всеки ден цъфват като фойерверки конфузни, изречени и изписани невежества и недомислици.

Които са много по-страшно конфузни от примерите за невежеството, с което сънародници рекламират по пазарите своя произведен „розоф домат”, „смолянски картов” или ни канят на курсове по “афтентични танци ” и ни предлагат квартири за „стоденки”…

И срещу това нашествие на малокултурността и неграмотността “от горе до долу”, плод на хаоса от последните 27 години в останалата ни без държавност държава, “правилната вакса” явно още не е изнамерена.

И то в страна, в която само след година неин град ще бъде ръкоположен за столицата на европейската култура.

Горко ни, братя и сестри европейци!