БОНБОНИ ЗА ХЕЛОУИН, ИЛИ „КОЛКО ТЪЖНО Е НА ТОЗИ СВЯТ, ГОСПОДА!”

Красимира Василева

Внукът ми излезе от училище с луксозна хартиена чантичка в ръка и усмихнато каза, че госпожата е раздала бонбони за Хелоуин. Попитах го знае ли какво значи това и той отговори, че Хелоуин е весел празник, който се отбелязва в цял свят… И си спомних думите на Гогол в края на една негова повест: „И пак същото поле, на места изровено, на места зелено, мокри гарги и гарвани, еднообразен дъжд, сълзливо, безпросветно небе. Тъжно е на тоя свят, господа!”

Спомних си и времето непосредствено след 10 ноември 1989 г. С края на една „материалистична” епоха тапата на бутилката хвръкна и от нея излезе Дух! Голямата надежда беше, че това е Святият Дух, но, уви, не се оказа Той!

Новите ни управници започнаха масово да се стичат в храмовете за големите празници и чинно да стоят там със свещи в ръка, докато бъдат заснети от телевизионните камерите. Но нищо в делата им не показа, че са приели Божиите послания, а още по-малко - че са готови да ги следват! Оказа се, че наистина „Даже Светаго Духа вятърът го издуха от всички нас до един. Амин!” Защото, както казва народът, „Господ дава, но в кошара не вкарва”…

Духът се прояви и в медиите - с характеристики на зодиите, хороскопи, полтъргайсти, извънземни, екстрасенси, биоенерготерапевти, ясновидци, лечители, магове, врачки и врачове. Заговори се за „светицата” Ванга и й бяха посветени редица телевизионни предавания. И тогава никой не се сети за първия цар на Израил Саул и за неговото посещение при ендорската магьосница преди решителната битка с филистимците, както и за това, че на другия ден, като наказание и за това допитване, загиват и той, и синовете му /Първа книга Царства - 28, 31/.

На светло излязоха масоните с поредици от книги, разказващи за изключително хуманната роля на братството, която се появява още в древността и направлява и досега нашия свят с Окото на Хор! Бяха организирани исторически изложби, в които нагледно се обясняваше как най-големите ни борци за национална свобода са били масони.

Показаха ни филми за евангелия, които били напълно автентични, но църквата за свое удобство ги отрекла и скрила. „Възхитихме” се на романи на Дан Браун и други за жената и поколението на Христос и за днешните му наследници от династията на Меровингите.

Запознахме се с новия „Месия”, преподобния д-р Сан Мьон Мун, корейски антикомунист, религиозен лидер и крупен бизнесмен, удостоен през 2001 г. от Сената на САЩ с почетната награда „Корона на мира” за неговите усилия да обедини всички християни по света. Той, за разлика от Иисус, успял да създаде семейство и извърши хиляди бракосъчетания…

Появиха се и дъновистите с белите си дрехи и паневритмията… Изля се обилна информация за пророчествата на Нострадамус…

Започнаха да ни показват филми за летящи чинии и други видове НЛО и за отвличания на хора, с които били правени всякакви, включително и сексуални експерименти. В началото на 90-те години в Русе поетесата Здравка Крумова съобщи датата и часа, в който извънземните щели да кацнат на летището в Щръклево и, за да ги посрещнат, там се стекоха 2 хиляди души!

Бяха предсказани гибелни земетресения, които накараха много хора панически да бягат от градовете, а после, въпреки че прогнозите не се потвърдиха, авторите им не получиха наказания.

Уфолозите от клуб „Мъдромер” откриха череп на извънземно, което няма нищо общо със зелените човечета… После се заговори и за деца - индиго!

Изобщо този новоосвободен дух се оказа толкова силен, че за изминалите над 20 години доведе до това ученици в трети клас да получат бонбони за Хелоуин от учителката си! А „госпожата” на малкия ми внук, който е в детска градина, посъветвала родителите да купят костюми и маски за децата за празника…

Разбира се, аз не виня учителките, които се стараят българските деца да не изостават от другите деца по света, особено от американските. Ако държавата ни беше решила в училищата да се изучава Вероучение, те щяха да изпълняват това решение. Но сега, както е известно, сред учениците не може да се извършва религиозна пропаганда. И както също е известно, в природата, а и в човешкия свят празно място няма - ако липсва Бог, там с радостно подхилване се настанява Дяволът!

Учителките, и да искат, едва ли могат да обяснят смисъла на този „празник”, защото самите те не го знаят. Но и да го обяснят, децата няма да се учудят - те са подготвени за срещи с призраци и с вихрещото се зло от детските филмчета и от компютърните игри…

Чест прави на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, че излезе със слово за черния смисъл на Хелоуин и за това, че православните ценности у нас грубо се изместват от чужди сатанински култове. Чест прави и на Пловдивския митрополит Николай, че създаде телевизия, която просвещава хората.

За уважение е и твърдата позиция на ТВ „Скат” и на в. „Десант” в защита на Православието. Но, както се казва, една птичка, че и 2-3, пролет не правят - догодина този „празник” вероятно ще се чества в още по-големи мащаби, най-малкото поради това, че и новите първокласници ще получат бонбони… А и все повече родители ще се вслушат в педагогическите съвети и ще купят костюми за празника.

Но тук идва един голям въпрос - ще оживеем ли до догодина? Предсказанията за свършека на света валят като из ведро. Според календара на инките щяхме да умрем през 2012 г, за което щеше да помогне планетата Нибиру. През 2013 г. щяхме да загинем от невиждана дотогава слънчева буря. А през декември тази година се предвиждат 3 /или 6/ дни пълен мрак на Земята, съпроводен с катастрофални земетресения и Апокалипсис.

Тази прогноза била потвърдена и от викингския фолклор, и от НАСА. Има и други версии, че ще загинем от огромен киселинен облак… И по някакво странно зловещо съвпадение световната катастрофа се очаква все около Рождество Христово!

Аз обясних на внука си смисъла на Хелоуин, на празника „ Всех светих”, на Деня на народните будители и на Задушница. Но в „Откровение”, 22 : 11, 12, св. апостол Йоан пише: „Неправедният нека върши още неправда, нечистият се нека още скверни; праведният нека върши още правда; а светият нека се още осветява.”

Затова не съм изпълнена с оптимистични очаквания светът да стане по-добър, а и по-весел. Иисус обаче казва, че не ни е дадено да знаем кога ще дойде отново на Земята, но трябва да бъдем готови за неговото идване - винаги със запалени светилници!