ЗАЕДНО В СКРЪБ И В РАДОСТ

Христина Стоева

По повод кончината на АТАНАС НИКОЛОВ, първият председател на възобновеното през 1990 г.  тракийско дружество във Варна

 „Другият син на Анастасия, АТАНАС НИКОЛОВ, 20-годишен е осъден на 15 години затвор за политическа дейност. След 9 септември 1944 г. е  член на Градския  и Областния комитети на БКП, председател на Градския народен съвет (кмет на Варна), консул на НРБ в Братислава, столицата на Словакия, председател е на Варненското  тракийско дружество, на което дава името Капитан Петко Войвода. От 2004 г. е почетен гражданин на Варна. Тих и скромен по характер, става твърд и последователен в борбата си с нередностите. Неговите авторски книги „Един кмет разказва” (В. 2001), „Зад стените каменни, студени” (В. 2002) и „Едно поколение си отива” (Спомени, В. 2004) са героична летопис на едно пълно с драматизъм и героизъм време. Неговата изповед „Не се покайвам” е свидетелство за това, че в жилите му тече кръвта на предците му”

                                       „Деркоските български села. Село Имрихор” стр. 290

„За своя род Атанас Николов казва, че баба му Мария била преселничка от Велико Търново. Родът им Минчоулар се преселил след Велчовата завера. Родът на дядо му Тома бил от Балабановите и дошъл от Софийско. Тома бил абаджия. После Мария и Тома създали семейство, в което се родили 11 деца. Някои оставили костите си на село, а петима братя и една сестра, когато били изгонени от Тракия, пристигнали в България. Единствената сестра е майка му Анастасия.” 

                                                            Пак там, стр. 270

Тези и още много данни за живота и дейността на Томовия род, към който принадлежи Атанас Николов и лично за него, ще научат читателите на книгата, която беше представена на 9 април 2014 г. от 14 часа в големия салон на Тракийския дом. Искахме на РОДОВА СРЕЩА да се поклоним пред неговия достойно извървян житейски път, но вместо това, с едноминутно мълчание, почетохме паметта му. Тъжно съвпадение! В същия момент, много тракийци се разделяха с Наско, а от наше име председателката на дружеството Румяна Вълчева изказваше съболезнования към опечалените.

Така ни учеше АТАНАС НИКОЛОВ. Да бъдем ЗАЕДНО В РАДОСТ И В СКРЪБ. Кървава рана в сърцата ни зее след неговата кончина, след като напуснаха този свят актьорът, поетът-певец на тракийската неволя Иван Нанев, както и дългогодишната членка на дружеството и председател на кварталния клуб във Владиславово Недялка Анастасова. И пред тяхната памет се преклонихме. Те ще останат вечно живи за нас, защото се вписаха трайно в историята на дружеството, в паметта на другарите и приятелите си, защото живяха и работиха С ТРАКИЯ В СЪРЦАТА.