ДОБРИЯТ СЪСЕД

Стефан П. Стефанов

Още от дълбока древност се знае, че „Добрият съсед е голямо благо” /Vicinus bonus ingens bonum. Лат./ Това го знаят всички народи, което личи от техните пословици. На този свят всеки нормален човек иска да има добри съседи или поне добър съсед.

Изключение правят единствено самонадеяните саможивници и разни несоциализирани по различни причини хора. Естествено е, че за да имаш добри съседи или добър съсед, трябва и ти самият да бъдеш такъв и да не жалиш усилия за това. Т.е. за да има добросъседство, трябва да има взаимност.

Съседът е по-важен от близък роднина, защото ако ти се запали домът, точно съседът ще дойде да гаси, а не роднината, който може да е на другия край на селището, страната или Земята.

Казват, че когато човек се заселва, трябва предварително да поразпита какви хора са непосредствените му евентуални съседи и ако не му харесват, да потърси друго място за свое бъдещо жилище.

За хората в града е отживяла романтика така нареченият „комшулук” - малка портичка през оградата до съседа на село. Някога през тази портичка са си ходели съседите, а не през официалната порта, която е откъм пътя.

Най-често това са правели жените и децата, но и мъжете са си ходели. Носели си от първото заклано прасе, от първата пача, от първите плодове, от първото вино и ракия и приказката им била от сладка по-сладка.

Свекървите одумвали снахите си, снахите се оплаквали една на друга и така и на едните, и на другите им ставало по-леко. А децата на воля си играели в безопасност по своите близки добри съседи, където още по-добре се приобщавали към традиционните ценности на своя народ.

На село днес все още се срещат добри съседи от старото патриархално време. Те знаят всичко за съседите си и живеят с техните болки и радости. Ето това е добър съсед - да е почти част от твоето семейство. Разбира се, без да е досаден.

А добри съседи се срещат днес и в градовете. Мъжете се събират по мазетата-механички да си мерят вината и ракиите, а жените си устройват женски гостувания за размяна на плетки, гоблени и клюки. Покривът, стените, стълбищата, мазетата на добрите съседи от един вход са такива, каквито трябва да бъдат - в изправност.

Около жилищните блокове на добрите съседи се виждат добре подредени и озеленени градинки, пейки, масички, беседки, които се използват редовно, а наоколо липсват боклуци, защото никой не ги хвърля, а и всички се стремят да ги почистят. Стълбищата на добрите съседи са не само изметени, но и са измити и ухаят на чисто. Това създава добро настроение не само у живеещите във входа, но и у гостите им.

Две трети от населението на България /може да са и три четвърти/ днес живее в градовете. Мнозина живеят в многоетажни блокове и, улисани в своето задъхано съвременно ежедневие, не познават дори хора от своя вход и нямат желание да се запознаят поне. Тези, които живеят в къщи по градовете пък, започват да издигат двуметрови стени за огради на жилищата си.

Това се нарича отчуждение и е световен проблем на урбанизираните селища. Отстъплението от националната традиция е толкова голямо, че на гости хората в градовете си ходят само по изрична покана. Липсата на добрите съседи или на добрия съсед води вече до намалена комуникация между хората, което причинява депресии и нерядко някои индивиди стигат и до самоубийства.

Всъщност добрият съсед е най-доброто лекарство срещу самотата, на която е обречен днешният гражданин, затворил се между четирите стени, втренчил се в компютъра, забързан между непознатите от дома до работата и обратно.

В днешните меркантилни времена добрият съсед е рядък лукс. Тук не става дума само за съседа, от когото при неочаквано свършване винаги ще поискаш сол, оцет, олио, черен или червен пипер за гозбата си, а за съседа, който е голям Човек.

Чудесно е, когато добрият съсед е на твоите години и с твоето образование. Тогава до голяма степен съвпадат интересите и вълненията и всеки има какво да даде в общуването и какво да получи. Това се случва при ведомствени жилищни блокове или кооперации на Геоложкото, на Акумулаторното, на лекарите, на учителите и т.н.

Не е задължително добрият съсед да е на твоята възраст. Има стари съседи, които те познават от малко дете и искрено се радват на твоите успехи. Дори те хвалят открито пред тебе или пред други хора. Това те окуражава.

За да бъдеш добър съсед, не се иска много - поне трябва да бъдеш вежлив. „Нищо не струва толкова евтино и не се цени така скъпо, както вежливостта.”, казва Сервантес. Обикновено добрият съсед те посреща с усмивка, но ако забележи по външния ти вид тревога или страдание, бързо схваща и ти влиза в положението, без да те разпитва прекалено натрапчиво. Това е велико качество на добрия съсед - да не досажда с излишни въпроси.

Чехов беше казал, че ако искаш да имаш добри приятели, не трябва да вземаш заеми от тях. Но добрият съсед е затова добър, защото ще ти помогне. Българите имат и такава пословица: „Село се сели за заем, не се сели за завет.”

Добрият съсед при възможност винаги ще ти помогне със заем и няма да те унижава да го молиш, нито някога ще ти натяква със спомена за своята помощ. Така че добрият съсед е изключителен джентълмен, макар че може да е и жена - зачита твоето достойнство и своето не руши с дребнавост.

Излиза, че добрият съсед е някакъв идеален човек. Това не е чак така. Защо съседът да не помогне с труд, когато се прибира реколта или се строи нещо? Това добрият съсед го прави с естествена отзивчивост и без покана. Утре с пълно основание той може да очаква жестът да му се върне. Добрият съсед е верен на националната традиция за взаимопомощ.

Добрите съседи често си гостуват и се черпят според възможностите си. Техните деца другаруват от малки и чрез примера на възрастните се учат на добросъседство. Такива гостувания са пълни с много смях и пълноценно общуване, което зарежда участниците с безценна и неизмерима енергия за трудното ежедневие.

Добрият съсед не се големее и с нищо нарочно не изтъква възможностите си и успехите си. Става дума за облекло, поведение, битови придобивки, кариера.

Ако загазиш със здравето, добрият съсед не само ще те посети, но ще направи това многократно, ще пита за твоите нужди и ще се постарае да ги удовлетвори, когато става дума за храна, лекарства, удобства, дори и ходатайство пред видни лекари.

Когато е по-стар, добрият съсед ще ти покаже своя опит и винаги ще научиш нещо полезно от него. Днес е времето на тесните професионализации. А добрият съсед може да е с опит в пчеларството, градинарството, електротехниката, бояджийството и т.н. Вместо да се правиш на американец и за всяка услуга да каниш специалист, добрият съсед може да ти покаже как се смесва боя с латекс и как да си боядисаш някоя стена и сам.

Добрият съсед и в добро, и в зло е винаги до тебе и е на пълно разположение с труд и съвети. Той е до тебе при сватба, раждане на дете, кръщене, абитуриентски бал, прием във ВУЗ, дипломиране във ВУЗ, получаване на титла или повишаване в длъжност. Пак до тебе е и при нещастен случай, гледане на болен роднина или погребение на близък. Неговото съпричастие е пълно и безкористно. Той никога не пропуска твоите празници с устна честитка, с картичка и подарък.

Има добри съседи, които си допадат и по хоби - рибарство, ловджийство, тото, табла, карти, шах, дори „Не се сърди, човече!” Те се вглъбяват заедно в своите занимания, помагат си и си имат своите закачки.

Има добри съседи, които заедно ходят на мачове, на излети, на туризъм и не си омръзват, защото са с широка култура, която непрекъснато обогатяват.

Ако добрият съсед е много по-възрастен или по-необразован, най-малкото, което ще направи за тебе, е мило да те поздрави. За него си сигурен, че никога не ти е направил нищо лошо и няма и да ти направи. На него можеш да му оставиш ключа от жилището си, за да полее твоите цветя или да храни домашните ти любимци при командировка. Когато такъв човек наглежда дома ти, можеш спокойно да отсъстваш и за по-дълго време.

Добрият съсед е умен човек. Няма да те подиграе, да те нагруби с дума, с поглед или с действие. Ще се съобрази, че не трябва да ти звъни от 14 до 16 ч. или през нощта. Но ако ти му позвъниш, ще те разбере бързо и ще се опита да ти помогне. Няма да тупа дрехи над терасата ти с пране, без да те е уведомил. Няма и да паркира колата си пред твоя гараж, за да не ти създава неудобства.

Въпреки че знае много, добрият съсед никога няма да клюкарства за тебе или да издава тайните ти пред непознати. За всички слухове за тебе незабавно ще те уведоми. С една дума - ще пази достойнството ти.

Ако се наложи да ти бъде свидетел в съда, добрият съсед никога няма да ти откаже, макар че това е свързано с губене на време и нерви. Естествено, добрият съсед в съда ще бъде на твоя страна 100%.

Човек не може да се разсърди на добрия съсед, ако той му помага да коригира някои свои грешки. Не може да му се разсърди, защото не е трудно да долови неговата добронамереност.

На село съседите гледат едни от други кое кога се сади или прибира и се радват на опита на добрия съсед, защото „Ден година храни”.

Добрият съсед може да се разглежда и в друг аспект - съседният народ на нашата страна. Тук нещата са по-сложни. През вековете винаги сме враждували със съседните народи и то с цената на многобройни скъпи жертви. България вече е член на Европейския съюз, което задължително предполага наличие на добросъседство и взаимопомощ и са налице вече някои положителни прояви.

Наши екипи помагаха при издирване на оцелели от земетресение в Турция, взаимопомощ си оказваме с Гърция при горски пожари, засилва се търговският обмен с всички наши съседи, а известно е, че които помежду си търгуват, не воюват.

Когато преодолеем спомените за жестокото историческо минало и напишем обективната му история, когато икономиките и културите ни започнат пълноценно да си взаимодействат, можем да кажем, че сме станали добри съседи като членове на европейското семейство. Няма да стане бързо и лесно, но това е бъдещето ни.

Никак не е лесно да спечелиш добър съсед. За тази цел е необходима всеотдайност на взаимна основа. Необходимо е голямо внимание, защото една погрешна стъпка може да разруши постигнатото.

Необходима е зрялост и отговорност във взаимоотношенията. За всичко това се иска и дарба, а това е дарбата да бъдеш добър човек, който умее да отличава зърното от плявата. Такъв човек заслужава да се радва на добър съсед.