ОРАТОР И МИСЛИТЕЛ, ПИСАТЕЛ И ПРИЯТЕЛ

Христина Стоева

За ораторското умение на доц. Христо Ганев бях слушала много похвални думи още преди да се запознаем. „Голям оратор - казваха тези, които го бяха слушали. - И много умен.” „ В залата настъпва необикновена тишина, когато е на трибуната той” - чувах да казват други. - „Много е богата мисълта му, а високо художествен изказът й!” - констатираха трети. Когато след 1990 година се събрахме, по волята на съдбата, да работим заедно в тракийската организация, където той беше председател на Варненското тракийско дружество, а аз - културно-просветник, имах възможност сама да се убедя в изключителните му ораторски способности. Учудваше ме умението му да намери понякога само една, но незабравима и всеобхващаща фраза, за да характеризира личността на човека. Нарече ме „милионерка на букви” (дори беше изчислил колко букви съдържа последната ми книга!) и аз наистина се почувствах пребогата. Богата духом!
Въпреки това не бях го опознала съвсем добре преди да прочета неговата последна (засега) книга „Под звездното небе на духовността”, издадена във Варна през тази 2013 г. Не можах да се откъсна от нея преди да изчета нейните 175 страници и особено последните 59, съдържащи 1650 негови авторски афоризми. Дай Боже всекиму такова богатство, а на нацията - такива талантливи хора!
Грабна ме мене, читателя, не само заглавието и оформлението на корицата на фона на слънчевия цвят, не само съдържанието на книгата, но и предговорът, написан от мислител с Божествена дарба, способен да открои в това наше объркано политическо време непреходните ценности, които, ако човекът ги следва не само „Септември ще бъде май”, но и „земята ще бъде рай”, както е писал поетът. Всяко изречение е наситено със зов за човеколюбие, за мъдрост и за свобода, издигнати на пиедестала на Светата троица. А майка България? „На небето няма две слънца, за щастие на земята има една майка България!” - е написал в книгата.
Колко точен и прецизен е авторът в подредбата на съдържанието на книгата. Понася ни на крилете на мъдростта още със заглавията и на първата, и на втората, и на третата част на изложението, за да ни остави без дъх в третата, за която вече писах. Струваше ми се невъзможно, невероятно, един човек да е сътворил това и все търсех някакъв първоначален източник. Няма. Негови са. На автора - мислител, в чийто поглед едва сега открих отражението на Светата троица - чевеколюбие, мъдрост, свобода.
„С перо и меч за бъдещето на човечеството” са пожертвали живота си Левски, Ботев, Петко Киряков (Капитан Петко Войвода), Ст. Стамболов, Иван Вазов, Димитър Михалчев, Пейо К. Яворов, Петър Дънов, Асен Златаров, Николай Хайтов, а от инж. Никола Димков стигнахме до Ирина Бокова и Юнеско. Все известни имена, а колко неизвестни, поднесени с такъв финес факти се крият зад всеки образ, представен с по една сполучливо подбрана фраза-мисъл в съдържанието. Прочетете! Непременно прочетете тези очерци, за да обогатите познанията си и да изпитате върховна естетическа наслада!
И във втората част, озаглавена „За свободата и духовното извисяване” със същия вътрешен заряд на творческата мисъл са обрисувани: Александър ІІ, генерал Скобелев, Лев Толстой, Димитрий Лихачов. А „Под звездното небе на братството” ? Не, не може да се пише за тази книга. Тя непременно трябва да се прочете! Безценна е! Цената й е прозрял проф. д-р Ара Гарабед Капрелян, който я спонсорирал. Хвала! А ние ще й се възхитим при четенето.
Здраве за автора - оратор, мислител, писател и наш голям приятел, доцентът, доктор по история, Христо Ганев. Изпод неговото перо са излезли произведенията, изброени на задната корица на книгата „Под звездното небе на духовността”, която представяме. Още над 200 статии в местния и в централния печат са неговият голям принос в духовния живот на нацията ни.
И много приятели има общественика Христо Ганев: на национално и на регионално ниво. Взаимно е дълбокото им уважение и убеждението, че „духовната щедрост е дар Божи” .