ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКАТА НЕПТУНОВА ПОЩА

Благой Ранов

Преди 80 години в ранната пролет на 1932 година двама братя -близнаци Георги и Димитър пускат в река Струма край Кюстендил две бутилки с инициалите си и послание за мир и разбирателство между хората от цял свят . В продължение на 80 години Георги Икономов е пуснал по водните басейни на света над 35 000 бутилки , с което бива вписан в Книгата на рекордите Гинес през 1997 година.
С решение на общинския съвет в Кюстендил, през 2003 година, на Георги Икономов бе дадено званието Почетен гражданин на Кюстендил и на тържествено събрание му беше връчен символичния ключ на града по повод неговата 80 годишнина и неуморната му научна и обществена дейност.
Георги Икономов е роден в Кюстендил през 1923 година като втори брат близнак. И още като ученик започва да търси отговора на въпроса за приликите и отликите при близнаците. Това го кара да запише Медицинския факултет в София през 1942 година, който завършва с отличие през 1947 Завършвайки медицина, той се отдава на активна професионална и научна дейност. В продължение на 30 години работи като лекар. Изнесъл е над 300 доклада и съобщения по въпросите на медицината на национални и световни конгреси и конференции. Но да се каже, че той работи само в сферата на медицината ще подведем читателя, той се изявява като журналист, спортен лекар, състезател мото- и автомобилизъм, създател е на първия български карт и първата българска карт писта .Любителите на туризма и планината познават ентусиаста майстора на спорта и туризма Георги Икономов. Той прави първата карта на пещерите в България през 1958 година, която е призната за втора в света след тази на французите /1928/. Активно участва във водните походи по Дунав и Янтра, осем пъти е ръководител в похода “По стъпките на Ботевата чета ” от Козлодуй до Околчица. И може би нещо много интересно за читателя, което и мен впечатли: той организира първият в света авиопоход на мира с три самолета на ТАБСО .
Страстта към откривателството и професионалната любов към хората са онези две неща, които мотивират неуморимия Георги Икономов в живота му. Още като студент той се увлича по пещернячеството и открива, че в пещерите, болните от астма се чувстват по-добре. Така се ражда идеята по-късно в пещерата “Вестибюла”, по поречието на Русенски Лом, да бъда открит първият български пещерен санаториум за лечение на асматично болни. Заедно със свои колеги от Полша става създател на пещерен и подземен санаториуми в Полша, затова и на първия международен симпозиум по пещерно лечение във Величка- Полша Георги Икономов е удостоен с медала “Анджей Снядецки” на университета в Краков. По-късно Полската академия на науките удостоява Икономов с медала “Николай Коперник” със синя лента - най-високото отличие за научни постижения в областта на астрономията и медицината.
Детската му страст към пътешествията го подтикват да тръгне по света и като корабен лекар за далечно плаване той кръстосва морета и океани и ги “зарибява” с послания: за мир и разбирателство между хората, да няма никога война, по сините коридори на планетата да плават само риболовни траулери, пасажерски кораби и танкери, а не самолетоносачи и подводници. Черно море хвърля 555 бутилки, в Средиземно море - 11, 111 бутилки, а от седемте най-високи моста в света пусна по една юбилейна бутилка. По Нептуновата поща досега са изпратени над 35, 000 бутилки с надписи на български и английски, а основният текст е винаги бил - за мир и разбирателство между народите по света и чисти води. А с отговорите на нептуновите послания досега е подредил седем изложби. Преди години, когато плавал с корабите по Средиземно море като корабен лекар бил арестуван от Шести американски флот, защото станиолът, поставен в бутилките, разстройвал апаратурата на корабите и сателитните преносвачи на информация .
На първия международен симпозиум по изучаване на близнаците, който се проведе в Рим през 1969 година, докторът на медицинските науки Г. Икономов получава признанието на света по изучаването на близнаците, за своите задълбочени проучвания в тази насока. Той е приет и лично от папа Павел VІ, който и кръщава две новородени близнаци-италианчета с фамилното името на Икономов - Ико и Нико. Г. Икономов е автор на два фундаментални труда за близнаците.
“Неукротимият му дух се проявява отрано - като инициатор и организатор, говорител и предводител, пътешественик и откривател, научен работник и журналист, той не престава да е замесен във велики и шумни прояви и събития - казва за него във книгата „Календарна библиография” редакторът -Александър Карапанчев.