ОТКРИТО ПИСМО

Панчо Недев

                До  моите колеги - журналисти и писатели,
                общественици и културни дейци,
                читатели и почитатели
                на Словото българско.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ НА ВАРНА!

В сравнение с останалите окръжни градове, нашата творческа общност има сравнително добри условия за активен организационен живот и обществени изяви - свой Дом на писателя, литературни трибуни, литературни конкурси и награди, творчески помощи от  Общината. Но редом с тия безспорни постижения ние имаме и залежали проблеми, за  които години наред настояваме, защото са в интерес и на цялата ни  културна  общественост. Особено  сега, когато Варна се готви за културна столица на Европа през 2019 година!

Какво по-точно имам предвид, когато се обръщам към вас за съпричастност и единодействие пред съответните органи за решение на  тези проблеми?

Първо: Идеята за МУЗЕЙНА ЛИТЕРАТУРНА СБИРКА е наша болна тема и стара мечта още от учредяване на първото извънстолично Дружество на писателите през януари 1972 година. Лично съм участвал в изготвянето на три докладни записки по този въпрос до трима градоначалници на Варна в различно историческо време: с Върбан Стаматов (първият секретар-председател на Дружеството), с Кольо Севов и с Иван Троянски. Мотивите ги знаем наизуст, днес те са още по-актуални! Става дума за музейна сбирка, в ретро и сегашно време, посветена на писатели, поети, литературни критици и драматурзи, родени, живели във Варна или творили за Варна. Достойните личности, прославили нашия град по света със своето слово, са вече може би стотици!…При толкова разкошни музейни площи, културни институти, читалищни библиотеки и изложбени зали, международни форуми, мисля, че може да се отреди едно кътче и за това наше  културно-историческо наследство. За целта не са нужни кой знае какви капиталовложения - нужно е  разбиране, воля за осъществяване на идеята, малко повече далновидност, местен патриотизъм и активна настоятелност от 4-те писателски сдружения във Варна и от обществеността… Ако  Общината ни откаже съдействие поради ред субективни и обективни причини, можем да се обърнем и към частната инициатива, още повече, че в тази непретенциозна по размери площ може да се развие печеливша дейност с интелектуалния продукт на варненските творци - печатане и продажба на книги с автограф, размяна на авторски книги, рекламна дейност, редактиране на ръкописи  и др…

Втората тема, която вълнува не само мен, е липсата на специално обособено,  постоянно място в центъра на града, където всеки наш съгражданин и многобройните гости на морската ни столица, могат да се запознаят с новата книга на варненския писател, да си я купят с автограф, да присъстват на нейната премиера, да се срещнат на живо с авторите. Това „място” може да бъде  един стелаж в книжарски магазин, малко помещение в културен институт, офис по съвместителство, а най-възможно е подходящо оборудван открит щанд, редом със сергиите за антикварни книги или в други централни градинки.  Мотиви ли?

Излишно е да казвам, в какво  окаяно, незавидно и обидно състояние се намира днес новата книга на българския писател, в частност и нашите нови книги! (Като изключим, разбира се,  книгите на живите „класици”, на щедро спонсорираните, книгите на по-заможните автори от „другата България”, които ежедневно се рекламират чрез медиите!) Истински парадокс е, че нашите нови литературни творения първи  почувстваха животворния повей на Свободата на словото, а малко по-късно, и смъртоносния удар на т.н. демокрация, която най-напред, редом със селското стопанство и икономиката ни, разруши и централизираното книгоразпространение. И стана така, че новата книга на  господин Писателя, отгладувана, отпечатана с последните му спестявания „за черни дни” в някакви си 100-200 бройки, няма как да стигне до масовия читател, до окръжните библиотеки и книжарници, до библиотеките на културните институти, до  литературните редакции, до литературния псевдо-елит, който негласно си е присвоил правото да  раздава награди и отличия, съвети и препоръки, кои млади автори да се четат и кои от старите, „мухлясалите, ръждясалите класици” да отпадат от учебниците по литература! Да, това е положението с новите книги на средностатистическият (по талант и известност) провинциален писател, дори когато творението му, по някаква случайност,  може би носи белезите и достойнствата на  класиката!… На всичко отгоре, ако все пак някой книжар се съгласи да ни  вземе за продажба новата книга,  иска вече 50-55 процента комисионна!

През есента на 2013 година, нашият колега, поетът Валери Станков излезе на открит протест срещу тази  убийствена, търгашеска политика на книгоразпространителите в Шишковата градинка, на своята историческа Пейка. Поздравяваме го от сърце, готови сме с две ръце да го подкрепим, но това ли е изходът? Ако всеки варненски писател реши да окупира по една пейка, за да си продава новите книги с автограф, дори пейките в Морската градина няма да стигнат! Пък и кого ли ще трогне такъв индивидуален протест!

Не е ли  обидно за  управляващите на град като Варна, с толкова материално-икономически възможности, със забележителна културна традиция, да не може да  осигури  двадесетина квадратни метра площ за  продажба на новите книги на варненските писатели? На своите лоялни  граждани, на своите  литературни творци, които не хукнаха към София и Щатите, към Париж и Лондон да се доказват; които останаха верни на своето перо, на своя роден град; които стоически  понасят беднотията, мизерията и нищетата на прехода и активно участват в културния живот на Варна?!

Накрая само ще  маркирам третата идея -  актуалната необходимост от специализиран  сайт на варненските писатели - идеята, която според мен не се нуждае от подробна  мотивация и защита. Искам да изпреваря възраженията на скептиците и да поясня: Да, почти всеки писател, всяка публична личност, си има вече  профил, страница, своя виртуална територия в Глобалната мрежа. Целта, замисълът на този сайт ще бъде да събере от всички сайтове и портали, информацията за варненските творци - в минало и сегашно време - да я пресее и подреди, да я допълни и актуализира с личното участие на автора или на неговите близки, ако е покойник. На първо време тя може да бъде само справочник за автора, съдържащ кратка биографична и библиографска справка, награди и отличия, оперативни новини, отзиви на литературни критици и обикновени читатели, актуални публикации… въпрос на планиране и осмисляне на сайта с възможностите на колективния ум!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪГРАЖДАНИ!

Ако  гореизложените идеи вълнуват и вас, ако виждате в тях „рационалното зърно”, смисъл и възможност за реализация - моля  обадете се на моя имейл за по-нататъшни  съвместни действия: размяна на мнения и предложения,  сформиране на разширен Инициативен комитет за делови разговори с ръководствата на писателските сдружения, културните институти и бизнеса; за изготвяне на мотивирано предложение /проект/ до Комисията за култура и духовно развитие към Община Варна.

И още нещо!

Моля, всеки от вас, който има техническа и организационна възможност, да предаде това послание „по-нататък”, с оглед да създадем виртуална  група в подкрепа на новата книга на

ВАРНЕНСКИЯ ПИСАТЕЛ - ТВОРЕЦ И ГЛАШАТАЙ НА СЛОВОТО  БЪЛГАРСКО!

А който  реши да се присъедини към групата като  съорганизатор и подкрепящ тези идеи, да включи в имейла си информацията: трите имена, основна професия, навършени години и  думата „съгласен”.

УСПЕХ, ПРИЯТЕЛИ, В  ТОВА БЛАГОРОДНО ДЕЛО!

Моят имейл е същият, с който ви изпращам това послание:

panbal@abv.bg

С уважение и очакване,                        

Панчо Недев

16.02.2014 г., Варна