ЮБИЛЕЙ НА ДРУЖЕСТВОТО НА КРАЕВЕДИТЕ В МОНТАНА

Стефан П. Стефанов, председател
на Дружество на краеведите в Монтана

На 24 юни 2017 г. се навършиха 25 години от създаването на Дружеството на краеведите в Монтана като клон на Съюза на краеведите в България (СКБ) със седалище във В. Търново (първоначално седалището бе в София).

По този повод кметът на община Монтана Златко Живков награди членовете на дружеството с екскурзия до частния музей на художника Чавдар Антов „Училището” в с. Меляне. Екскурзията беше проведена на 22 юни 2017 г. Участниците бяха възхитени от жеста на кмета, от организацията и особено от представителността на етнографския музей.

Истината е, че кметът нямаше никакви колебания за одобрението на екскурзията, защото от години е патрон на повечето от 35-те краеведски четения, проведени под ръководството на утвърдени научни работници и изследователи. Имаме и три изнесени краеведски четения в Лом и Смоляновци, издадени в книгата „Северозападни летописи”.

За изминалия период се сменяха генерации от краеведи, образувани бяха краеведски дружества в Берковица, Лом, Вълчедръм и Вършец, които станаха автономни дружества със свой облик.

Помогнахме и на Враца, която от своя страна създаде краеведски дружества и в Мездра и Бяла Слатина. Полагаме усилия и за област Видин и сме на път и там да предизвикаме създаването на дружество (а защо не и дружества).

Така че екскурзията до Меляне бе награда за труда на 62 краеведи от дружеството в Монтана, както и на техните предходници. Този труд се вижда не само от четирите тома на алманаха „Хроники от Северозапада”, но и от десетките краеведски книги и стотиците краеведски статии в местния и централния печат.

Краеведите участват в представянията на краеведски книги на свои членове и на външни автори. Десетки са изявите на краеведите и в електронните медии - радио, телевизия и интернет. Десетина души имат участия и в национални научни конференции.

Краеведите правят собствени изложби, изнасят беседи пред различни възрастови групи. В двукратните годишни четения - по повод 24 май и 1 ноември (Ден на народния будител) - участват и ученици от горна степен. Краеведите на Монтана участват и в създаването на паметници и паметни знаци.

Краеведите на Монтана успешно си сътрудничат с Държавен архив - Монтана, с Регионален исторически музей - Монтана, с Регионална библиотека „Гео Милев” - Монтана, с читалище „Разум 1883″ - Монтана, а също и с неправителствени организации като Съюз на ветераните от войните - Монтана, общински комитет „Васил Левски” - Монтана, клуб „Будители народни” - Монтана.

Няколко души имат лични фондове в Държавен архив - Монтана, мнозина са дарители на музея в града, както и на библиотеките на трите институции архив, музей и библиотека. На четирима са изготвени библиографии, като 3 вече са публикувани в отделни книжки.

Няколко души от краеведите са почетни граждани на Монтана, няколко са носители на почетната значка на кмета на община Монтана, 4 души са Почетни членове на СКБ, 11 души са носители на званието „Заслужил краевед” на СКБ и 6 души са носители на „Почетна грамота” на СКБ.

Подробен отчет за работата на Дружеството на краеведите в Монтана може да се прочете в страницата „Краеведи Монтана” и в страницата „Съюз на краеведите в България” във Фейсбук.

Несъмнено е, че трудът на краеведите е всеотдаен и помага за духовното отстояване на българщината, на нейните традиции, нравственост и морал не само от миналото, но и в настоящето и в бъдещето.

Трудът на краеведите е ценен, защото е конструктивен, съзидателен и дълбоко родолюбив. Той помага на всички поколения да съхранят националната ни идентичност в условията на глобалното обезличаване. За да я има България. За да пребъде.