СПИСАНИЕ „СВЕТОВЕТЕ” – КУЛТУРАТА БЕЗ КАВИЧКИ

Десетки представители на културния елит се събраха в Пиано бара на Столичната библиотека миналата вечер, за да почетат раждането на едно непривично за времето ни издание - списание „Световете”, което вече е въплътената мечта на издателя и поета Захари Иванов. В приветствието си експрезидентът Желю Желев каза, че искрено е изненадан от мощното интелектуално, естетско и в същото време достъпно текстово излъчване на списанието. Той припомни важността на залегналата в основата му идея за равнопоставеност на българската култура със световната не само защото нашите земи са люлка на европейската цивилизация, но и защото най-представителната визитна картичка на нацията ни продължават да бъдат образци от родната археология, музика, изобразително и танцово изкуство.
Захари Иванов представи част от големите имена на творци, включени в брой 1 (Николай Кънчев, Валентин Пламенов, Ленард Коен, Чеслав Милош, Николай Гяуров, Жан-Мишел Жар, Теодосий Спасов, Ан дьо Колбер) и впоследствие огласи новаторската схемата за подбор на авторите, идеите и тематичния кръг, която ще се прилага и при следващите броеве: Форумът на „Световете” (тук присъстват проф. Иван Маразов, проф. Михаил Неделчев, проф. Мирослава Кортенска, Никола Инджов, Васил Сотиров, Тома Спространов, Стоимен Стоилов, Федя Филкова и др.) ще се грижи да се намират тези акценти - имена, събития, художествени факти, които са съизмерими със световни явления в културния живот, а редакционният екип от редактори и дизайнери ще търси баланса в синхронизирането им и визуалното онагледяване по най-добрия начин. Литература, музика, театър, кино, пластични изкуства, археология, архитектура - в най-разнообразните си жанрове, стилове и формати ще бъдат не просто любопитно четиво за широка аудитория, а изживяване на актуалното естетическо битие, за което от години жадува българинът. Но другите издания го пренебрегваха за сметка на скандално грозния, клюкарско страховит, печалбарски имидж.
В този дух бяха и приветствените думи на Мирослава Кортенска: „До последно не вярвах, че това списание ще излезе, но Захари е един смел човек, който застава зад благородни каузи”.
Никола Инджов говори за мисията на всеки творец: „Аз участвам в този брой с представяне на старомексиканската поезия, която чета и изследвам от няколко десетилетия със съзнанието, че никоя национална култура, включително и българската, не може да се развива пълноценно без представата за човека и света, създадена от безименните писатели на ацтеките…”
„На добър час” на списание „Световете” пожелаха още десетки писатели, учени, музиканти и художници… Сред тях беше и новият председател на СБХ Любен Генов, който откри съпътстваща събитието изложба: „В памет на Петър Добрев”.

Анжела Димчева