„ЗВЕЗДЕН СЪН” И „ВОЙНАТА НА АНДРОНИТЕ” ОТ МАРИЯ МАРИНОВА

Магдалена Якарова

Познавам Мария Маринова като сладкодумен разказвач на интересни истории, творец на запомнящи се детски стихове, съчинител на остроумни гатанки.

Нейната чиста душевност я доближава максимално до децата. Винаги, когато разговаря с мои ученици и представя свои произведения, те я слушат с интерес.

Оказа се, че книгите „Звезден сън” и „Войната на адроните” са едни от най-интересните, които са чели. Те ги изваждаха от чантите си и ги коментираха в междучасието, без никой да ги задължава да правят това. Заинтересувах се и аз също ги прочетох.

В първата книга третокласникът Пепи пътува в Космоса заедно със своята любима играчка Звездолетко, който внезапно оживява. Макар да се случва в съня му, това пътуване носи много радост.

Като високо образован пътеводител, Звездолетко обяснява на Пепи за тропосферата, през която преминават. Малкото момче наблюдава и преживява още много явления като образуването на светкавици, гравитация и безтегловност, попада в орбита.

Накрая дори каца на „Планетата на бъдещето” и се запознава с адроните. Дружелюбни извънземни, които могат да правят много неща, непознати за хората.

Във втората книга Мария Маринова открехва пред любопитните читатели завесата, скрила знания, които човешката наука едва започва да изследва.

Войната на адроните и антиадроните, които нощем слизат при хората е изпълнена с много обрати. Адроните канят хората да живеят на Планетата на бъдещето и им помагат да се развиват, но антиадроните не желаят това и вредят на човечеството.

Пепи и баба му едва не загиват. Но Големият антиадрон е омагьосан от красотата на Адрония. Любовта побеждава злото дори в извънземните пространства.

Писателката разказва тези истории изключително увлекателно като умело използва любимата форма на всички деца - диалога.

Нейните метафори, олицетворения и сравнения правят приказките живи, образни и изпълнени с топлота. Чувството за хумор добавя много весело настроение.

Оформлението на книгите е изключително добро. Както казват децата кориците са „лъскави и цветни”. Всяка страничка е грижливо украсена със звездички и флорални мотиви, които създават естетическа наслада у читателя.

Оказва се , че изборът на черно-бели фотоси създава настроение на загадъчност у децата.

Пожелавам на Мария Маринова още много творчески успехи. Мисля си, че е добре учебниците за малките ученици да приличат на тези нейни книжки.

Тогава те ще учат неусетно и с удоволствие.