САТИРИЧНИ ПРОТУБЕРАНСИ

Афоризми и миниатюри из ръкопис, подготвен за печат

Денчо Владимиров

Добрият водещ по телевизия или радио е този, който често напразно се опитва да вземе думата от поканените в студиото му събеседници. Понякога успява да вмъкне по някоя дума, сричка или възклицание на глас. Но платените реклами -винаги!

Какво е човекът? Най-непредвидимият в еволюционното си развитие бозайник…

Основен закон за журналистите? Бъдете винаги актуални! Саламът и новината по това си приличат, че винаги се консумират пресни.

Дипломатът е човек, който едва в хотела или в дома си, може да свали вратовръзката при миенето на врата си.

Засега, по сложилата се вековна традиция, честта да се пишат за тях биографични романи имат най-големите умове на човечеството и… най-големите му негодници.

Всички дължим добрата си дикция на учителите, после на преподавателите по художествено слово в университета, а най-накрая - на зъболекарите и зъботехниците.

Телевизионните говорители са служебно задължени да четат даже и глупостите, които им са написани. Но винаги - без да променят възторженото изражение на лицето си.

Експерт се нарича всеки мъж пред щандовете за бира и ракия в магазините. А експертка - всяка жена пред щандовете с шапки, обувки и …панталони.

Всяка нова епоха, в която и да е професия, започва с идването в нея на… Новият началник.

Звукорежисьорът е човек, който може да направи с модерна апаратура от записаните гласове “от нищо нещо”. И това отдавна е станало широка практика в съвременната естрадна музика по света.

Известна е шегата, че законът е като врата в полето, която тарикатите масово заобикалят. Но защо трябва още да се счита, че в ролята на пъдари там непременно трябва да се навъртат журналистите?

Истината е главният бог за юристите, но с толкова малко поклонници и с толкова малко жертвоприношения…

Издателствата са безспорно истински родилен дом за книги, където открай време само някои от родените преживяват родителите си.

Напоследък ефирните предавания, които достигат до нас, са все от комбиниран тип - в най-разпространения градски вариант за слушане на пет-шест телевизии и толкова още радиа едновременно в панелен жилищен блок!

Как по-точно мога да обясня на студентите, какво представляват дискусиите между събеседници в телевизионно или радио студио, освен че това са места, където мъже и жени едни други се прекъсват, надвикват и само водещият предаването успява с викове /засега все още без полицейска свирка/ да ги възпира и да не се сбият.

Командировката е времето, когато мъжете придобиват временен статут на ергени, а жените - на оглеждащи се очаквателно за срещи с Вълка Червени шапчици.

Пишещите либрета за опери явно смятат за нещо съвсем естествено, прободеният с меч в сърцето мъж след това да пее в продължение на четвърт час без даже да залитне…

С появата на мемоарите се даде възможност на хиляди мъже и жени да се явят пред читателите си силно гримирани, разкрасени, героизирани и готови за канонизиране.

Днешни малограмотни собственици на вестници и радиа са убедени, че репортерът не е нищо повече освен клюкар на трудов договор.

Одата е много популярен жанр, възприет е в светския живот от църковната практика - за нуждите от възпяване на потънали в сатанински грехове управници.

Оригинал е всяко словесно произведение преди да попадне на бюрото на редактора.

Памфлетът е по-буйният и налитащ постоянно на бой брат на фейлетона.

Прескоктейлът е всеки коктейл, където са успели да се промъкнат журналисти.

В България общорепубликанското гробище за таланти е все с един адрес от векове: ПРОВИНЦИЯТА!

Естествено е, че има разлика между един репортер и пумата. И репортерът понякога наистина развива скоростта на хищника. Но разликата е, че като спре да тича, пумата не е длъжна да седне и да пише информации…

Най-краткото определение за трудов колектив - малко или по-голямо множество от индивидуалисти, обединени от обща разплащателна ведомост.

Уводната статия във вестника е винаги като домоуправителя на многофамилен жилищен блок: не поздравява, не отговаря на нито един въпрос, само поучава и ругае…

Телевизорът е домашният прибор с най-много поклонници в света. След него се нареждат хладилникът и скарата …

Всеки професор по литература ще ви каже, че фарсът е жанр, където осмиваните герои са силно окарикатурени със значително преувеличаване на пороците им. Също като при напуснали ни вече бивши началници от кое да е поприще!

Най-краткият неутрален отзив за нова стока, ново представление, нов филм, нова книга, нова картина, нов зет, нова снаха и прочие се състои само от два звука: “Хм…”

Тембърът при мъжете, като звукова окраска, зависи от психоиндивидуалността им. След сватбата - от психоиндивидуалността на съпругата.

Хроника е всеки разширен репортаж, написан от начинаещия млад журналист и публикуван след редактирането му от началниците в редакцията…

В нашето съвремие читател на вестник е този, който го разтваря даже и вървейки. Преглежда за секунди програмата на мачовете и след това с точен шут го забива неспасяемо в уличното кошче.

Следването на шаблона на работа във всяка професия е най-сигурният начин за безпроблемно достигане до пенсия.

На тържеството за юбилея на пенсиониращия се началник, с най-високо настроение безспорно винаги са едни хора - неговите заместници. Нали все един от тях ще седне на стола му…

Откакто върви светът е все така. И днес за явление се счита всяка нова книга на председателя на писателския съюз, всяка нова картина на председателя на съюза на художниците, всяка нова салата на главния готвач в ресторанта…

Идва време, когато жените могат да вдигат на един мъж само кръвното…

Моите дни минават като при младия Ленин - по цели дни съм в библиотеките …Остава вече да вдигна и аз някоя октомврийска революция!

Той беше човек и нищо животинско не му бе чуждо.

Не е бирата това, която хората сбира, както твърди една реклама. Друго е - келепира хората сбира! И коалира, коалира…

Най-употребяваната в света тоналност е от мажорните: Фосмажор!

България е единствената страна в света, където по документи няма нито един циганин, но циганията е навред…

Има и нещо по-опасно от свинския грип: хорската свинщина!

Както е тръгнало при този грабеж и разпад в държавата ни, съдебната реформа наистина може да завърши революционно - като… Народен съд!

И при новия български капитализъм, завил надясно, се случва това, което става по строева подготовка в армията. При команда “С дясното рамо напред!” - ротата завива наляво…

България е Страната на най-дългите пости: от 1 януари - че чак до 31 декември…

Журналистите, съдиите, прокурорите, полицаите у нас са днес в положението на гарвана от клона в баснята, който, виждайки отгоре какви ги вършат лисиците, не си отваря човката да извика “УУУУ”, за да не му падне сиренцето. Но идва време, когато и журналистите, съдиите, прокурорите, полицаите все пак си отварят човките - когато вече не са на клона и могат да напишат срещу добри пари за… много сирене, надълго и нашироко мемоарите си.

И пак: Какво е още днес съвременният човек? Отговор: Говореща Таблица на Менделеев, с погълнати, изпити, втрити, вдишани, инжектирани химически елементи, които Менделеев даже не е сънувал…

Из историята на българската медицина: “И по стар славянски обичай благодарният пациент донесе на излекувалия го лекар ирландско уиски, шоколадови бонбони “Мерси” и американски долари в плик…”

Оправданието на съвременния управленец: “Как да се оправи държавата ни, като и Вселената е крива? А от един български премиер от последните години друго и не може да се чуе освен да казва:” Тази Вселена я заварих така крива от Станишев!”

Реклама за претъпкан от мъже и жени малък градски автобус: ИНТИМНОСТТА Е ГАРАНТИРАНА!

Вече няма да чуваме повече просветните лекции на здравния експерт Х. за ползата за организма от приемането на големи количества вода. Удави се в морето.

След като на деветдесет и няколко години се спомина един високоплатен през всички политически режими български повратлив журналист, стигаме до голямо откритие за света на биологията: че в природата имало видове хамелеони, които могат да живеят толкова дълго!

След времето на тоталитаризма в България дойде времето на тоталните провали в държавата, тоталните разпродажби, тоталното разграбване, на вантотевците и маркототевците. И единственото, което остана да ни вдъхва все още някаква надежда е… тотализаторът!

Не може всичко във Вселената да е един управляем процес и да не предположим, че и натрупването в спортен тотализатор на многомилионен джакпот и спечелването му, не са също част от този управляем процес…

След зачестилите закъснения на влаковете у нас от по сто и повече минути, вече е ясно откъде идва и това име - “влак”. Ами …от влачене!

Не е задължително да знаеш по четири-пет езика, за да си евродепутат в Брюксел. Може целият си депутатски и комисарски мандат там да изкараш само с произнасянето на една единствена дума на чужд език: “Йес!” По-напредналите в езика нашенци обикновено прибавят и “Сър” и “Мадам”.

След навлизането и на източните учения и техники у нас, днес картината на разпределението на благата в държавата ни може да се представи така: за едни лапането на мед, а за други медитирането с фантазии за близване на медец.

Време е и на партиите в България да се сложи етикет: “Имитиращ продукт”

Каква е разликата между излизал след Освобождението в П. вестник с име на река и отпечатваното днес, под същото име, малотиражно издание? Има разлика. Първото е било вестник, а второто - не се знае какво.

Излезе от печат поредният роман на големия ни писател Н. й много се питат: ЗАЩО?

Един съвременен столичен вестник много ми прилича на картината от селски двор: десетки кудкудякащи медийни кокошки и няколко проскубани медийни петли, изкукуригващи от време на време по някоя статия …

Може ли да се приватизира и поредният избран български парламент? Не. Защото той вече е приватизиран - собствениците са си дали парите още в предизборната кампания …

Всяка държава наподобява огромен аквариум, където има стотина живеещи хищни риби, а останалото е планктонът за тях.

Тази партия очевидно се очертава с национално значение - представлява национален проблем.

Ортопед е лекарят, в чийто кабинет влизате с оплаквания от краката, а той през цялото време ви гледа в ръцете… А кардиолога? Той пък ви гледа право в сърцето - по-точно към мястото, където във вътрешния джоб на сакото на пациента би трябвало да тупти портфейлът му…

Българите сме вече с масово поставени чипове в главите! Иначе как да си обясним това всенародно оглупяване - да избираме на избори некадърниците за управници, а после и за Мъже и за Жени на Годината…

След операция един познат мрачно се пошегува: “Вече съм рязан. Остава да приема сега и исляма.”

От миналото е останал лафът за някой управник с надут от бедни циганки имидж: “Умря циганката, дето го хвалеше …” Днес ролята на “умрялата циганка” изпълняват вече припечелващи и по милиони пари, рекламни и пиар агенции.

Всяка държава прилича много на някогашните войнишки роти с това, че в нея най-добре си живеят бакарите …

Еволюцията във възгласите по българските земи е кратка. Само допреди век и половина се е викало възторженото “Юруш!”, а днес още по-възторжено - “Юръп! “

Една пророчица е била казала, че ще дойде ден, когато нямало да има повече насилие на земята. Напълно съм съгласен. Със сигурност това ще е денят, когато свърши животът на Земята.

Историческа хроника: ” И някогашните партийни комисари станаха комисионери …”

Какво е рекламата днес? Онова, което предшества рекламацията.

Познавам само един художник, който се отличава със средновековния стил “декалкомания”. А много - с най-масовия: грандомания.

Призиви по български: Преди избори “Гласувайте за тия и тия”. След избори -”Гладувайте заради тия и тия”…

Критиците в големия град П. от години спореха какъв стил има пишещият разкази началник на местната градска културна институция, раздаваща наградите от конкурси и командировките по чужбина. След като началникът бе прогонен от новите управници, критиците обаче изведнъж установиха, че той не е имал въобще заслужаващ вниманието стил , а само заслужаващ вниманието… служебен стол.

Като гледам с каква надутост и самочувствие, по-високо и от това на генералисимус, са някои ректори на нароилите се стотици у нас колежи, университети, институти, навярно близко е денят, когато някой от тях ще се обяви и за Ректорисимус.

Много от успешно направилите кариера дами у нас са като фигуристките на лед: придвижват се грациозно полуголи със задника напред…

Вървя по улицата и през отворен прозорец на апартамент дочувам жена да крещи на мъжа си: “Какъв партиен секретар си ми бил ти, бе, щом не можа поне едно от децата ни да уредиш в САЩ!”

Преди държавните вестници, радиото и списанията бяха част от системата на социализма. Сега медиите са отдавна на…системи. Като с тръбичка им наливат живителни сили партии, спонсори, фондации, рекламодатели…

И този ден бе един хубав ден за българската демокрация: слънчево и топло. И толкоз.

Коя е причината една стара обикновена тухлена селска къща да може да издържи повече от една държава? Отговорът: в селската къща за разлика от държавата поддържащите колоните са четири - липсва Петата колона! …

В тази държавна служба служителките на гишетата са толкова вкиснати при обслужването на гражданите, че ме хвана страх да не ми се вкисне в чантата бозата, която купих попътно …

По изчисления на ООН до едно поколение проблемът с бедността на планетата може да бъде решен! И аз съм на това мнение - при тези зачестили, разпалвани от страната - домакин на ООН войни, е напълно възможно наистина да изчезне и последният бедняк на планетата, а да си останат само богаташите …

Според новия закон предложен от министъра на здравеопазването един пациент в България може да бъде в един или друг пакет и съответно да преминава като през стена от фантастичните романи от единия пакет в другия. Нещо повече. Оказва се, че пациентът можел да бъде едновременно и в двата пакета. И докато се разбере в кой пакет да бъде лекуван, той най-често си преминава в третия пакет - дървеният…

Увеличиха се и у нас състоятелните хора, откакто в социалните мрежи за общуване се появи рубриката “Промяна на състоянието”. Толкова много мои познати вече се облагодетелстваха от нея, че жена ми ме чука по главата и вика: “Виж колко хора станаха състоятелни, а ти спиш ли, спиш…”

Все повече става актуално като член 1 от поправките към Конституцията на България да се запише с големи букви: “Всеки да се спасява сам …”

В пощите в България вече се извършват нови десетки платени услуги. Само дето там все още не бракосъчетават …Сещате се защо, нали? Защото за това не се плаща.

Често ще чуете да се казва за някой “Той не е човек !” или “Те не са хора!”. И не подозирате, че това е си е самата истина - може наистина извънземните отдавна да са сред нас, щом има толкова идентифицирани като нечовеци и нехора.

Резултат от новата история на България - веднъж майничка президент, веднъж майничка премиер, веднъж, дваж, триж майнички министри - отиде България на майната си!

Безспорно е, че и при мен нещата се подреждат като при Шолохов - и аз като него отидох да живея и пиша на село. Сега чакам да ми дадат Нобеловата награда. Какво още се туткат?

Възкръснал в историята има само един и случаят с него е подробно описан в Библията. В съвременната българска политика обаче е пълно със случаи на обявявани от медиите за възкръснали политици, които после стават министри, посланици, депутати. Но тях, правилното е да ги считаме само за появили се на бял свят …вампири, отново дошли да смучат. Въобще вампирясването у нас е къде по-разпространено в политическия живот, стига са се хвалели румънците с техния скромен граф Дракула. Нашите политически вампири са къде по- смучещи…

Къде водят клиничните пътеки на съвременното българско здравеопазване? В две вече доказани посоки - в рая или в ада.

Жените очевидно все така продължават да ме харесват. Допреди известно време ми казваха, че имам много красиви очи, а отскоро - че имам много красиви очила.

Едно е да си днес в България чиновник от АЙ ТИ /IT/ сектора, друго -от “ЕЙ, ТИ “сектора - безработни, пенсионери…

Социализмът, сега все повече хора осъзнават това, събуждаше добродетели у човека, докато капитализмът ги приспива. А при много от българите днес добродетелите са вече направо… в кома.

Днес мнозина български поети се пренастроиха да пишат в японския стил хайку в тристишия. Според тях Вазов би могъл също да пише хайку и например началото на неговото знаменито стихотворение “Тих бял Дунав ” би започвало като хайку тристишие така :
“Тих бял Дунав
се вълнува.
Бум!..”

Технология на новината - из откровенията на ас от новинарска агенция:
“При писане на новина вдигахме завесата, но не съвсем, оставяхме и нещо скрито!” Е, колега, нищо ново не сте измислили вие, новинарите, за два века - само сте заимствали една стара женска хитрина - “вдигане на роклята, но не съвсем, оставя се и нещо скрито.”

Портрет-колаж на днешна България: политик до политик, аптека до аптека, ДКЦ до ДКЦ, бинго до бинго, хотел до хотел, крадец до крадец, адвокатска кантора до адвокатска кантора, нотариус до нотариус, ЧСИ до ЧСИ, некадърник до некадърник, калинка до калинка, бизнесмен до бизнесмен…
И колко ли от тях са …до народа си?

Стига са ни плашили с халифата. Че то България от четвърт век си е халифат - управляват ни управници - халифи за един ден!

Из историята на съвременната българска журналистика: “…Тези от главните редактори, които не предадоха вяра, принципи и чест станаха гладни редактори, а другите - огладени.”

Има все пак начин клошарите у нас да се отърват от глобите, които се канят да им налагат за ровене в контейнерите за боклук. Начинът е - да се сдружат в съсловна организация на археолозите и научните изследователи. Тогава и свят ще видят по семинари и симпозиуми на Запад. И това ще е и още една нова отлична възможност за тях! Що контейнери за пребъркване има на Запад!…

Един мустаклия на село ми обяснява как според него е произлязла думата ООН. “Абе, то войни е имало и преди, и след създаването на ООН. Ще има и занапред. Но това, което правят сега там в ООН-то е - като се избива светът, те само да викат: „О, О, НЕ !”

Колко малко му трябва на един извънземен разузнавач след като прочете рекламните листовки на козметичните фирми да заключи, че хората по земята се хранят основно чрез кожата си - с подхранващи кремове и парфюми…

ДДС, СДС, ОДС, НДСВ, ДСБ… Не забелязвате ли, че всичко толкова години в България се върти около две букви - ДС?

У нас вече има особени награди за особени заслуги в особената ни държава, която е един особен случай в човешката история и особено през последния съвсем особен четвърт век.

Литературният критик е мъж, който не може да напише роман, повест, разказ, драма, стихотворение, но има безочието да учи другите как да правят това.

Кой е основният стил на плуване на героите на Прехода в България? Кучешката! Загребваш пред себе си с шепи, загребваш, загребваш, но не вода, а пари, заводи, сгради, земи, акции, дялове …Това бе основният масов стил на плуване през Прехода - “Кучешката” или по-точно “ПОМИЯРСКАТА”.

Как ще изглеждат изборите в България след някоя и друга година?
Може би с участници Станишевоглу, Борисовоглу, Цветановоглу, Костовоглу, Барековоглу, Миковоглу, Орешарскиоглу?…

Колко много хора у нас се изразяват в мерена реч и колко малко в премерена.

Българите са бързоориентиращи се хора - днес се кланят на Свети Йоана, а утре… може би - на Юана?

Ако се въведе в България класация “Човек на тримесечието”, то после избраният няма да се отърве от одумки и компромати и триста години!

Моделът на управление в съвременната капиталистическа държава - 1 шепа сган управлява останалите 99 шепи народ.

Коя е най-смъртоносната професия? Тази на военните? Не. Най-смъртоносната професия и днес е лекарската. Жертвите й са много повече от жертвите във всички световни войни.

Изборът на днешен Пловдив за столица на Европейската култура показа, че в Брюксел има все пак еврочиновници, които въпреки вкиснатите си изражения на лицата, имат и капка поне чувство за хумор…

Доживяхме да видим размножаване и сред неживата материя! След като съборената Берлинска стена се размножи на стотици, хиляди нови стени и огради из цяла Европа, че и на американския континент!

Ако се съди по стотиците хвалебствени речи и писания на български политици и държавници, то ясно е, че за тях абревиатурата САЩ се чете единствено като “Свещени американски щати”.

Издигнатият преди десетилетия, през социализма партиен призив “Дела, дела и пак дела!” проработи чак сега, при капитализма. Сега всеки ден у нас се започват, водят и точат и с години хиляди нови и нови съдебни дела…

България е нещо много повече от Венеция, градът с гондолиерите по каналите!
Може ли италианският град да се похвали с толкова превозили хиляди “туристи - мигранти” нашенски каналджии!?

Виждам куче да пресича улицата и детенце да вика изненадано на баба си: “Бабо, виж - играчката се движи! Някой я навил!”

Като се осланям на своя личен опит и на този на близки и познати, на разказите им за въпиюща безотговорност и некадърност на съвременни доктори, то твърдя, че отдавна в град П. населението е оставено на здравно обслужване не толкова от лекари, а от хора завършили криво-ляво медицина…

Средновековните художници са рисували като са напластявали боите си върху картините. Сега в този стил работят само няколко художници в България, но и …стотици хиляди българки, които всяка сутрин напластяват цветни мазила на лицата си и така тръгват на работа, на лекции, на училище, на детска градина като …движещи се импресионистични картинки.

При това днешно тежко положение в България, за да ти се пее, трябва да си само пеещ фонтан.

Еволюцията в човешката история е белязана с не по-малко жертви, отколкото във всички революции. Представете си само колко много са изядените хора във времената, когато човек е опитомявал вълка за куче и това не винаги му се е получавало…

Съвременният град е място за движение и паркиране на автомобили, измежду които не винаги успешно се опитват да преминават невредими граждани.

Сега е важно по време на университетски лекции да се установява контакт със студентската аудитория, на неин лесно разбираем език. Ето защо професор Х. завърши лекцията си така: “Колкото и еротично да ви прозвучи, аз… свърших!”-каза старият професор пред студентките и уточни - Лекцията…”

У нас невежеството все повече се разраства - вече има толкова много незнаещи хора. Не си знаят парите…

Не секват радостните новини по българския радиоефир! Ето тази сутрин слушам, че британската кралица Елизабет Втора подарила на принц Уилям хеликоптер за 8 милиона евро! Каква радостна новина, нали? Толкова много поводи за радост имаме българите вече…

Крилатата фраза на управниците през Прехода в постсоциалистическа България? “Докато си в мандата, граби и с краката!”

Преди, през социализма, отивахме на кино колективно. Днес “отиваме на кино” всенародно, че вече и всепланетарно.

Толкова много докладчици с неразбираеми лекции съм слушал през последните години по семинари и симпозиуми, че със сигурност мога да кажа, че ако човек не е успял да литне като птиците, то поне напълно е успял да проговори на техния птичи език…

В България има места, където парашутният спорт е значително повече развит, отколкото в школите за скачане с парашут. И това е при парашутизма по държавните служби…

Колко милиони умни хора са измрели през човешката история заради шепа управляващи ги глупаци!

Характеристика на една наистина променила се партия: тя е сменила отдавна своето историческо място - от БАРикадите в миналото - до БАРовските офиси днес…

Знаменитият скромен книжовник-издател Христо Г. Данов е бил и кмет на Пловдив. Още в началото се отказал от кметската си заплата. Може би е единственият, който е донесъл, а не отнесъл от града си…

Има такава народна пословица - “Въшката като се наяде, излиза на челото”. Днес може да я видите въшката обаче излязла и на още по-високо място - с огромна предизборна снимка на билбордове, че и по-високо - в небето, на гигантски портрет-хвърчило, теглен от хеликоптер…

Истинско топло през зимата - казват българските пенсионери - вече ще почувстваме едва като отидем в ада, в казаните …

Според китайския лунен календар през 2015 година сме се намирали в Годината на дървената овца. А според политическия ни календар - от почти три десетилетия - в годините на управляващи ни овчи глави…

Българските пенсионери вече са позлатени! Със швейцарското златно правило за увеличение на пенсиите. Ура! С цели двеста стотинки отгоре!

България - една нова Венеция от 111 000 квадратни километра площ! В нея при наводнения от дъждове и скъсани диги на язовири, със заливане на ниски равнинни места, плават вече като гондолиери с къщите си и покъщнината си хиляди хора по градове и села. Плават и хора по най-високите места в страната - в парламента се появиха плаващи мнозинства и навред по мътната вода се носят плаващи политици от една парламентарна група към друга, от една партия към поредната, от една вяра към друга…

Из дневника на извънземния разузнавач от съзвездието Куцото магаре: “Човекът се храни с плодове, зеленчуци, риба, месо от пилета, кокошки, прасета, агнета, телета и дивеч, а под формата на кайма и с всичко останало.”

Превръзката на главата на един лидер от зимата на Януарското въстание през 1997 година се оказа не скиорска, а пиратска! И фалшивият скиор с нея изпързаля цяла България…

Из писмо до непознато американско другарче: “Драги Джек, привет на борещия се американски народ! Уточнявам - на борещия се с целия свят американски народ…”

В България вече от години се заговори за нанотехнологиите. И според някои шопи няма никакво съмнение, че откривател на нанотехнологиите е шоп - наш Нане.

Човек от самото си начало е природна аномалия: мислещ хищник!

От 2007 година насам в България няма нито един простак! Всички простаци станаха вече европростаци.

След като влязат във властта много българи престават да растат на височина и ум, а само на ширина. Последствията: отесняват пространството за живот около себе си за останалите…

Лудницата е специално здравно заведение, където един се мисли за Христос, друг за Мохамед, трети за Наполеон, четвърти за Сталин, пети за Рамзес, шести за Александър Македонски и всички те получават всекидневно хапчета. В парламента също един се мисли за Христос, друг за Мохамед, трети за Наполеон, четвърти за Сталин, пети за Рамзес, шести за Александър Македонски. И всички те получават… депутатски заплати.

Най-кратката история на българския демократичен преход: От издигнатите многозначно по митингите показалец и среден пръст като знак на победата, днес е останал да стърчи еднозначно само Средният пръст…

Какво е мастурбацията? Според театралния режисьор - Мултимедиен моноспектакъл.

След година учителстване се убедих, че в съвременното българско училище учителската професия те поставя всеки ден в смъртна опасност. Може да си умреш от смях…

Историята на социализма през ХХ век: от лозунга “Вся власт советам ” до “Вся власт ченгетам!”

И след последните топли зими за сиромашкия ни народ показаха, че от висшестоящите горе, българин е само Господ.

Градският транспорт в българските градове би се движил със скоростта и на светлината, ако не бяха “умните светофари ” и “умните експерти” в транспорта.

При тази несвършваща цигания в държавата ни е напълно логично, че се заредиха и “цигански лета”… А синоптиците продължават да наричат това, представете си, природна аномалия!..

Ректорът на Академията за народни свирни в П. проф.академик Базилев, предлага актуализиране в преподавания материал на студентите - да се изостави остарялото и немодерно хороводно подвикване “Иху-ху” при народните танци и да се замени с актуалното и по-благозвучно американско подвикване “Еврибади”.

При деловия етикет на срещите на международните бизнесделегации обикновено се започва сутрин с обща работна закуска с размяна на визитните картички между шефовете, а вечерта след банкета - с размяна на секретарките им.

Вечният победител на избори по света е винаги един и същ и за него в крайна сметка гласуват мнозинството от избирателите. Победителят - ПО-МАЛКОТО ЗЛО!

За някои хора у нас Вселената действително се стеснява - попаднали във властта след избори, те започват да не виждат света по-далеч от носа си…

От нищо една жена може да направи скандал, железниците ни - закъснение на влаковете и от по двеста минути, а родната ни политика - от нищо може да направи и кмет, и министър, и президент…

За 25 години от някога синята столица Пловдив останаха само сините зони, в които си живурка щастливо някогашната червена партийна номенклатура с потомствата си до девето коляно …

Цивилизацията ни вече е на път да докаже, че на Марс има някакви примитивни форми на живот. Остава нещо такова да се случи и при българите, тоест, че и при тях вече има някакви примитивни форми на цивилизован политически живот…

Единственият постоянен покрит цирк у нас е в столицата. Столичанин даже ми посочи с ръка сградата - някъде в посока на парламента …

През 19-ти век изборите в България се решаваха от Алековите герои Бай Ганьо, Гочоолу, Дочоолу - днес от техните потомци - д-р академик Ганев, д-р академик Гочев, д-р академик Дочев и така нататък …

В предишни векове в България разбойниците, мръсни и с кръвясали очи, причаквали скрити в храстите хората по пътищата и ги ограбвали сред гърмежи и писъци. Сега ги причакват тихо, усмихнати, с бели ризи и вратовръзки, в офисите си.

Симптом за деградация в обществото? Тогава, когато един прах за пране в една държава е по-известен от учения, писателя, учителя, доктора…

След пътуване с междуселски автобус до такава степен се вмирисах на бензин, че вече седмици наред кондукторките в градските автобуси не ме безпокоят за билет - мислят ме за автомеханик с половинвековен трудов стаж. Вчера един шофьор ме помоли да му сменя скъсания ремък на двигателя…

Ако един влак закъснява до 20 минути - той е пътнически. Ако закъснението е час - той е бърз. А ако се домъква на гарата чак след 200 минути - ето това е истински роден български експрес!

В този град истинската драма при вечерните представления на местния театър настъпва едва след последния поклон на артистите - тогава, когато публиката тръгва към автобусните спирки в дълго драматично очакване на някой случаен автобус за далечните крайни квартали.

Чух възвишеното изказване на един български днешен държавник, който нарече изборния ден празник. Прав бе всъщност. В изборния ден в България действително от години при гласуване се прелива все от пусто в празно…

Из характеристика: “Наглостта му е като Вселената. Няма граници.”

“Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем”. Кой казва това? Сталин? Не, казва го Планетата. Планетата Земя.

Проект за реклама в съвременна българска медия: “Продай си вола срещу вечеря в МОЛ-а!”

Все така по тъмните алеи в парковете се разхождат хубави момичета. Преди “демокрацията” - придружени от любимите си момчета. Днес - от любимите си охранителни кучета.

Съвременна българска гатанка: “Дългата стъпка, голямата хапка, дълбоката глътка,бездънният джоб.” Що е то? Отговорът: Висок български кмет.

Като бивш партиен масовик в миналото, за него не бе никакъв проблем да стане за част от секундата и масон. А ако потрябва - и марсианец.

И днес навред ни управляват съвети - общински, министерски. Затова може да кажем след Ленин, че “Капитализмът е също съветска власт, но …МИНУС електрификация на цялата страна.”

Изборите са битпазар на търговски организации с имена на политически партии.

Агенцията по вписванията трябва да започне пререгистрацията и на политическите партии като търговски организации с неограничена БЕЗОТГОВОРНОСТ…

Историята на СДС/ кратък курс/: “И от синята мощ останаха само сините мощи… “

Пловдивският панаир май вече работи на принципа на вулканите. Събужда се само от време на време и изхвърля с пушилка някое изложение, след което отново заспива, прохърквайки по някоя реклама…

Как би изглеждала България като халифат? Ако вместо на омбудсман, се жалваме на Осман.

Сега чак разбрах защо този ресторант в рекламите се представя все като уникален. Ами такъв е наистина - колкото пъти мина покрай него виждам през прозорците му само по един клиент…

В град П. градската организация на една многолетна партия бе сертифицирана по някакви международни стандарти. Много партийни пари хвръкнаха за това сертифициране… Само че на изборите през есента партията в П. въпреки международния си сертификат се провали и се разбра, че всъщност не е била сертифицирана, а осеретефицирана…

По старата героична революционна традиция и старата партия на трудовия народ излезе в Балкана! Започнаха… нейните петдневни семинари в планинските курорти.

Полезен съвет по време на бури - стойте далеч от дървета, стари сгради, строителни скелета, плажни чадъри, български правителства и всякакви други нестабилни елементи…

Страната ни се слави и с необикновена биологична атракция за туристите от света - женски и мъжки калинки, които кацат и по върховете на държавата!

Дипломатът разкри пред медиите тайната на своето дълголетие в трудната професия - изкарал е целия си дипломатически стаж из легации в чужди държави с научаването и употребяването само на една дума от местния език - “Наздраве!”

За четвърт век лявата идея в България се трансформира от новите й апостоли в многолевова.

Тангото безспорно е най-великия танц на всички времена - дава ти възможност под такта на приятна музика да прегръщаш в рамките на закона чужда жена…

Актуална географско-икономическа справка: България е страна с вече почти пустинен климат. Само че няма нефт. И това я спасява от интервенции …

За да се превърне един град във Венеция зависи от неговите управници. Елате например през дъждовната есен в Пловдив. Влизате с гондолата си в града от западна посока и завивате по кой да е наводнен градски булевард или улица …

Журналистът е човек с дух на излитащ самолет, който никога няма да кацне!

Политическият репортер е журналист, който е на “ти” с политици, министри , банкери, бизнесмени и любовниците им , и е на “Вие” с истината за тях…

Карикатурата е безспорно оптимистичен жанр: въпреки че показва деформациите, тъмното и грозното в човека, все пак завършва като дума на… “ура” .

Из реклама на туристическа агенция: “Организираме с автобус смесени международни екскурзии /мъже и жени/ с 3 нощни прехода. Интимността е гарантирана.”

Този лектор бе много атрактивен - като говореше постоянно се движеше с микрофон сред присъстващите на лекцията в залата, ръкомахаше, подскачаше и се кълчеше. Още не можеше да отвикне от поведението си на бивш певец по сватби. Затова по стар навик искаше и сега касиерките да му изплащат хонорарите като му лепят банкнотите на челото…

Формулата за коопериране според италианския бизнесмен Джузепе с българския му бизнеспартньор Драган:” Аз, ти и …твоята белисима сеньора.”

Като гледам кратерите на Луната си мисля, че там вече е имало хора и по-точно - български кметове! Разкопавали са улиците и после така са и ги оставяли с дупките…

У нас разпространението на никнещи културни институции е толкова широко разпространено в страната, че в нея вече не остана никакво място за култура.

Българската нация е безспорно спортна нация - и баби, и дядовци дори спортуват активно. Два пъти в седмицата те влизат в пунктовете на спорттото и забиват там с треперещи ръце и крака по някой… тотофиш.

Болестта, която мори империите от време оно, е все една и съща и нейното латинско название е: corupcia.

У нас, освен дивечът, на отстрел отдавна е подложен и народът: Целогодишно!

Не пуша. Не пия. Не ходя по жени. Направо съм готов за канонизиране за светец. Само че ми изискват да съм бил направил някакво чудо. Така е било по канона. Е, направил съм. Не ли е чудо, че с пенсия от 200 лева редовно си плащам тока, парното, водата, храната, лекарствата, дрехите, ходенето по доктори ? Чудо е, нали? Трябвало обаче още едно чудо - ми казват от комисията по канонизиране. Ами направил съм го и него - има ли по-голямо чудо от това: да живея в България и още да съм жив?

Кой управлява света? “Парите!” - чувам веднага да викат от всички страни на планетата. А истината е, че откакто свят светува ни управляват… Паразитите, с парите си…

В България грижата за човека не секва. Когато в резултат на лошото хранене, лошото здравеопазване и лошите условия на живот, човек се инвалидизира и не може вече да ходи, тогава държавата не го изоставя в трудното положение, а го отрупва с грижата си - той може да пътува навред с патериците си, колкото си иска с карта за намаление в транспорта!

Из десетте заповеди за журналиста от капиталистическа държава: ” Срещу ръжен и рекламодател не се рита”.

Помни че при посещение на социалните мрежи си гост, дръж се възпитано и не си качвай краката на сайта!

О, не съм още министър или депутат, че да си позволя да пиша и глупости в социалните мрежи…

Този град печелеше всяка година някаква класация за град - най-добро място за живеене. Но ако се съди по разширяването на гробищата му през последното десетилетие, то той отдавна е град - най-добро място за мрене.

Преди време чух по радиото, че един комшийски външен министър посетил България. Както е тръгнало, дано след време не чуем по радиото и новината, че комшийският външен министър е …инспектирал България.

Не само космическото пространство се изкривява. В България от години се изкривява и политическото пространство. И виждаме хора - освен леви - те са и полулеви. Освен десни - те са и полудесни. А най-много в българската политика са леводесните центристи.

Към бъдещите изследователи на Космоса, инструктаж преди старта: ” …И запомнете - предстои ви да се срещате и с далечни планети с изчезнал живот. Единственото, което ще откривате там ще са табелки с надпис “Районна инспекция по опазване на околната среда”…

Съвременните жени биват креативни и креватни. Има и многокреватни.

Всичко вече правим “от лайн”. Това не ви ли… мирише на нещо?

Според политолозите в цветово отношение страната ни изглежда така: редуват се да ни управляват червеникакви, синкави, зеленикави, жълтеникави, гербероникакви… Накратко: българоникакви.

В България положението е вече цветущо - живеем от един цветен синоптичен код до друг: жълт, оранжев, червен …

От векове е така: България все се е привиждала на империите като нещо подлежащо на поглъщане като територия и население. Това е ясно. Не е ясно обаче как точно им се привиждаме като страна сега: като мезе, като ордьовър или като снакс?

Винаги съм бил топжурналист. Все на устата на топа…

Според законите на всяка страна натискането в чужда жена без нейно съгласие се определя от съдиите като насилие и може да се накаже и със затвор. Така, за заобикаляне на закона, хората са измислили тангото…

В графата “професия” в Бюрото за безработни мургав млад мъж написа криво-ляво” златудобивник”. Нали това му бе професията от дълги години - да отмъква в тъмни улици, жилищни входове, в автобуси от шиите и ръцете на беззащитни жени златни украшения …

Като гледам в какво тотално малокултурие затъва вече от години капиталистически Пловдив, си мисля дали историята на човешката цивилизация не се очертава така: от обещаващо начало с културата на маите до очертаващ се неин край - с културата на майните.

Че човек е произлязъл от маймуните ни става все по-ясно и по време на избори в България. На такива маймунджилъци се нагледахме вече и на живо, и по телевизията. Дали обаче на някои избори няма да стигнем и до извода, че водим всъщност началото си като вид от …динозаврите?

Вече и сънищата ни се прекъсват по няколко пъти. За реклами.

Руският език явно е по-богат от българския, щом има много по-точна дума за определяне на съвременната демокрация в Източна Европа: дерьмокрация! /виж речника/.

Все повече се убеждаваме в божествения произход на съвременния ни политически елит. И той като в легендата за богинята Афродита, е произлязъл от пяната.

За последния четвърт век останахме без Работническата си класа и нейната една-единствена партия. Днес имаме една-единствена Разбойническа класа с безброй партии…

Проект за шаржов портрет на българина днес: паднал на колене пред Запада, обърнат в еротична поза към Изтока.

Политическото положение в България от почти три десетилетия е все такова: преди избори, в предизборните обещания - РОЗОВО, а след избори - СКЛЕРОЗОВО.

Пейзаж от циганско лято в България от второто десетилетия на двадесети и първи век: “Ноември. Последни напъни на слънцето да покаже, че има все още големи производствени мощности. И най-важното - че е единственият надежден и сигурен енергиен доставчик на Земята!”

Сега в България не се копае толкова много по селата, отколкото в градовете - постоянно се разкопават улици, квартали, площади. И е обяснимо защо става така. Колкото и да копае с мотика на село един кмет, не може да изкопае оттам никакви… комисионни.

Когато някой направи 3 завъртвания с кънки върху леда, то той е фигурист, а ако завъртванията са 300 за същото време - то той значи е политик!

Някои жени у нас боядисват косите си в такъв огненочервен цвят, че ще бъдат сигурно първите, които ще попаднат под ударите на закона за забрана на комунистическите символи!

Из древната история на ефективното африканско правосъдие: “…Престъпникът бе осъден, сварен и изяден от съдиите, членовете на Висшия съдебен съвет получиха бутовете …”

Погледната от самолет, България със своите стотици легални и нелегални язовири за отглеждане на шарани и щуки, е заприличала отдавна на Финландия - страната на езерата и фиордите. От известно време обаче България е заприличала много повече на Венеция с наводнените като венециански канали улици с мътна вода от скъсани бентове и язовирни стени …

Кратката история на научния социализъм в България започва с Начало - призивът на Карл Маркс “Пролетарий от всички страни, съединявайте се” и с Край - призивът на Карлович А.: “Грабвайте икономическата власт,другари! Назначавам ви за милионери!”

Искате да ви кажа една нова актуална българска народна поговорка: “Предател се в нужда познава”.

Издателствата на книги у нас си приличат много с някогашните тепавици - основната роля и в тях изпълнява многото вода!

Борбата у нас стана от класова - касова.

Съвременна хроника: “И след Българското Възраждане, започнало с написването и преписването на историята на редовия монах Паисий, дойде ред и на Българското Израждане, започнало пак с историята на Паисий - но вече с волното й пренаписване за дисертации…”

Преди големите илюзионисти в България бяха в цирковете. Сега големите илюзионисти циркулират във властта.

В природата няма друг случай на такъв силен магнетизъм между органична и неорганична материя от неудържимото привличане на хора от… златото.

Замислена отначало като мултикултурна, средата у нас все повече се оформя като мутрикултурна…

У нас с голям успех се посрещат гастролите на колоритния грузински ансамбъл ” Сухиашвили”. С успех преминават концертите му и в Германия. Само дето някои стари немци там много се стряскат, когато журналист обърква името на грузинския ансамбъл и обявява, че предстои отново идването на Джугашвили /Сталин - б.а /

За по-малко от две десетилетия България, от Страната на социализма , се превърна в Страната на социалните трапезарии…

Бъдещите на българската икономика - малко индустрия, малко земеделие и много експорт на моми.

Човек не знае кога може да спечели - в козметичното ателие до нас пластичният хирург променя формата на нос за не по-малко от 1500 лева. А онази нощ в тъмното побойници са сменили формата на носа на съседа ми само за някакви два лева, които измъкнали от джоба му…

В столичен вестник четем за митинг на левите социалисти в БСП. Участвали толкова и толкова леви социалисти. Сега може би се очаква митингът и на десните социалисти в тази партия. Ето на това му се казва благородно социалистическо съревнование!

По какво си приличат НАТО и Вселената! По това, че постоянно се разширяват, с неизвестен край…

Ние, българите, живеем все в организирани общества. През социализма животът ни преминаваше в какви ли не организации - от чавдарчета, пионери, комсомолци, отечественофронтовци, БЗНС, БКП. Сега също живеем в организирано общество: навред - организирана престъпност!

В началото на прехода за неговото по-бързо протичане помогнаха много и тогавашните телефонните указатели. По тях ставаше много бързо приватизацията на заводи, фабрики, банки, пощи и всичко останало. Така, който имаше под ръка телефонен указател, спечели! А който е нямал, да се сърди на късмета си…

И този американски президент, носител на Нобелова награда за мир, се оказа с войнствено име: О-бам-бам-бам-а!

Всяка година през април чуваме призиви по радиото: “Да изчистим България!” Е, изчистваме я полека-лека - от картата!

Съвременно определение за Пловдив: “Открита строителна площадка с постоянно разкопани улици, площади и булеварди, по които се опитват да се придвижват невредими коли и хора…”

За разлика от модерното земеделие на Запад, където в практиката се използват над сто инструмента за обработка, то в българското земеделие днес се използват за обработка само два европейски инструмента: моркова и тоягата!

Оказа се, че майчинство съществува и в бюрократичния свят. Днес чух експерт да говори за документ-майка…

Следизборна хроника: за нас бонбоните и балоните, а за тези, за които гласувахме - милионите.

Забелязали ли сте? Всички тревопасни имат замислени очи. Само при кучетата и при политиците се забелязва веселост в очите при вида на кокал и на господар.

Един политик се оплака по радиото, че вече сънувал кошмари - как руски танкове навлизали в България. За щастие се събуждал. А ако бе сънувал малко повече, дали нямаше да види и как българите посрещат навлизащите с хляб и сол…

Всичко по реда си. Може би в бъдеще направо ще ни поставят в главите чипове за позитивно мислене. Както е при имунизациите. И ако някъде посред нощ те нападнат бандити и те пребиват, то позитивното мислене ще ти свърши добра работа - докато те налагат, ще си мислиш, че непознатите господа ти извършват енергичен масаж…

Из съобщение на билборд за нощни партита: “Вход свободен за дами до нула часа”. А после? След нула часа, след изпитите няколко коняци и случаен секс в тоалетната на заведението с непознати мъже, могат ли да се нарекат посетителките му все още и… дами?

Попара по американски? Приготвя се по традиционна рецепта: дроби се от американците, сърба се от останалия свят…

Животът е като в пътуване с градска маршрутка: едни се качват, други слизат, едни плащат, други минават гратис…

Сега в България се провеждат само за една седмица повече акции, отколкото през цялото партизанско движение в миналото. С едно уточнение - акциите не се провеждат в дебрите на балканите, а в много по-усложнени условия - в дебрите на съвременната българска търговия …

Историята на жертвоприношенията в света изглежда накратко така: в дълбокото минало в жертвоприношеия се принасяли пред божествата петли, агнета, девици. Днес - идеи, партии, народи. Утре - цели континенти. И както е тръгнало, в жертвоприношение човек ще принесе накрая и планетата.

Нещо ново за националните предатели на България днес? Къде можем да ги видим в държавата? Няма да може да ги видите - те са на много, много високо…

Според някои политици всички в България през 2016 -та сме били на не повече от 27 години - толкова, колкото ни делят от промените през 1989-та година. Аргументът: преди, през социализма, не е имало въобще живот!

Българските калинки по върховете се оказаха по-опустошителни и от африкански скакалец.

Към пътеводителя на България: “Най-големият куклен театър в страната се намира в столицата. С различен кворум по време на заседания…”

Цезаровият девиз по български в приватизационен вариант: “Дойдох, видях, обрах.”

От водеща тази партия, след сто пленума, семинари и конгреси се превърна във водкинска…

Живеем в революционно време - непрекъснато слушаме реклами за нови революционни средства против пърхот, запек, хрема, импотентност…

Из житието на един дипломат: Преди, при службата му при германците хитлеристи в България, той се оправяше с тях, поздравявайки ги дружески с “Хайл!”. След това се изхитри да работи при американците - на работа в българска дипломатическа мисия. И там изкара щастливи дълги години поздравявайки дружески с “Хай!”.

България все така и днес си живее в “минало несвършено време” - управляват я вече децата и внуците на вчерашните партийни велможи. Мечтата на българите обаче си остава - да заживеят в “бъдеще перфектно време”. Но такова време, мили хора, има само в учебниците по граматика и в …предизборните обещания на политиците.

Какво да ви кажа за град П.? Това е град , който вече от години избира кметовете си по височина, а не по висота…

Има и по-голяма опасност от това застиналият преди милиони години вулкан, днес планината Витоша, да изригне и да засипе столицата на България. По-голямата опасност обаче е от застиналото в чувството си за непогрешимост местно общинско управление, което много по-сигурно и от вулкан превръща града от постоянни разкопки - в развалини.

На изложенията “Природа, лов, риболов” в Пловдив безспорно всяка година с най-голям интерес посетителите разглеждат препарираните горски хищници. А след едно хилядолетие , както е тръгнало, е напълно възможно зад изложбените щандове като изложители вече да са застанали новите владетели на планетата … някои от препарираните сега горски хищници!? И тогава с голям интерес посетителите по бъдните изложения ще разглеждат препарирани представители на отдавна изчезналия вид Хомо Сапиенс!

Безспорно през последните години в България се появи нова професия - КАЛИНКОВЪД, тоест развъждане на калинки по върховете в управлението на държавата…

Чух по радиото, че през целия си живот в съзнателната си дейност човек е използвал само 4 процента от мозъка. А ако е на държавна заплата, то сигурно процентът не ще надвишава и 0,4 процента!

Цифровизацията навлезе широко в новия ни капиталистически бит! Никъде няма да ти свършат и най-дребната работа, ако не дадеш като подкуп банкнота с поне две цифри!

Защо докторите ни посрещат в болниците в поздрав с вдигната ръка, с разперени пет пръста? Така те, представителите на най-хуманната професия, още в самото начало ви подсказват с колко трябва да се бръкнете в джоба, за да ви полекуват… хуманно.

Из мотивационно писмо към молба за постъпване на работа в зоологическата градина: “Предпочитам да гледам денонощно муцуни и човки, а не осем часа мутри в бизнесофиса …Ето за това .”

След въвеждането на пръстовите отпечатъци, разговор между лекари:
- Онзи, моят пациент, дето го оперирахме преди два дни, взе че умря…
- О, спомням си го. Такъв пръстов отпечатък обаче ни остана от него! Като картина на импресионист!…

“Юръп! Юръп!” - викаха възторжено българите до няколко години след приемането им в ЕС. После от изток се явиха едни, които им казаха как е правилното викане: “Юруш! Юруш!”

Най-после е открит центърът на Вселената! Чух с ушите си да обявява това една жена. Българка. Поне по лична карта. Министърка. Тя каза “Учителят е вече център на Вселената, а не учебникът”. Айнщайн толкова години работеше по темата, но така и не откри къде е центърът на Вселената. Но ако беше станал министър, и той щеше да си позволи да казва всякаква министерска глупост.

Идеалът за тъй търсения сега модел на хармоничен многопартиен живот е постигнат единствено в смесените певчески хорове - там хористите пеят в различни партии по едни и същи ноти.

Като слушаме с какво велико самочувствие говорят днешните ни министри, те вече сигурно са убедени, че след време и най-големите ни писатели, учени и художници ще казват с гордост, че са живели по времето на някои си Цветанов, Кунева, Павлова, Москов, Ненчев от епохата на Борисов…

Вече все по-трудно ще е за някои заядливи политици опозиционери, при толкова много реклами на подхранващи кремове, да твърдят, че населението в България било недохранено!

Наградата „Пловдив” взе за десети пореден път писателят Бонбонев за новия си роман “По икиндия”. Наградата е за поставените в рекорден брой в романа му 10 105 запетайки, които специално назначена платена комисия от общината брои пет месеца…

Към учебника по история: “България винаги и до днес си е царство, признато единодушно от всички държави. Царство на корупцията…”

Из проект за ново букварче: Скоропоговорка за първолачета с буквичката “Х”: “Охранен охранител с охранена хрътка хърка ли, хърка до хубавица…”

Така се разделихме по сценария на Прехода: за едни останаха след митинги и събрания думите, за други сумите…

Според Самуел Джонсън пътят към ада е постлан с добри намерения. А според препатили от несвършващите български здравни реформи, пътят към ада е клинична пътека, постлана с измъкнатите от прокъсаните джобове на бедните българи банкноти…

Ние сме нация от колекционери. Едни колекционират думи за романи, други -суми за романтични преживявания…

Некадърността е като бременността - идва време, когато започва да се забелязва, колкото и да се крие и при мъжете управници.

Предложение за отбранителна военна стратегия на българите днес: произвеждане на мултифункционални реактивни черешови топчета с точно насочване. Но и с най-важната актуализация днес - с едно страховито провикване преди изстрел като Боримечката на английски!

Ако се съди по новините, за много днешни българи най-преките пътища към външно финансиране си остават трайно все едни и същи във времето - ограбване на банки, на бензиностанции, тотопунктове, обменни бюра, магазини, магазинчета и минувачи… Има и непреки пътища - но те са в сферата на политиката.

При такова масово овчедушие, което се шири в държавата ни, е пресилено да се твърди от статистиката, че овцевъдството в страната ни е било силно западнало.

И при планираното общонародно преустройване на парното от вертикално в хоризонтално положение на тръбите в десетки хиляди жилищни блокове в България, с ново гигантско дупчене на панелките и джобовете на нещастните им собственици, единственият сигурен ефект ще е преместването на хиляди граждани от вертикално вървящо по еволюцията положение в хоризонтално непомръдващо се положение извън градовете ,”там гдето птичките не пеят” и докъдето още не са достигнали тръбите.

Българска хроника от първите десетилетия на двадесети и първи век: “И след фойерверките от приемането на България в ЕС и НАТО, загърмяха в тази страна складовете с бомби и гарите.”

Ето и най-видимите резултати от политиката на САЩ и Западна Европа в Близкия изток: там земята от Обетована стана обинтована!

Из новите български хроники: “И вместо Южен поток в страната текна Южен потоп.” От емигранти

Ние сме вечно скандираща нация. Ето един поглед и в най-новата история на България. До 1989 година в нея навред се скандираше: “БКП”. След това започна да се скандира за различно време според това кой грабваше кокала на властта какво ли не - “БСП” , “СДС!” , „НДСВ” ,”ГЕРБ”… А как ще е през 2030 година? Сигурното е, че пак ще скандират българите в държавата си, несигурното - на какъв език ще е? …

Из анкета с бежанец: “Откъде идвате?” Отговор: “От Сириус” - казва гордо сириецът, току-що завършил бърз тридневен курс по български език…

У нас вече класиците ни не са хората с многото книги, а с многото книжки: спестовните.

Тази седмица съм на печалба от участието си в тиража на спорт тотото. Намерих десет стотинки пред тотопункта.

По радиото съобщават редовно на шофьорите за опасности по пътя: за надвиснали лавини, за паднали скали, за скрити в храстите пътни полицаи …

Българският език безспорно се обогатява всяка година. През миналия двадесети век прилагателното хубав се степенуваше така: хубав, по-хубав, най-хубав. В новия век след “най-хубав” се появи нова възходяща степен - “страхотен”, а след това още по-възходящото - “размазващ”. И най-новата вече, най-върховната степен на хубав - “перколясващ”.

В писателското кафене. Разговор между двама на маса. Единият сочи някакъв и казва: “Виждаш ли го онзи, голям ибрик беше и преди, и сега ! Чух, че е станал академик. Другият въздиша: “А ние с теб, защото не сме ибрици, затова не станахме академици, а кибици…”

От някогашната синя мощ СДС останаха само сините мощи. Но, о, чудо! Благодарение на западни и наши лаборатории те бяха възкресени и отново бяха вкарани в управлението на държавата. А то се знае какво може да се очаква, когато една държава се управлява от мощи…

Факт е, че в САЩ има видна и от пръв поглед свобода. На кея в Ню Йорк, Статуята на свободата…

След толкова години общуване с цивилизования западен свят много българи повишиха своята интелигентност - вече перфектно псуват на няколко западни езика.

Слушайки вече от години съвременна джаз музика по радиото идвам до извод, че трябва да има корекции и в музикалната книжнина: там, където преди темпото на музикалните изпълнения се обозначаваше с алегро модерато, виваче, форца, днес трябва да претърпи промяна на алегро диваче, джангъро модерато и алармо де ла форца…

Има такава рядка съвременна професия - слоганист. Слоганисти са хората, които измислят и съчиняват слогани на фирми и партии. Наистина рядка професия. На фона на другата, масова професия: слаганист, т.е. хора, които се слагат на всяка власт.

Човекът е постъпил недалновидно като не е опитомил и мечката. За разлика от кучето, бившия вълк, което човек храни по няколко пъти на ден, имунизира, депаритизира, разхожда, дресира, глези, то мечката спи зимен сън пет месеца през годината, без да се храни като за икономии само смуче лапата си…

Изисквания за назначаване на селски пъдар: да може да носи празна пушка и да носи на цигански бой…

От няколко месеци в магазините ни доставят само полски лук, който дробим в салатите и манджите. Затова и неусетно проговорих и на полски. И вместо “обична”, казах на жена си на полски “кохана”. “Ами кохана ще съм я, като не излизам по цели дни от кухнята!” - гневно се развика тя.

“Аз не съм интелигентен. Просто така изглеждам …”- казва комикът Уди Алън за себе си. А като него, само изглеждащи интелигентни, са много хора и в България. До момента, когато застанат на трибуната в парламента или на митинга и започват да говорят …

Литературата е здравословна духовна храна, когато също не съдържа консерванти, оцветители, подобрители…

Кои са двата основни глагола в английския език? Единият е имам /have/, a другият “вземам” /take/. Глаголът “давам” при англосаксонците се употребява много рядко. И това много ясно се вижда и в политиката им с останалия свят. За даване дават - помощи, съвети, лекции, сценарии за цветни революции, но и здравата вземат - понякога и цели държави!

Получаването на европейските субсидии в България става по два пътя: чрез усвояване и чрез присвояване, като вторият път е най-отъпканият …

През социализма бе проблем да си намериш място в хотел при онези ниски цени в хотелите тогава. Сега вече е проблем да си намериш място от потрес след като си платил сметката за хотела…

В новия брой на списанието за обществени науки излезе статията “Що е капитализъм и има ли почва у нас”. Авторът, както сам се представя, е далечен внук на Дядото: професор академик доктор Дим Благоуеф.

“Предлагам - каза един експерт - България да си се раздели административно на щати по американски образец. Щат Софияна, щат Добруджана, щат Делиормана и прочие. А какво ще кажат хората по това предложение? Хората нищо не могат вече да кажат - засмя се експерт Айвън Джонсън /бивш Иван Йорданов/ и добави в скоропоговорка: “Щат не щат - ще живеят в щат…”

Из инструкция: с цел патриотично възпитание водните оръдия за разпръскване на протестиращите гладни българи да се маскират като черешови топчета …

Наводнението принуди да се евакуира цялото население на селото.
Евакуирани успешно бяха и тримата му жители…

От историята е известно, че след екзекуцията на Пугачов на площада били обесени и недобросъвестните търговци от града. В България е невъзможно да стане такава масова екзекуция. Представете си: да се остави един цял град без търговия?…

Като гледаме и слушаме за сладкия охолен и преминаващ в скъпи хотели и заведения живот на еврочиновниците в Брюксел, то разбираме защо е избрана за химн на Европейския съюз “Одата на радостта” !

В Индия почитали хиляди божества и все пак те не са толкова много, колкото са божествата, на които се кланят българите всеки ден. Само в министерствата и разплащателните агенции те са неизброими…

“Свободата, Санчо, се ражда и се изражда! Погледни само какво става сега в България!” - из есемес на Дон Кихот до Санчо Панса, губернатор-премиер на остров.

“Ще се обявя за сириец, афганистанец, пакистанец, еритреец, сенегалец, занзибарец” - извика се снощи от терасата си съседът и целият блок го чу. И се изплака:” Искам и аз да поживея като европеец!”

При разкопки е намерено добре запазено краве мляко на 3000 години. Съхранено е с консерванти по съвременна българска промишлена технология за млека и бози…

Из брачно удостоверение в Холивуд: “Настоящото се дава на режисьора Х в уверение на това, че същият е временно женен за актрисата У.”

Ако се съди по огромния брой на публикувани снимки на голи жени в съвременните български вестници, то вестникът от колективен организатор и пропагандатор през социализма се е превърнал в новите капиталистическа времена в колективен мастурбатор.

Сега населението на България живее едновременно в няколко обществени строеве. Едни живеят още през социализма с апартаментите, вилите, колите, спестяванията и привилегиите си от това време, други са в новия капитализъм, с ограбеното през прехода, трети живеят като феодали - арендатори на земи по селата, ректори на вузове, шефове на партии, собственици на хотели. Робовладелският строй е също в пълна сила - от една страна милиони роби на труда, а от друга - монополисти-робовладелци… Но най-силно разцъфтява днес в България първобитнообщинният строй - навред какви ли не първобитни взаимоотношения между хората.

Девизи през времето: През феодализма - казано от един философ: “Дишам -значи съществувам”. През капитализма, първо издание: ” Печеля - значи съществувам”. През социализма: “Мечтая - значи съществувам”, през капитализма, второ издание в България: “Разграбвам - значи съществувам”.

Каква е разликата между съвременния град и джунглата? В джунглата не всичко е така заплетено. И още нещо - там вече няма диваци.

Из вероятен доклад на американски политик след посещение на Балканите в началото на двадесети и първи век: “В България живеят бели и не толкова бели индианци…”

Известни са статуи на моста над река Марица в Пловдив с фруктуери за плодове и съдове за напитки в ръцете им. И ето пред тях спира дядо от село, който като вижда излегналите се каменни млади мъже и жени от двете страни на моста, възкликва: “Кога стачкуваха студентите, кога успяха да им направят и паметник!?

По избори пуска бюлетината си в урната дядо в преклонна възраст и си тръгва бавно. “Благодарим ви, че дадохте своя глас !” - извиква след него шефът на избирателната комисия. Дядото се обръща и клати глава: “Абе един глас ни е останал, но вие и него ни вземате!” После добавя: “Останал ми е и един бастун, кога ли ще го развъртя … “

Вместо центрове за изследване на демокрацията дошло е време да си откриваме центрове за разследване на демокрацията

Кратък портрет на съвременния български театър от началото на двадесети и първи век: американски репертоар с африканско заплащане на артистите .

Фолкпевиците и политическите дами еднакво сладострастно мъркат по микрофоните. С тази разлика,че фолкпевиците понякога и блеят, а политиканките - изръмжават, ако им посегнете на… кокала .

“Жив е той, жив е”. Под това мото вече се публикуват разказите, стиховете, смешките на много български автори. И по това читателят разбира кои от тях са още… живи.

Трагично е любопитството при човека - още от времето на Адам и Ева. Знаете докъде го е довело любопитството на всяка цена на узнае вкуса на ябълката.
А след като откри рецептата за правене на боза, сега човек се опитва да открие някаква частица - “Бозон” и с нея рецептата за правене на… Вселена. Е, Хомо Сапиенс, всяка прекаленост свършва зле? Само че сега вече откъде ще те гонят?

Към урока по природознание в България:
19 век - реките са пълни с риба.
20 век - рибата в реките е силно намаляла, но по бреговете е пълно с риболовци.
21 век - в реките отдавна няма риба, но магазините са пълни с риболовни принадлежности.
А в страната навред - пълно с риболовни изложения!

България - това е страната, в която българите строят европейски магистрали и катастрофират по тях с американски и азиатски коли…

Човекът е единственото същество на Земята, което се храни основно с илюзии…

Театралното представление премина обичайно: 5000 произнесени реплики от сцената и една от публиката в салона :” Кога най-после ще свърши това тъпо представление!”

Този университетски академик е извънредно интелигентен човек - псува студентите си и на отдавна изчезнали езици …

Какви сбъркани времена дойдоха у нас! Жени да се вълнуват само от размера на предоставените им… евросубсидии .

При толкова случайни и негодни, малограмотни хора, нахлули в българските съдилища, нотариати, съдебни и адвокатски кантори през прехода, то по -правилно е да говорим не за юристпруденция у нас, а за юрушпруденция.

Почти половин век бившите пролетарии в България пееха по партийните си конгреси химна си Интернационала с пламенните стихове от него “Бой последен е този”. После дойде Великата подмяна с масовото “назначение на бившите пролетарии за милионери”. “Боят последен” си остана само в химна …

Христос, както е известно от репортажите от Библията, с пет хляба и две риби е нахранил множеството си от гости. Днес продавачите на дюнери у нас могат да сторят нещо много повече - от едно пиле да направят порции за цял град!

За да бъде признат един град за втори Холивуд, задължително условие е, освен красиви артистки и артисти в него, то те трябва помежду си да са се женили, развеждали и съдели за имущество по няколко пъти! За бащинство - отделно!

През изминалите години на косъм бе приемането на уникален закон в България, забраняващ всякаква критика на банки. При това положение за банковата система на българите щеше да се говори като за умрелите: или само хубаво, или нищо!

Вечерните новини у нас стават все по-вечечерни.

Хората от бъдещето сигурно много ще недоумяват какво толкова възторжено е станало от това, че някаква кожена топка пълна с въздух е влязла в някаква мрежа, та 11 мъже след това се прегръщат като луди от радост, а по трибуните около тях други десетки хиляди луди подскачат, чупят пейки, палят фойерверки и гърмят с бомби… И всичко това на фона на извисилия се до небесата глас на мъж от коментаторската кабина, повтарящ като най-луд пред микрофона само една дума “ГООООЛ!”

Изборите - това е времето, когато българинът засажда плевелите, които после го вършеят…

Какви черти на характера трябва да притежава един сатирик? Отговорът от векове е един и същ: само черти на характера е недостатъчно. Трябва да притежава нещо много повече: Характер!